Szén vagy brikett. Melyik grill tüzelőanyag a jobb?

18.06.2022

A faszénen grillezett ételeknek egyedi íze és aromája lesz, ha jó tüzelőanyagot választ az elkészítéshez. A legnépszerűbb tüzelőanyagok a fa brikett és a faszén. Bár gyakran felváltva használják őket, különböző jellemzőkkel bírnak.

Mit kell tudnia róluk a szabadtéri grillezési szezon kezdete előtt? Milyen előnyei és hátrányai vannak a használatuknak? Ebben a cikkben bemutatjuk ezen üzemanyagok legfontosabb jellemzőit.

Kerti grillek - Merkury Market


Ebben a cikkben:

1. Mi a fő különbség a faszén és a brikett között?

2. Faszénen történő grillezés- a legfontosabb jellemzők

3. A faszén előnyei és hátrányai

4. Grillezés briketteken

5. Egészséges a brikett? A brikett előnyei és hátrányai

6. Mit tartalmaz a grillező üzemanyag?

7. Egészséges grillezés



Mi a fő különbség a faszén és a brikett között?

Szén vagy brikett? Amikor előveszi a kerti grillsütőket, elgondolkodik azon, hogy mi a jobb a grillezéshez - a faszén vagy a brikett? Meg kell határoznia az igényeit, mind gazdasági, mind időbeli szempontból. A több időt és hosszabb főzési időt igénylő ételek jobban elkészíthetők brikettel. Hosszabb ideig tartják a hőmérsékletet, és végül kevesebbet fog fogyasztani.

Ha például gyorsan szeretne kolbászt készíteni, válassza a faszenet. A faszéngrillt gyorsan be lehet gyújtani, és nem is lesz rá sok szükség. A felhasznált üzemanyag mennyisége gazdaságilag fontos lehet az Ön számára. A faszén esetében, bár olcsóbb, és többet fog belőle használni, több pénzt is fog költeni. Természetesen semmi sem akadályozza meg, hogy mindkettőt egyszerre használja faszénen vagy betongrillen, és először a faszénnel gyújtson, majd a forró faszénre tegyen brikettet. Fontolja meg ezt, mielőtt megtervezné a grillezést.

 

Szén vagy brikett

Faszénen történő grillezés- a legfontosabb jellemzők

A faszén olyan elszenesedett fadarabok, amelyeket rövid gyulladási idő jellemez, ami tagadhatatlan előnye. A faszén használata kényelmesebb, mint a faé, és szinte láng nélkül ég. Ráadásul a hő magasabb hőmérsékletű, mint a fa által termelt hő. Egyesek úgy gondolják, hogy fát kell használni ahhoz, hogy a legjobb ízt kapja az étel. Azonban minden fafajta, különösen a tűlevelűek, nem lesznek jók az élelmiszer-feldolgozásra a káros anyagok - gyanták - jelenléte miatt.

A faszén olyan tüzelőanyagnak számít, amely sokkal kevesebb szennyezést okoz, ami kétségtelen előnye, különösen a környezetbarát grillezők számára, akik háztáji füstölőt, üstöt vagy akár háztáji tűzrakóhelyet használnak. Csak lombhullató fákból származó és jól bevált termelőktől származó szenet ajánlott vásárolni. Vásárláskor a méretre is ügyeljünk, a nagyobbak tovább égnek.

A faszén előnyei és hátrányai

A termék legnagyobb előnye, hogy üzemanyagként rendkívül magas hatásfokkal rendelkezik. A fához képest háromszor magasabb. A megfelelő tüzelőanyag nagyon gyorsan meggyullad és magas grillezési hőmérsékletet biztosít. Az előállítási módszernek köszönhetően nem tartalmaz adalékanyagokat, például műanyagdarabokat, és kevesebb hamut hagy maga után.

Használatának hátránya lehet a szabálytalan alakja, ami megnehezíti az egyenletes eloszlatást a rács alatt. Ez megnehezíti az állandó hőmérséklet és mindenekelőtt a megfelelő hőmérséklet hosszú időn keresztül történő fenntartását. Ha az étel hosszabb grillezést igényel, akkor a sütés során szenet kell hozzáadni, hogy az egész folyamatot meghosszabbítsa.

 

Grillezés briketteken

Grillezés briketteken

A brikett különböző nyersanyagok keveréke. Tőzegből, fűrészporból, finom szemcsékből és faszénből készül. Mindezeket az elemeket nagy nyomáson préselik. A kötőanyag általában gyanta, ragasztó, kukoricaliszt vagy burgonyakeményítő.

A terméket egyenletes méretű és szabályos alakú brikettek jellemzik, ami nagymértékben megkönnyíti az egyenletes hőréteg elérését. A brikett alkalmas olyan ételek elkészítéséhez, amelyek hosszabb sütési időt igényelnek, például a steakek közvetlen módszerrel történő elkészítéséhez, hogy azok egyedi ízét elnyerjék.

A faszén, és a fa brikett legnagyobb különbsége a főzési idő. A faszénhez jobb, ha akkor nyúlunk, amikor az idő sürget. Az egyenletes csomók, amelyek lehetővé teszik a hő egyenletes eloszlását, lehetővé teszik a különböző ételek grillezését, amelyek közé elsősorban hús, hal, zöldség vagy gyümölcs tartozik. A kívánt hőmérséklet gyorsabb elérése érdekében a faszéngrilleket speciális kéményekkel lehet felszerelni, hogy felforrósodjanak.

Egészséges a brikett? A brikett előnyei és hátrányai

Ez a minőségtől és az ártól függ. A darabos faszénnel ellentétben a brikett a préselt fa mellékterméke. A gyártók úgynevezett kötőanyagot adnak hozzájuk, ami segíti a gyulladást, majd az égést. Az alacsony árat gyakran rossz minőségű adalékanyagok követik. A rossz minőségű kötőanyag égéskor kellemetlen és néha vegyi szagot áraszt, amely a grillezett ételbe kerül.

A fa brikett tömörebb, mint a faszén, és hosszabb az égési ideje. Ugyanakkor azonban a brikett tovább ég, mint a faszén, és így megtartja a hőt, így hatékonyabb, és nem igényel állandó utántöltést grillezés közben. A brikettekkel különösen egyszerű a hő egyenletes eloszlása a teljes grillezőfelületen. Akár 4 órán át is melegen tarthatja az ételt.

Mit tartalmaz a grillező üzemanyag?

A Sziléziai Egyetem tudósai tesztelték a grillsütő üzemanyagát. A vizsgált minták brikettből és faszénből származtak, amelyek e termékek vezető lengyelországi gyártóitól származnak. Az interneten vásárolt csomagokból, címkék nélküli termékek kiválasztásával, adott gyártók, leírások és áruházláncokban és szupermarketekben található áruk alapján tesztelték őket.

A szennyezett szén és brikett elemzései megerősítették, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak policiklikus aromás szénhidrogéneket, sőt a különösen veszélyes rákkeltő benzopirént és benzopirenilént is. Előfordul, hogy a gyártó által a vizsgált mintákban megadott szénmennyiség eltér a tényleges mennyiségtől. Egyes esetekben a különbségek akár 15 százalékot is elérhettek. Az ilyen típusú üzemanyag elemzése még folyamatban van, mivel további ellenőrzéseket kell bevezetni a gyártás és a forgalomba hozatal előtti szinten.

A kutatások azt is mutatják, hogy igen fontos az a régió, ahonnan a grillüzemanyagok előállításához szükséges nyersanyagok származnak. Ez különösen a nehéz- és nyomelemek túlzott jelenlétére vonatkozik egyes faszén- és brikettfajtákban.

Mit tartalmaz a grillező üzemanyag?

Egészséges grillezés

Mint látható, a grillezéshez használt faszénnel és faszénbrikettel kapcsolatos eddigi kutatási eredmények nem túl optimisták. Mivel számos termékben veszélyes vegyületek vannak jelen, a legbiztonságosabb megoldás az elektromos vagy gázgrill használata. Az elektromos és gázgrillek használata egyre gyakoribbá válik. Jó ötlet, ha a grillezéshez a megfelelő tartozékokat is magával viszi. Ha úgy dönt, hogy szilárd tüzelőanyagot vásárol a grilljéhez, a legjobb, ha olyanokat választ, amelyek tanúsítvánnyal rendelkeznek.


Merítsen ihletet!!!


Melyik elektromos grillsütőt válassza?


A gáz grill vagy a széngrill az egészségesebb?


Ötletek grillezésre

vissza