Zero waste szabályok - mik azok és hogyan kell végrehajtani őket?

23.02.2023

A bolygónkkal való törődés kombinálható a logikus gondolkodással és a megtakarítási szándékkal. Azok számára, akik olyan megoldásokat keresnek, amelyek lehetővé teszik a környezetbarát tevékenységeket, miközben vigyáznak a saját költségvetésükre, létrejött a zero waste és less waste mozgalom. Egyre gyakrabban találkozunk a zero waste gondolatával, ezért érdemes tudni, miről is szól ez a mozgalom.

A hulladékmentesség különleges változás a mindennapi életben, de érdemes bevezetni. A természeti környezet védelme mellett a hulladékmentesség elveinek betartása a megtakarításokhoz is hozzájárul.


Ebben a cikkben:

1. Mit jelent a zero waste?

2. Hogyan valósítható meg a zero waste?

3. Hogyan csökkenthető a hulladéktermelés?

4. Hogyan ne pazaroljunk ételt?

5. Miért érdemes megvalósítani a zero waste elveit?



Mit jelent a zero waste?

A zero waste és a less waste a kissé enyhébb változata olyan mozgalmak, amelyek célja a természeti környezet megmentése azáltal, hogy mindenki mindennapi életében apró, de jelentős változtatásokat eszközöl. A mozgalom a megnövekedett szeméttermelésre és a túlzott élelmiszerpazarlásra válaszul jött létre.

A zero waste koncepciója egyre népszerűbb, és a hatóságok, államok vagy szomszédsági egyesületek gyakran vezetnek be a less waste  mozgalomra vonatkozó szabályokat. A zero waste mozgalomra vonatkozó szabályok elsősorban a hulladéktermelés csökkentésére és a túl sok élelmiszerhulladék visszaszorítására irányulnak. Nemcsak a jól ismert zero waste elvek alkalmazása népszerű, hanem az olyan kiegészítő tevékenységek is, mint a lakás a zero waste szellemében történő díszítése vagy a zero waste mozgalommal kapcsolatos ajándékok.

A zero waste tevékenységeknek köszönhetően kevesebb hulladék keletkezik, a szemét egy része második életet kap, csökken az élelmiszerhulladék mennyisége, és a természeti környezetet is védjük.

Hogyan valósítható meg a zero waste?

A Zero waste tevékenységeket nem nehéz bevezetni a mindennapokba. A hulladékmentesség eszméjét azonban a rendszeresség és a lelkiismeretesség jellemzi, ezért érdemes türelmesnek lenni, és nem szabad elkeseredni a kezdeti nehézségek vagy hibák miatt.

A zero waste gondolatát kezdetben nehéz lehet megvalósítani, ebben a helyzetben jó ötlet a kevesebb hulladék elvével kezdeni, ami a nulla hulladék egy kissé enyhébb formája.

Egyszerű szabályok mindenki számára

A keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére és az élelmiszerpazarlás mérséklésére irányuló intézkedések néhány egyszerű szabály, amelyeket minden nap be kell tartani. A Zero Waste mozgalommal kapcsolatos tevékenységekről többet megtudhat az e mozgalomnak szentelt csoportok (pl. a Lengyel Zero Waste Szövetség) weboldalán.

Projekt szoba

A közelmúltban különösen népszerűek az olyan projektek, amelyek a hulladékmentességet támogatják. A nulla hulladékot termelő konyhát különleges módon lehet feldolgozni, ahol az élelmiszereket a végsőkig felhasználják, és biztosítják a hulladék megfelelő szétválasztását. A szokások fontosak, és érdemes követni őket a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

Használd újra és élj bölcsen

A megvásárolt termékek között vannak olyanok is, amelyeket különböző csomagolásokba csomagolnak. A csomagolást nem kell azonnal kidobni, gyakran otthon is újra felhasználható. Az üzletekben is érdemes bölcsen megválasztani a csomagolást - ne használjon eldobható műanyag zacskókat a zöldségek csomagolására, hanem válasszon inkább újrahasználható csomagolást.

Emellett érdemes tömegközlekedést használni, korlátozni a műanyag edények és a műanyag szívószálak használatát, gondoskodni arról, hogy a ruhákat használat után megfelelően kezeljék, és nem használni olyan termékeket, amelyek veszélyeztetik a környezetet.

Hogyan csökkenthető a hulladéktermelés?

A hulladéktermelés csökkentésének egyik jó módja minden bizonnyal a hulladék megfelelő szelektálása lesz. A környezetbarát megoldások lehetővé teszik, hogy helyesen válogassa szét a háztartási hulladékot, hogy később minél többet hasznosíthasson belőle, valamint újrahasznosíthassa a hasznos hulladékot otthonában vagy lakásában.

Annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, a termékeket felelősségteljesen kell megvásárolnunk, csomagolnunk és szállítanunk. Ezért kerüljük az egyszer használatos zacskókat - cseréljük le őket újrahasználható zacskókra, vagy használjuk újra a műanyag zacskókat többször. A boltban a termékek kiválasztásakor kerülje azokat, amelyek csomagolásához műanyagot használtak.

Jó ötlet, ha a megvásárolt tárgyak üvegbe vagy papírba vannak csomagolva, olyan anyagokba, amelyek könnyen újrahasznosíthatók. A hulladékok szétválogatása azero waste szóló irányelvek egyik egyedi pontja. A jó szelektálás lehetővé teszi, hogy újrahasznosításra alkalmas hulladékot nyerjen vissza, így a hulladék teljes mennyisége jelentősen csökken.

Ezért a természetes anyagokból készült csomagolásokat külön dobja ki, és különítse el a műanyag szívószálakat és a műanyag csomagolásokat, amelyeket nem tud újrafelhasználni. Néhány műanyag csomagolást otthon újra lehet használni, például szervezőként vagy gyógynövényes edényként - ez egy nagyon környezetbarát megoldás, amely tökéletesen illeszkedik a környezet védelmét szolgáló, hulladékmentességre vonatkozó irányelvekhez.

Hogyan ne pazaroljunk ételt?

A környezetet nemcsak a túlzott szeméttermelés, hanem az élelmiszerhulladék is szennyezheti. A megvásárolt, majd kidobott élelmiszer további hulladéktermelés az élelmiszer előállítási fázisában. Ennek eredményeképpen a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt az éghajlatváltozáshoz hasonlóan egyre nagyobb méreteket ölt.

Ezért különösen az élelmiszereket próbálja meg nem pazarolni. Mindenképpen ellenőrizze a lejárati dátumokat, és illessze őket a következő napokra elkészített menüjéhez. Ne vásároljon olyan termékeket, amelyekről tudja, hogy idővel nem fogja elfogyasztani. A rövid eltarthatósági idejű termékek gyakran olcsóbbak, mint ugyanazok a hosszabb eltarthatósági idejű termékek.

Ne feledje azonban, hogy gyorsan használja fel őket, ami nemcsak a pénztárcáját kíméli, hanem csökkenti a saját maga, a boltok és a gyártók által termelt hulladék mennyiségét is.

Miért érdemes megvalósítani a zero waste elveit?

Miért vezetik be oly sokan a hulladékmentes ötleteket az életükbe? Kiderült, hogy az előnyök sokrétűek, és a megváltozott életmód nemcsak a természeti környezet javulására, hanem a háztartás tagjainak jólétére is hatással van.

Mit jelent a zero waste a háztartási költségvetésre?

A csökkentett hulladéktermelés alacsonyabb ártalmatlanítási díjakat jelent. Ez nulla hulladékkal való takarékosság, ami szintén lehetséges, ha figyelünk arra, hogy ne pazaroljuk el az élelmiszereket, és a csomagolást is összegyűjtjük újrafelhasználásra.

A szemetet, ahelyett, hogy a szeméttelepeken heverne, otthon újra kellene hasznosítani. A hulladékmentesség gondolata kis lépésekkel kezdődik. Érdemes odafigyelni a szelektálásra, a hulladék újrafelhasználására és az élelmiszerpazarlás elkerülésére. Ezzel nemcsak a környezetünkre, hanem a saját pénztárcánkra is vigyázhatunk.

 


 

Merítsen ihletet!


Hogyan rendezzünk be egy kis konyhát?


Konyhabútor angol stílusban - Rendezze be velünk belső terét divatosan


A konyhabútor elrendezése - bevált módszerek egy funkcionális belső térben


 

vissza