Hogyan válasszuk ki a panelek szegélyléceit

13.01.2023

A fal és a padló közötti találkozás olyan hely, amely mind a tervezőktől, mind a kivitelezőktől megfelelő figyelmet igényel. Ha nem fejezi be ezt a felületet, akkor egy csúnya repedés keletkezik a szobában, és a szoba többi részének berendezésére fordított összes erőfeszítés kárba vész.

A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az érintkezési pont kialakításának a szegélylécek lerakása. De hogyan válasszuk ki a megfelelő termékeket? Melyik típust válasszuk? Tanácsot adunk!

 

Szegélylécek

 


Ebben a cikkben:

1. Egy jól megválasztott szegélyléc - mire figyeljünk?

2. A szegélyléc anyaga

3. A díszlécek színei és mintái - esztétika és harmónia az elrendezéssel

4. Hely az elektromos kábelek és berendezések számára

5. Alaplécek és a megfelelő illeszkedés - miért válasszuk a megfelelő alapléceket?



 

Egy jól megválasztott szegélyléc - mire figyeljünk?

A szegélylécek széles választékától az ember feje megfordulhat. Ezért nehéz azonnal kiválasztani valamit, ami illik az elrendezéshez, különösen, ha nem tudod, mire kell figyelned. A modern szegélylécek nem csak esztétikus kivitelezést kínálnak, hanem praktikusak is.

Mire kell figyelnie, hogy gond nélkül kiválaszthassa a megfelelő szegélylécet?

Jó, ha odafigyelünk az anyagra, a színekre és a kiegészítő lehetőségekre. A különböző típusú szegélylécek eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek - ha nem biztos egy adott termék tulajdonságaiban, kérjük, alaposan nézze meg az egyes termékeink leírását weboldalunkon, vagy látogasson el egy üzletünkbe, ahol értékesítőink szívesen segítenek Önnek, és segítenek kiválasztani a megfelelő szegélylécet.

 

A szegélyléc anyaga

 

A szegélyléc anyaga

A modern és divatos szegélylécek különböző anyagokból készülhetnek, elsősorban MDF-, fa- és műanyag szegélylécekből. Ritkábban használják az alumínium szegélyléceket és a rozsdamentes acélból készült fém szegélyléceket - ezeket főként akkor használják, ha szőnyegeket fektetnek a padlóra. Ezek egyben minimalista szegélylécek is, amelyek ideálisak a divatos és modern belső terekbe.

MDF szegélylécek

Az MDF szegélyléc tökéletes megoldás a modern elrendezéshez. Mivel a furnér gyakorlatilag bármilyen színű és mintázatú lehet, érdemes ezt a megoldást választani, ha a padló színe atipikus, és más típusú ilyen termékek közül nehezebb megfelelő árnyalatot választani.

Az MDF szegélyléceket a mechanikai sérülésekkel szembeni nagyfokú ellenállás jellemzi. A könnyű telepítés szintén nagy előny lesz. Az alacsonyabb minőségű, nem minden oldalról furnérozott modellek nem biztos, hogy annyira ellenállnak a nedvességnek, ezért ne helyezzen ilyen termékeket a konyhába vagy a fürdőszobába.

Fából készült szegélylécek

A hagyományos belső terek klasszikus szépségét mindenekelőtt a természetes fa esztétikája adja. A tömörfa szegélylécek még mindig népszerű termékek és időtlen klasszikusok - remekül mutatnak majd a fapadlóval együtt. Az ilyen szegélyléceket különösen a természetes fa mintázata és színe miatt értékelik.

Különösen népszerűek a furnérozott fából készült fehér szegélylécek. A fából készült szegélylécek meglehetősen ellenállóak a mechanikai sérülésekkel szemben, és könnyen felszerelhetők. Ha a fa felülete nincs lakkozással vagy festékkel védve, akkor nem biztos, hogy kellően ellenálló a nedvességgel szemben.

PVC szegélylécek

Ezek a legnépszerűbb szegélylécek, amelyekkel a szegélylécek kiválasztásakor találkozunk. Az ilyen típusú szegélyléceket különösen alacsony áruk, nagyfokú sérülés- és nedvességállóságuk miatt értékelik, így ideálisak a fürdőszoba vagy a konyha padlójának befejezéséhez. Az ilyen szegélyléceket más helyiségekbe is érdemes választani. Tagadhatatlan előnyük lesz az is, hogy a kialakítás lehetővé teszi a kábelek elrejtését bennük.

Egyre népszerűbbek a poliuretán díszlécek - ezek a nedvességgel és szennyeződéssel szembeni ellenálló képességükről, valamint a gyönyörű háromdimenziós mintákról ismertek.

 

A díszlécek színei és mintái - esztétika és harmónia az elrendezéssel

A szegélylécek vásárlásakor nemcsak az anyagra, hanem a termékek színeire és mintáira is érdemes odafigyelni. Érdemes a padló színéhez illeszkedő szegélyléceket választani. Padlólapok vagy szőnyegek vásárlásakor gyakran vásárolhat hozzá illő szegélyléceket - előfordulhat, hogy ezek az ajánlott termékek a legjobb szegélylécek, amelyeket a padlóburkolathoz választhat.

A szegélylécek tényleges kiválasztása bonyolultabb lehet, érdemes mindenekelőtt a saját ízlésünk és a termékek általános esztétikája - mind a felületkezelés, mind a padló és a fal színe - alapján dönteni. A szegélylécek színét néha az ajtó, a bútorzat vagy a fal színéhez igazítják. A szokatlan, extravagáns összeállítások nem feledkeznek meg az ilyen, látszólag jelentéktelen elemekről, és kis befejező választékból egyedi dolgokat hoznak létre.

 

Szegélylécek

 

Hely az elektromos kábelek és berendezések számára

A profillécek és a műanyag díszlécek, valamint a népszerű PVC díszlécek olyan termékek, amelyeknek a szerkezetükben külön hely lehet a kábelek vagy más berendezések elhelyezésére kialakított. Az ilyen termékek általában meglehetősen magas díszlécek, amelyek két részből állnak: az első, amely a falhoz van csavarozva, és a második, amely az első elemen lévő rést fedi.

Az ilyen szegélylécek beépítése rendkívül egyszerű. Az ilyen felépítésű szegélylécek esetében a kábelek beléjük vezethetők, ami megkönnyíti a helyiség esztétikus megjelenésének fenntartását, mivel nemcsak a dilatációs hézagokat, hanem a csúnya külsejű elektromos kábeleket is eltakarja. Ez a megoldás tökéletes lesz nappalikban, otthoni irodákban, ifjúsági szobákban vagy nyilvános helyiségekben.

 

Alaplécek és a megfelelő illeszkedés - miért válasszuk a megfelelő alapléceket?

A jó szegélylécek illesztése nemcsak a helyiség esztétikus befejezéséhez vezet, hanem gyakorlati szempontból is fontos, amiről nem szabad megfeledkezni. Először is, lehetővé teszik a tágulási hézag, azaz a padlóburkolat és a fal közötti kis tér lefedését. A fedett dilatációs hézag nemcsak esztétikusabb, de a nedvesség és a szennyeződés sem gyűlik fel benne, ami nagyban növeli a padló tartósságát. A felszerelt szegélyléc a takarítás során és különösen mosáskor is védi a falat a szennyeződésektől, amikor a nedves felmosórongy közvetlenül a padló és a fal érintkezési pontja mellett halad el.

Esztétikai okokból üvegezési sávokat is beépítenek. Ez a kivitel drámaian megváltoztathatja egy egész szoba megjelenését, ezért érdemes megfontolni a vásárlást, hogy a termékek illeszkedjenek az adott padlóburkolathoz és a belső tér egyéb elemeihez. Az esztétikus kivitelezés többek között a színegyeztetést is magában foglalja. A szegélylécek a szoba felületét is képesek lesznek némileg kiegyenlíteni, és elrejteni az egyenetlen falakat és padlókat, így a szoba gondosabban megépítettnek és befejezettnek tűnik. A szegélylécek tehát nemcsak érdekes megoldást jelentenek, hanem esztétikus és nagyon praktikus befejező elemek is.

 


 

Merítsen ihletet!!!

 

Laminált vagy fa panelek - melyiket válasszuk? Összehasonlítás


Padló deszka - fenyő, tölgy, kőris. Kiválasztjuk a megfelelő padlót


Fa panelek - melyiket válasszuk? Melyik fa padló a legjobb?

vissza