Hogyan kell megjavítani egy csöpögő csapot?

22.03.2023

A csöpögő csap gyakori probléma a konyhában, a fürdőszobában vagy a garázsban. A leeső cseppek bosszantóak, és a vízpazarlás tudatában bizonyára arra ösztönzi Önt, hogy gyorsan orvosolja a problémát. Az emelkedő számlák miatt megéri azonnal orvosolni a meghibásodást.

De vajon szükség lesz-e vízvezeték-szerelőt hívni? Nem feltétlenül! Egy nem bonyolult hiba saját maga is megjavítható, mi pedig elmondjuk, hogyan kell ezt megtenni.


Ebben a cikkben:

1. Ogyan javítsuk meg gyorsan és hatékonyan egy csöpögő csapot?

2. Mit kell előkészíteni a javításhoz?

3. Hogyan javítsuk meg a csöpögő csapot?

4. Miért érdemes megjavítani a csöpögő csapot?



Ogyan javítsuk meg gyorsan és hatékonyan egy csöpögő csapot?

A csöpögő csap nem lebecsülendő hiba, különösen azért, mert a javítás általában nem bonyolult és egyszerű szerszámokkal elvégezhető. Ne feledje azonban, hogy ha nem érzi magát képesnek rá, nem feltétlenül kell magának megjavítania a csöpögő csapot.

Összetett problémák esetén is jobb, ha szakemberhez fordul, mintha önmaga nehezen megoldható problémával bosszankodna. A javítás sem lesz mindig lehetséges - a nagyobb hibák egy alkatrész vagy akár az egész akkumulátor cseréjét teszik szükségessé.

A javítás megkezdése előtt mindenképpen alaposan vizsgálja meg a csaptelepet. Ez azért fontos, mert így fel tudja mérni, hogy hol van a hiba, mekkora, és hogy képes lesz-e saját maga megjavítani. Ellenőrizze, hogy a csaptelep alulról, a mosogatón keresztül vagy esetleg a csaptelep mellett szivárog-e. A szivárgás helye megmutatja, hol kell keresni a hibát.
A modern csaptelepeknél a csöpögő víz gyakran a csaptelepfej sérülésének jele, és ki kell cserélni. A szivárgó csaptelep lehet fürdőszobai, konyhai, garázscsap vagy kültéri csaptelep. A szivárgás forrásának meghatározása ugyanolyan fontos, mint a javítás előkészítése.

Mit kell előkészíteni a javításhoz?

A csaptelep állapotának felmérése után készítse elő a megfelelő eszközöket. Hasznos lehet egy kis kés vagy zsebkés, egy svédkulcs, egy imbuszkulcs, egy villáskulcs, egy csőfogó és egy készlet különböző méretű tömítések

A svédkulcs, más néven állítható csavarkulcs, képes állítani a pofák távolságát, így könnyebben alkalmazkodik az adott csavarhoz és anyához. Ez különösen akkor hasznos, ha nehezen tudja meghatározni a kicsavart elemek méretét, vagy nincs megfelelő méretű villáskulcs.

Ha könnyen talál és összehangol egy jó lapos kulcsot, akkor jobb, ha javításhoz használja - lehetővé teszi, hogy szabadon csavarja az elemeket. Egy imbuszkulcs jól jön, ha a csapfejjel van probléma.

Az imbuszkulcs lehetővé teszi a megfelelő elemek kicsavarását és nagyon gyors meglazítását. Munka közben az elemek elmozdulhatnak, ezért hasznos lesz egy fogó, hogy a mozgó elemeket a helyén tartsa. Egy tömítéskészletre ismét szükség lesz, amikor a csaptelep tömítéseit ki kell cserélni.

Hogyan javítsuk meg a csöpögő csapot?

Miután meghatározta a hiba helyét és előkészítette a szükséges eszközöket, ideje elzárni a vízellátást. A hideg- és melegvízellátást meg kell szakítani, hogy a javított elem a javítás ideje alatt ne legyen csatlakoztatva a hálózati vízellátáshoz. A modern épületekben a hálózat gyakran több részre van osztva, így a vízellátás megszakítása a berendezés egy részében nem okozhat nagy kellemetlenséget. A javítás előtt engedje le a vizet a berendezés ezen részéből is, hogy az ne zavarja a javítást.

Sérült csapfej javítása vagy cseréje

A fej javításához hozzáférésre lesz szüksége a belső csavarhoz. Egy kés vagy zsebkés segítségével feszítse le a csavart fedő kupakot. Magát a csavart egy állítható csavarkulcs segítségével csavarja ki, majd távolítsa el a csapszárat és a gyűrűt.

Kicsit lejjebb található egy másik anya, amely a csapfej további megszorítását végzi. Csavarja ki, és cserélje ki a régi fejet egy újjal. A csere előtt azonban ellenőrizze, hogy a fejcsere végleges-e, mivel elegendő lehet egy kis igazítás - húzza meg a fejrögzítő anyát, mivel ennek az elemnek a meglazítása szivárgást okozhat.

Az üzletek különböző típusú fejeket kínálnak az egykaros csaptelepekhez. Az opciók között szerepelnek 3/8 hüvelykes és 1/2 hüvelykes fejek, csúszó- és kerámiafejek. Ha gondot okoz a fejtípus meghatározása, vigyen el egy régi modellt a boltba, és kérdezze meg az eladókat, hogy milyen új terméket vásároljon.

A szivárgó csap tömítésének cseréje

A szivárgó tömítések problémája gyakori meghibásodás a kétkaros csaptelepeknél, vagyis azoknál, ahol a hideg és a melegvíz-ellátás külön van elválasztva. Az elhasználódott tömítések nem zárják el megfelelően a vizet, és a folyadék egy része kiszivárog a csapból. Egy ilyen javításnál fontos meghatározni, hogy melyik tömítés kopott el.

A csapok tömítései többek között a kifolyócsőben, a kifolyócső anyáin, a fej és a patron között, valamint a csapon találhatók. A tömítés cseréjekor ügyeljen arra, hogy az új tömítés mérete megegyezzen az elhasználódott tömítésével. Többféle anyagú tömítéseket vásárolhat, amelyek közül a legnépszerűbbek a gumitömítések, a szilikontömítések és a nejlon tömítések.

A patron alapos meghúzása

Ha a csap és a patron közelében víz szivárog, vegye le a csap fedelét a csapról, majd vegye ki a csapot. Így hozzáférhet a csaphoz. Húzza meg a patront egy állítható csavarkulccsal, és ha továbbra is csöpög a víz, cserélje ki ott a tömítést. Gyakori probléma a menetek felszálló részén lévő tömítőzsinór sérülése. Ebben az esetben érdemes a régi zsinórt tömítőszalaggal helyettesíteni.

A kifolyócső cseréje

Ha a hibás működést a kifolyócső sérülése okozza, csavarja ki a kifolyócsövet rögzítő csavart, és távolítsa el a régi elemet. Feltétlenül cserélje ki a tömítést, majd szerelje fel az új kifolyót és húzza meg a gyűrűket. Ügyeljen a meghúzási erő helyes beállítására. A kifolyónak szorosan, de elég lazán kell állnia ahhoz, hogy szabadon mozoghasson egyik oldalról a másikra.
Mi van, ha a javítás nem vált be?

Minden javítási kísérlet után nyissa ki a főszelepet, és ellenőrizze, hogy a csap még mindig folyik-e. Ha a csap még mindig csöpög, akkor az előző lépésekkel újra megpróbálhatja a javítást. Az ilyen javítás azonban nem mindig lehetséges.

Egykaros vagy kétkaros csap teljes cseréje

Ha a korábbi javítások sikertelenek voltak, akkor valószínűleg túl nagy a kár, és az egész csaptelepet ki kell cserélni. Érdemes szakembert megbízni egy ilyen javítással, és magát az csaptelepet egy olyan minőségi termékre cserélni, amely kevésbé lesz hibás, és a jövőben nem okoz problémát.

Miért érdemes megjavítani a csöpögő csapot?

A vízszámlák jelentősek, és az áremelkedések azt jelentik, hogy egyre több pénz megy el a díjakra. A csöpögő csap ezért kétségtelenül olyan probléma, amelyet gyorsan meg kell oldani. A hiba olyan vizet pazarol, amelyet nem használnak fel semmire. A szivárgó víz mennyisége változó lehet, de érdemes elképzelni, hogy néhány napnyi csöpögő csap egy pihentető fürdőnek vagy néhány gyors zuhanyzásnak felel meg.

Ezért a problémát gyorsan meg kell oldani. A csap javítása ezért a logikus megoldás. Ha egy alkatrészt vagy akár az egész csaptelepet kell kicserélni, érdemes minőségi termékeket választani, amelyek hosszabb ideig tartanak.

 


 

Merítsen ihletet!


5 leggyakoribb hiba a fürdőszoba berendezésénél


Fekete-fehér fürdőszoba - egy ötlet egy elegáns belső térhez


Mi az a szerelvény? mi a fürdőszobai felszerelés része?


 

vissza