Világos vagy sötét belső tér - melyiket válasszuk?

17.02.2023

Világos vagy sötét belső tér? Ez a dilemma mindenkit elkísér a ház vagy lakás felújításakor. Minden a szobák méretétől, a természetes fényhez való hozzáféréstől és a tulajdonosok stílusbeli preferenciáitól függ.
Érdemes a felújítás kezdetén eldönteni a szoba színét, és a falak színének kiválasztásakor a hozzá illő eszközt választani. Egy jól megválasztott falszín a felismerhetetlenségig megváltoztathatja a belső teret. Új karaktert és stílust ad.

 A világos szobák általában vizuálisan nagyobbak, és a nyitottság és a tágasság benyomását keltik. A sötét színek viszont meghitt, nyugodt hangulatot árasztanak, és leggyakrabban nagy belső terekben - nappalikban vagy hálószobákban - használják őket.


Ebben a cikkben:

1. Sötét színek - hogyan illesszük a falszínt a sötét bútorokhoz?

2. Belső loft hangulat - tágas, sötét elrendezés

3. Világos bútorok a belső térben sötét falakkal

4. Mire figyeljünk, amikor sötét bútorokat választunk egy világos falú enteriőrbe?

5. Hogyan passzoljon a fal színe a sötét bútorokhoz?

6. Élénk színű belső tér

7. Hogyan kombináljuk a világos bútorokat a sötéttel?



Sötét színek - hogyan illesszük a falszínt a sötét bútorokhoz?

A sötét falak sok vitát váltanak ki, de egyre többen választják őket. A jelenleg divatos sötét színek a palackzöld, a fekete és a gazdag tengerészkék. A palackzöld színű fal és a fekete komód arany kiegészítőkkel ízléses kombináció. Egy divatos polc teszi teljessé az elrendezést. Az egyéb berendezési tárgyak illeszkednek az egészhez: ajtók, szőnyegek és szövetek.

A kialakítás tágas és nagy nappalikba, de hálószobákba is alkalmas. Ez az elrendezés azoknak szól, akik értékelik az extravaganciát és a merész megoldásokat. A sötét falak és a sötét bútorok kombinációja eredetivé és élettel telivé teszi a belső tereket. Ha jól érzi magát a sötét elrendezésben, akkor ez a dizájn Önnek való. Egy ilyen megoldásnál azonban nem szabad megfeledkezni a jó megvilágításról, mind a mesterséges, mind a természetes világításról.

Belső loft hangulat - tágas, sötét elrendezés

A falon lévő betonutánzat és a sötét bútorok ideálisak lesznek azok számára, akik értékelik a szigorú, de elegáns belső teret. Egy ilyen kompozícióhoz érdemes fapadlót választani. Ennek köszönhetően a szobák méltóságteljes és titokzatos jelleget kapnak. A sötét bútorok sosem unalmasak, és sok színnel jól illenek.

A rosszul megvilágított helyiségekben jobb mesterséges világítást kell biztosítani. A mesterséges fény meleg színe kiemeli a sötét színek kombinációjának előnyeit a falon és a bútorokon. A helyiségek megfelelő megvilágítása ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a színek helyes megválasztása.

Kevés természetes fény esetén jó megoldás egy tükör felszerelése, amely visszaveri a sugarakat, és emellett megvilágítja a szobát. Ne feledje, hogy a sötét színek nem csak zöld, sötétkék vagy fekete színek - választhat barna, szürke és más színeket is.

Világos bútorok a belső térben sötét falakkal

Mikor válasszunk világos belső bútorokat a sötét színű belső térbe? A sötét falakhoz gyakran világos bútorok szükségesek, különösen akkor, ha egy szoba túl sötétnek és túl nyomasztónak bizonyul a festés után. Továbbá, ha a helyiségbe nem jut sok napfény, ebben az esetben válasszon világos bútorokat. Felvilágosítják a szobát, és vizuálisan nagyobbá teszik azt.

A magas fényű, világos padlóburkolatú bútorok enyhítik a zsúfoltság érzését a sötét elrendezés és a falak sötét színei esetén. A belső tér és a bútorok kontrasztja kiemeli a szobát, és merész, elegáns és érdekes elrendezést hoz létre. A dekoráció itt fontos. Választásuk segít megszüntetni egy könnyű bútorokkal berendezett szoba nehéz jellegét.

Mire figyeljünk, amikor sötét bútorokat választunk egy világos falú enteriőrbe?

Ha Ön egy világos falú belső tér tulajdonosa, akkor a sötét bútorok itt jól fognak működni. A világos falak ellensúlyozzák a sötét bútorok színét. A falakat gyakran fehérre festik, a fehér vagy a világosszürke árnyalataiban. A sötét, gazdag bútorszínek hangulatossá teszik az ilyen helyiségeket.

A további dekorációk tökéletesen kiegészítik az egészet, és érdekes és összefüggő egészet alkotnak. Ne feledje, hogy ne válasszon sötét bútorokat alacsony és kicsi, gyenge megvilágítású belső terekbe. A sötét bútorok hátránya, hogy nehezebbek.

Figyeljen a bútorok textúrájára is. A túl intenzív minták megzavarhatják a szoba légkörét. Ráadásul a sötét bútorokat nehezebb tisztán tartani - általában minden szennyeződés látható a felületükön. E tulajdonságai ellenére érdekes lakberendezési tárgy. Például hasznosak lesznek a hálószoba berendezéséhez, de a nappaliban is érdemes megfontolni őket.

Hogyan passzoljon a fal színe a sötét bútorokhoz?

Egyre többen gondolkodnak sötét bútorokban, és kombinálják azokat a falak árnyalatával. Párosítsa a színeket a bútorokkal, hogy egységes hangulatot teremtsen a szobában. A sötét bútorok kiválasztásakor érdemes odafigyelni a nappali vagy a felújítandó szoba méretére. A sötét színek eleganciát kölcsönöznek a belső térnek, és egyúttal felmelegítik azt. Az intenzív színek rossz kombinációja komor és unalmas, vagy túl színes és csillogóvá teszi a lakást.

Élénk színű belső tér

Úgy tűnhet, hogy az élénk színek kombinációja unalmas. A pasztellszínek azonban sokoldalú és biztonságos kombinációt jelentenek. A világos bútorok és a világos falak kombinálása csillogó stílust kölcsönöz. Az arany és ezüst színű kiegészítők lehetővé teszik, hogy kielégítő végső belső hatást érjen el. A fehér és a szürke tökéletes hátteret biztosít a fa- vagy fémbútorok számára. Sokan ebben az esetben a skandináv stílust választják, amely eredeti hangulatot teremt. Ez a stílus a fát és a világos színeket ötvözi.

A világos színek és világos árnyalatok tökéletesen kombinálhatók a természetes anyagokkal (pl. kő) és a növényzettel. Legyen azonban óvatos, mert úgy nézhetnek ki és úgy érezhetik magukat, mint egy steril laboratóriumban. Az ilyen dekoráció fő hátránya a világos falak és bútorok gyors szennyeződése. Az ilyen dekoráció tartós használata után a világos színű falak és munkalapok megsárgulhatnak. Ezért érdemes minőségi termékeket választani, amelyek hosszabb ideig esztétikusak maradnak.

A sötét bútorokkal ellentétben a világos bútorok nem halmozzák fel a port, ami megkönnyíti a tisztán tartásukat. Egy világos színű enteriőrt érdemes sötét bútorokkal berendezni, de nem feltétlenül mélyfekete tömör fával. A barna, a sötét fa természetes árnyalatai vagy akár a palackzöld is jól mutat.

Hogyan kombináljuk a világos bútorokat a sötéttel?

Ne feledje, hogy a sötét bútorokat mindig kombinálhatja világos bútorokkal. Nem mindenki szeretne egységes bútorokat. Az ilyen belső terek elrendezésének két módja van. Ebben az esetben kéttónusú bútorszetteket vagy különálló, különböző színű bútorokat választanak. Ne feledje azonban, hogy egy stílusban tartsa őket. Az egymáshoz illeszkedő bútoroknak legalább azonos formájúnak kell lenniük.

 


 

Merítsen ihletet!


Milyen bútorokat válasszunk egy kis nappalihoz, vagy hogyan lehet optikailag megnagyítani a belső teret


Hogyan jelenítsük meg a fotókat otthon - a legérdekesebb megoldásokat ajánljuk!


Milyen széket válasszunk az íróasztalhoz egy tinédzser számára


 

vissza