Világítás a tanulószobában - gondolkozzunk rajta még ma!

21.12.2022

A szoba előkészítése egy tanuló gyermek számára nemcsak a megfelelő bútorokkal, például íróasztallal vagy állítható magasságú székkel való felszerelését igényli. Ugyanilyen fontos elem a megfelelő világítás biztosítása, mert e nélkül az esti tanulás hatástalan és veszélyes lehet a látásra.

A tanulószoba világítása, ahol a gyermek nemcsak a házi feladatot készíti, hanem játszik és pihen is, extra kihívást jelent. Ezért a gyermekszobában több olyan fényforrásról kell gondoskodni, amelyek megfelelő körülményeket teremtenek a tanuláshoz és a pihenéshez egyaránt.

Ako vybrať správne osvetlenie do detskej izby? Čo hľadať? Poradíme!

 

Gyerekszoba lámpa

 


Ebben a cikkben:

1. A gyermekszoba világítása - a szoba funkcionális zónákra való felosztása

2. Világítás a tanulószobában - érdemes tudni, hogyan kell kezdeni

3. A legfontosabb dolog a nappali fény

4. Milyen mesterséges világítást válasszon a gyermekszobába?

5. Felső világítás

6. Asztali világítás - Megfelelő asztali lámpa

7. A diákszobában lévő asztali lámpa alternatívája

8. Éjszakai lámpák

9. Kiegészítő világítás



 

A gyermekszoba világítása - a szoba funkcionális zónákra való felosztása

A már tanuló gyermek óvodája a tanulás, valamint a játék, a szórakozás, a barátokkal való találkozás és a hálószoba helyszíne is. A gyermek érdeklődésétől függően gyakran lehet otthoni tornaterem, művészeti stúdió, táncterem vagy laboratóriumi kísérletek helyszíne is. Természetesen nem minden diákszobában van erre elegendő hely, de minden szobában, még a legkisebbben is, el kell különíteni az alapvető zónákat, azaz egy alvóhelyet egy ággyal, egy dolgozószobát egy íróasztallal és egy játékra és pihenésre szolgáló zónát egy székkel, zsámollyal vagy kanapéval.

 

Szoba világítás

 

Világítás a tanulószobában - érdemes tudni, hogyan kell kezdeni

A gyermekszoba világításának megtervezésekor olyan fontos tényezőket kell figyelembe vennie, mint például:

Minél több lux, annál nagyobb a fényerősség. A luxot úgy számítják ki, hogy az izzó lumenben kifejezett fénykibocsátását elosztják a négyzetméterben kifejezett megvilágítandó területtel. A koncentrációt igénylő helyeken erősebb, a pihenőhelyeken pedig gyengébb izzókkal kell világítani.A színhőmérséklet, amelyet Kelvinben fejeznek ki. A semleges fényről ismert, hogy elősegíti az aktivitást és javítja a koncentrációt. A hideg színű fény erősen stimuláló, míg a meleg szín ideális a relaxációs zónákban, mivel lehetővé teszi a relaxációt és a megnyugvást.

 

A legfontosabb dolog a nappali fény

A legjobb, ha a tanuló íróasztalát egy ablak alá helyezzük, mivel a legtöbb fény innen érkezik be. A tanulószoba napközbeni legjobb megvilágítása érdekében érdemes gondoskodni egy nagy ablakról. Ha kicsi, akkor nem szabad vastag függönyökkel letakarni. A fényfüggöny nagyon jó megoldás lehet.

Az íróasztalt úgy kell elhelyezni, hogy a természetes fény a jobbkezes tanulók esetében az íróasztal bal oldalára essen, a balkezes tanulók esetében pedig fordítva.

 

Milyen mesterséges világítást válasszon a gyermekszobába?

Ahhoz, hogy megfelelően megvilágítsa a szobát a diák számára, nem választhat egyetlen fényforrást, amelyet már említettünk. Jobb megoldás lesz a gyerekszobában elhelyezett lámpák a szoba különböző helyein. A mennyezeten elhelyezett diffúz központi világítás az egész helyiséget megvilágítja, a kisebb spot fényforrások pedig a gyermek igényeihez igazodva, meghatározott zónákban működnek.

Ügyeljen arra, hogy a spotvilágítást úgy helyezze el, hogy ne közvetlenül a szemébe világítson, és a gyermek kényelmesen érezze magát. A fény színe kulcsszerepet játszik a helyiség megfelelő megvilágításának kiválasztásában. A legjobb, ha olyan fényt választ, amely a természetes napfényhez legközelebb áll. Ez a fényszín könnyen elérhető, ha halogén izzókat vagy a népszerű LED izzókat választja.

Ha gyermeke a legtöbb időt a szobájában tölti, és nem is fekszik le korán, a legjobb, ha gondoskodik energiatakarékos világításról a tanuló szobájában.

 

Felső világítás

 

Felső világítás

A világítás típusát a helyiség funkcionalitásától és életstílusától függően kell megválasztani. Az alapvilágítás azonban mindig központi, azaz felülről történő megvilágítás lesz. Érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerekszoba mennyezeti lámpája szórt fényt adjon. A gyerekszoba megvilágításához választhat hagyományos csillárokat, spotlámpákat és mennyezeti lámpákat. Egy kis helyiségben a felfelé nyíló árnyékolóval ellátott lámpák jól működnek, hogy vizuálisan megnöveljék a helyiséget.

Ha tetőtéri lámpákat szeretne felszerelni csupasz izzókkal, válasszon olyan LED-izzókat, amelyek nem keltenek fényes hatást. A gyerekszobába jó megoldás, ha állítható karú spotlámpákat és több, dupla vagy tripla kapcsolóval kapcsolható, nagy funkcionalitású lámpát választunk. Így egy felülvilágítóval megvilágítható, például csak a játékterület.

 

Asztali világítás - Megfelelő asztali lámpa

Az asztali világítás kiválasztásakor a fő szempont a funkcionalitás. Természetesen az íróasztal megvilágítása elsősorban a bútor típusától függ. Ha van felső szerkezete, például szekrények vagy polcok, akkor a szekrény alá lámpákat szerelhet, hogy megvilágítsa a tetejét.

Egy másik megoldás a mozgatható karral ellátott asztali lámpa, amely lehetővé teszi a gyermek számára, hogy a fény hatását a saját igényeihez igazítsa. Az optimális megoldás az, ha az asztali lámpa hosszú, teljes hosszában hajlítható karral rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a gyermek szükség esetén közelebb vagy távolabb vigye az izzó fényét. Ez nagyon hasznos a házi feladatokkal kapcsolatban, miközben gyermeke tanul.

Az asztali lámpa kiválasztásakor nem szabad megfeledkezni arról, hogy olyan izzót válasszon, amely a nappali fényhez hasonló fényt bocsát ki. A fehér és hideg színű fény mindig elősegíti a koncentrációt és serkenti, nem lesz negatív hatással a látásra, és ami nem kevésbé fontos - nem fárasztja a szemet, és megmutatja a valódi színeket.

Ne feledje, hogy jobbkezeseknél az asztali lámpa az asztal bal oldalán, balkezeseknél pedig a jobb oldalon legyen.

 

A diákszobában lévő asztali lámpa alternatívája

Ha nem szeretne asztali lámpát a tanulószobába, például mert túl kicsi az íróasztal helye, akkor az állólámpák állítható vázzal, amelyek lehetővé teszik a fény szögének beállítását, megfelelőek lesznek. Ha az állólámpa nem megfelelő az Ön számára, az íróasztal két oldalán elhelyezett fali lámpák formájában elhelyezett fényforrás érdekes megoldás lehet a kis íróasztal tulajdonosai számára. De ne felejtsük el, hogy az íróasztali lámpa a legfunkcionálisabb egy diák számára.

 

Éjszakai lámpák

 

Éjszakai lámpák

Ugyanilyen fontos a megfelelő megvilágítás a hálószoba szerepét betöltő zónában. Ne felejtsük el, hogy egy egész napos tanulás és játék után a lágy világítás meleg színei megkönnyebbülést jelentenek a szemnek. Itt jó választás lehet egy állólámpa, fali lámpa vagy egy szekrényre helyezett, világító éjjeli lámpa.

 

Kiegészítő világítás

A megfelelően megválasztott világítás egyedi hangulatot teremthet egy tanulószobában. A modern LED-es lámpatestek, amelyek különböző színű fényt bocsátanak ki, tompíthatók és világosíthatók. A LED-csíkok és -szalagok megadhatják a hangulatot, vagy kiemelhetik például a sporttrófeákat vagy a gyermekjátékok gyűjteményét.

 


 

Merítsen ihletet!!!

 

Hogyan lehet egy diák számára berendezni a szobát?


Melyik matracot válasszam a gyermekemnek? Javaslatott teszünk, hogy melyik modell fog a legjobban működni


Loft bútorok a gyerekszobába

vissza