Szerves gyomirtás - házi szerek a kert rendben tartásához

01.05.2024

A ma népszerű gyomirtó szerek feltalálása és használata előtt a gyomokat elég jól kezelték. Több munkát igényelt, de nem tette ki a természetes környezetet a kémiai vegyületek káros hatásainak, és kímélte a terményeket, a dísznövényeket és a kertben élő állatokat, különösen a hasznos rovarokat. Most, hogy az ökológiai tudatosság növekszik, az emberek hajlandóak visszatérni a gyomirtás hagyományos módszereihez.

Az ökológiai gyomirtás többféleképpen végezhető. Ismerje meg a legnépszerűbbeket, és találja meg, hogy melyik megoldás lesz a legmegfelelőbb az Ön számára.

Szerves gyomirtás - házi szerek a kert rendben tartásához


Ebben a cikkben:

1. A kert gyomlálásának módjai

2. Mi az a mulcsozás?

3. Melyek a mechanikai gyomirtás alapelvei?

4. Szerves gyomirtók - házi szerek a gyomok ellen

5. Szerves kémiai gyomirtók

6.  A gyomok megjelenése előtt - hogyan előzzük meg a gyomok megjelenését?



A kert gyomlálásának módjai

A gyomtalanítás nem egyszerű dolog, és akinek saját kertje, telke vagy udvara van, az tudja, milyen nehéz feladat. A gyomirtásra mechanikus és kémiai módszereket egyaránt alkalmaznak. Egyre nagyobb a trend a szerves megoldások felé, amelyek minimálisan invazívak a növényekre és általában olcsók, bár gyakran több munkát és időt igényelnek.

A gyomirtás legrégebbi módszere kétségtelenül a kézi gyomirtás. A mechanikus gyomirtás is elvégezhető megfelelő eszközökkel (ezekről az eszközökről a cikk későbbi részében lesz szó).

Használnak növényvédő szereket is. A gyomirtó szerek olyan kémiai vegyületek, amelyek hatékonyan irtják a gyomokat, de használatuk káros hatással lehet a környezetre. Emiatt egyre inkább elhagyják használatukat a kevésbé invazív, de környezetbarátabb módszerek javára.

A bio gyomirtási módszerek közé nemcsak a kézi gyomirtás, hanem a mulcsozás és a bio gyomirtószerek, köztük a házi készítésű termékek is tartoznak. A növényvédelem a kertben fontos, nézze meg pontosan, hogyan néz ki.

A kert gyomlálásának módjai

Mi az a mulcsozás?

A mulcsozás a gyomirtás jól ismert módszere. Főleg virágágyásokban és dísznövényzetben alkalmazzák. Ez egy hatékony módszer a gyomok szerves eltávolítására és a gyomok túlburjánzásának tényleges megakadályozására. A növények köré mulcsot terítünk, hogy befedjük a talajt és megakadályozzuk a nem kívánt növények fejlődését.

Leggyakrabban díszfakérget, kavicsot, fűrészport és fenyőtűt használnak ágyásanyagként. A kéreg és a kövek különösen ott használatosak, ahol az ágyásoknak vagy a növényzetnek reprezentatív funkciót kell betölteniük - az ilyen mulcs az egész kerti elrendezés esztétikai szintjét is emeli. A mulcs nemcsak a növények zöld részeit védi a gyomoktól, hanem a gyökereket is a negatív környezeti tényezőktől.

A mulcsozás előnyei nem csak a gyomok növekedésének megakadályozására terjednek ki. A mulcs jobban megtartja a vizet és a tápanyagokat, megakadályozza a növények megfagyását és túlmelegedését, valamint javítja a talaj állapotát, jó feltételeket teremtve a hasznos szervezetek és mikroorganizmusok fejlődéséhez.

Melyek a mechanikai gyomirtás alapelvei?

Mint fentebb említettük, a gyomoktól való megszabadulás mechanikus módszerei az egyik legnépszerűbb módszer a nemkívánatos növények eltávolítására a saját kertből. A gyomlálással, kapálással és gyomlálással eltávolítjuk a nem kívánt növényeket, így helyet és életteret hagyva a kertjében megjeleníteni kívánt díszpéldányoknak.

A népszerű gyomtalanítás lehetővé teszi a nem kívánt növények eltávolítását. Természetesen ezt teljes egészében saját kezűleg is elvégezheti, de sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz, ha a megfelelő eszközöket használja. A lapátokat és ásókat a nagyméretű gyomnövényekhez használják. A kisebb gyomokat gyomirtóval (ez az eszköz különösen a gyep gyomnövényekhez alkalmas) vagy kapával lehet kihúzni.

Használjon szerszámokat a gyomok gyorsabb kiirtásához. A vegyszeres beavatkozás hiánya a környezetben lehetővé teszi a növények jó fejlődését, és optimális feltételeket biztosít a virágzáshoz vagy termésképződéshez.

A gyomok kihúzásakor ügyeljen arra, hogy ne rázza ki a gyommagvakat, ha már új gyomokat kell kihúznia az ágyásokból. Sok gyomnövény gyökérosztódással képes szaporodni, ezért a gyomok eltávolításakor ügyeljen arra, hogy a gyökereket is kihúzza.

Szerves gyomirtók - házi szerek a gyomok ellen

A gyomok kézzel történő kihúzása hatékony módszer, de érdemes bio gyomirtó szerekkel támogatni. A házi készítésű keverékek kevésbé hatékonyak, mint a professzionális termékek, de nem annyira invazívak és károsak a környezetre.

A víz és az ecet 1:2 arányú oldata természetes keverék lesz a gyomok ellen. Az elkészített házi készítésű szerrel permetezze le a gyomokat. Az oldat hatékony, ezért csak ott használja, ahol más növények nem nőhetnek (pl. járdaköveken vagy utakon és felhajtókon). Ne használja virágágyásokban, mivel az ecet károsíthatja az egyéb növényeket.

Szerves gyomirtók - házi szerek a gyomok ellen

Szerves kémiai gyomirtók

A vegyszergyártók alkalmazkodnak a piac igényeihez, és látják a környezetbarát, a környezetet minimálisan károsító termékek iránti igényt. A gyomirtók megfelelő sorozata természetes összetevőkből készülhet, és például fák alatt is használható, mivel nem befolyásolja hátrányosan a fák fejlődését.

A legtöbb bio növényvédő szer olyan készítmény, amelynek természetes és fő vegyülete a pelargonsav.

A gyomok megjelenése előtt - hogyan előzzük meg a gyomok megjelenését?

A gyomok elleni küzdelem egy dolog, de érdemes tudni, hogy a kertben a gyomok kialakulását is hatékonyan megelőzheted. Ha a helynek megfelelő növényfajt választjuk ki, optimális körülményeket biztosítunk a fejlődéshez, és jó helyet biztosítunk a dísznövényeknek, akkor a növények jól fejlődhetnek. A dísznövények, cserjék, fák, virágok, évelők vagy akár a zöldségek erős példányai könnyebben ellenállnak a gyomoknak.

A felelősségteljes vetés is fontos. Csak megbízható forrásból származó vetőmagokat vásároljon - ez biztosítja, hogy a dísznövényekkel, zöldségekkel és fűszernövényekkel együtt ne csempésszen gyomokat a kertjébe. Ha zöldségeskertet szeretne, tartsa szem előtt, hogy a vetésforgó segít a gyomok visszaszorításában.

Ne feledje, hogy a megfelelő talajelőkészítés, akár ágyásról, akár zöldségeskertről van szó, fontos pont a gyomok elleni küzdelemben. Jól dolgozza fel a talajt, és távolítsa el a gyomokat és a nem kívánt növények gyökereit.

vissza