Mivel és hogyan kell a magas fákat megmetszeni?

25.10.2023

A magas fák metszésével kapcsolatos ismeretek és készségek különösen hasznosak a tavaszi és őszi kezelések elvégzésekor. A fák metszése nem olyan nehéz és veszélyes, mint a magas fák kivágása. Hogyan kell elvégezni a magas fák egyszerű metszését? Milyen eszközöket és technikákat használjunk? Nézze meg!

Mivel és hogyan kell a magas fákat megmetszeni?


Ebben a cikkben:

1. Szerszámok és felszerelések, pl. magas fák könnyű nyesése

2. Hogyan kell megmetszeni a magas fákat?

3. Miért kell kivágni a fákat?

4. Hogyan kell fát vágni? Összefoglaló



Szerszámok és felszerelések, pl. magas fák könnyű nyesése

Mielőtt elkezdené a magas fák vágását, megfelelően fel kell készülnie, és be kell szereznie a szerszámokat és a felszerelést. Minél magasabb a fa, annál nehezebb lesz elérnie a legmagasabb ágakat.
A fák vágásához mindenképpen a láncfűrész a legfontosabb kertészeti eszköz. Magas fák esetében érdemes megfontolni egy teleszkópos láncfűrész használatát, hogy hozzáférjen a magas ágakhoz. Emellett a magas fák metszéséhez kisebb szerszámok is használhatók: metszőolló, ágvágó, balta és kézi metszőolló, különösen az úgynevezett rókafarkú fűrész. A sövényolló is hasznos egyes fák alakítására.

Nemcsak a szerszámok, hanem a kiegészítő felszerelések is hasznosak lesznek. A fák metszése olyan munka, amelyet gyakran bizonyos magasságban kell végezni, ezért jól jön egy létra.
Ha a vágásokat igazán nagy magasságban kell elvégezni, szükség lehet egy megfelelő kosaras daru megrendelésére. Ebben az esetben érdemes ellenőrizni, hogy nem lenne-e olcsóbb és jobb egy megfelelő céget megbízni, amely rendelkezik a magasban végzett munkák gyors, pontos és hatékony elvégzéséhez szükséges felszereléssel és készségekkel.

Szerszámok és felszerelések, pl. magas fák könnyű nyesése

Hogyan kell megmetszeni a magas fákat?

A magas fák metszése olyan feladat, amely tudást és tapasztalatot igényel. Nem lehet mindent egyszerre megtanulni, de az ingatlanon lévő magas fák gondozásának alapismeretei biztosan jól jönnek.
A fák metszését általában évente kétszer végzik. A tavaszi metszés célja a növekedés serkentése, az őszi metszés célja pedig az, hogy előkészítse a növényeket a következő szezon megfelelő kialakítására. Természetesen a metszés máskor is elvégezhető, ha például az öreg, száraz vagy beteg ágakat el kell távolítani. A szárazság és a fagy idején azonban jobb, ha soha nem metszünk fákat.

Mielőtt vágni kezdene, érdemes megérteni a helyzetet. Először is gondosan mérje fel a fát. A beteg, elhalt vagy sérült ágakat ki kell vágni, hogy ne gyengítsék tovább a fát. A növények esztétikus formálása érdekében mindenképpen mérje fel, hogy mely ágakat kell megnyirbálni a kívánt megjelenés eléréséhez. Ha a metszést biztonsági okokból kell elvégezni, mérje fel, hogy mely ágak akadnak bele például a villanyvezetékekbe vagy épületekbe, és ezért melyeket lehet levágni.

Tehát itt az ideje, hogy vágjunk. Készítse elő a megfelelő szerszámokat és kiegészítő berendezéseket. Vágja meg a fát gondosan, mindig szem előtt tartva saját és mások biztonságát. Először távolítsa el az elhalt és beteg ágakat, végül pedig alakítsa esztétikusan a fát.

A nagyon magas fák metszését, különösen a nehezen hozzáférhető helyeken növő fákét szakemberekre kell bízni. Az erre szakosodott fakitermelő cégek nemcsak a megfelelő eszközökkel, hanem a fákkal való munkához szükséges tudással és tapasztalattal is rendelkeznek. Így sokkal biztonságosabb lesz az Ön számára.
Miután a fát megmetszette, távolítsa el az összes ágat és levelet, és megfelelően ártalmatlanítsa azokat. Ha van földje, készíthet megfelelő komposztálót a leveleknek, az ágakat pedig levághatja és megszáríthatja tűzifának.
Miután a fát megmetszette, érdemes rendszeresen gondozni a növényt, hogy megelőzze az ágak növekedésével vagy betegségekkel kapcsolatos további problémákat.

Hogyan kell megmetszeni a magas fákat?

Miért kell kivágni a fákat?

Számos oka lehet annak, hogy magas fákat kell kivágni. A magas fák veszélyt jelenthetnek, különösen nagy szél, viharok vagy szerkezeti károk esetén. Az öreg, gyenge vagy sérült fák kivágása megszüntetheti ezt a veszélyt. A fák rendszeres gondozást is igényelnek, beleértve a beteg, sérült vagy elhalt ágak eltávolítását. A metszés segíthet a fák egészségének megőrzésében.
Az esztétika is fontos. A háza vagy kertje körüli magas fák vonzó megjelenésük megőrzése érdekében metszésre szorulhatnak. A fák metszésére a kilátás akadálymentesítése vagy a napfényhez való hozzáférés javítása érdekében is szükség lehet.

Miért kell kivágni a fákat?

Hogyan kell fát vágni? Összefoglaló

A magas fák metszése összetett feladat, amely megfelelő előkészítést, szakértelmet és szerszámokat igényel. A biztonságnak mindig első helyen kell állnia, ezért a nagy és nehezen hozzáférhető fák metszéséhez jobb, ha profi fakitermelőket veszünk igénybe. Az alacsonyabb ágakat vagy alacsonyabb fákat saját maga is meg tudja metszeni.

vissza