Milyen színeket válasszunk a gyerekszobába?

18.10.2023

A megfelelő színek kiválasztása a gyermekszobába izgalmas, de egyben kihívást jelentő feladat is lehet. Ez a döntés nemcsak a szoba esztétikáját, hanem a helyiség hangulatát és funkcionalitását is befolyásolja, ahol a gyermek sok időt fog tölteni. Ezért fontos, hogy ezt a döntést körültekintően, számos tényezőt figyelembe véve hozza meg.

Milyen színek a legjobbak egy gyerekszobába? Tényleg olyan fontosak a színek a gyerekszobában? Érdemes csak a falak színére koncentrálni, vagy esetleg a bútorzat színeire is? Ezek minden bizonnyal érdekes és izgalmas kérdések, amelyekre az alábbi cikkünkben választ találsz. Ismerje meg velünk, hogy mennyire fontosak a színek egy gyerekszobában!

Milyen színeket válasszunk a gyerekszobába?


Ebben a cikkben:

1. Milyen színeket válasszunk a gyerekszobába? A gyermek kora és neme

2. Milyen színeket válasszunk a gyerekszobába? A gyermek preferenciái

3. Milyen színt válasszunk a gyerekszobába? Tartósság és biztonság

4. Top 5 legjobb szín gyerekszobába a Merkury Market szerint!

5. A gyerekszoba színei - falak vagy bútorok?



Milyen színeket válasszunk a gyerekszobába? A gyermek kora és neme

Az első és legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni, a gyermek életkora. A csecsemőknek és a kisgyermekeknek más színekre van szükségük, mint a tinédzsereknek. A csecsemők számára gyakran az élénk, visszafogott színek, például a pasztellszínek a legjobb választás, míg az idősebb gyermekeknek saját színpreferenciáik lehetnek.

A gyerekszoba színei azonban nem lehetnek túl rikítóak, függetlenül a gyerekek korától. A túl világos árnyalatok elvonhatják a gyermek figyelmét, és túlstimulálhatják, ami nem ajánlott tanuláskor vagy lefekvéskor. A világos, visszafogott színek, például a kék, a zöld vagy a bézs pasztell árnyalatai nyugodt és pihentető környezetet teremthetnek.

A hagyomány szerint a gyermek neme befolyásolta a gyerekszoba színválasztását, például a rózsaszínt a lányoknak és a kéket a fiúknak. Egyre több szülő azonban olyan semleges színeket választ, amelyek a lányoknak és a fiúknak egyaránt megfelelnek, így nagyobb rugalmasságot biztosítanak, és elkerülhetők a nemi sztereotípiák. A gyerekszoba falainak színének azonban tükröznie kell a gyermek örömét és életkedvét; a komor szürkék vagy az unalmas barnák itt biztosan nem lesznek megfelelőek.
A fiú- és a lányszoba színei eltérőek lehetnek, de nem feltétlenül. Sok múlik a szülők és maguk a gyerekek preferenciáin.

Milyen színeket válasszunk a gyerekszobába? A gyermek kora és neme

Milyen színeket válasszunk a gyerekszobába? A gyermek preferenciái

Ha gyermeke elég idős ahhoz, hogy saját színpreferenciái legyenek, érdemes megkérdezni, milyen színeket vagy mintákat szeretne látni a szobájában. Ez segíthet abban, hogy gyermeke úgy érezze, jobban részt vesz a tér kialakításának folyamatában. Ennél is fontosabb, hogy gyermeke egyszerűen jobban fogja érezni magát az új szobában, ahol a kedvenc színei vannak.
A megfelelő színek a gyermekszobába azok a színek, amelyeket a gyermek egyszerűen szeretni fog. Egy gyermek rosszul érezheti magát egy kedvezőtlen színűre festett szobában.

Milyen színeket válasszunk a gyerekszobába? A gyermek preferenciái

Milyen színt válasszunk a gyerekszobába? Tartósság és biztonság

Ne feledje a választott színek tartósságát sem. A gyerekek gyorsan nőnek, és az ízlésük változhat. Ezért érdemes olyan színeket választani, amelyek sokoldalúak és hosszú ideig aktuálisak maradnak. A pasztell árnyalatok és a törtfehér ezért jó ötlet. Ha a gyermek különösen szeszélyes, és gyakran változtatja meg a véleményét, érdemes a falakat semleges szürke vagy fehér árnyalatra festeni, és színes gyermekbútorokkal és kiegészítőkkel kiegészíteni az elrendezést.
Bármilyen színt is válasszon, mindig használjon nem mérgező festékeket és olyan felületkezelő anyagokat, amelyek nem bocsátanak ki káros anyagokat. A csecsemők és kisgyermekek esetében különösen fontos, hogy a tér méreganyagoktól mentes legyen.

Milyen színt válasszunk a gyerekszobába? Tartósság és biztonság

Top 5 legjobb szín gyerekszobába a Merkury Market szerint!

A gyerekszoba festéséhez használt színek elég szédítőek lehetnek. Ezért üzletünk összeállított egy listát öt vonzó színből a gyerekszoba festéséhez. Vessen egy pillantást javaslatainkra, és nézze meg, hogy valamelyik lehetőség megfelel-e Önnek!
A klasszikus pasztellkéket gyakran választják fiúszobákba, de a lányok számára is vonzó lehet. Ez a szín ideális a nyugodt és pihentető környezet megteremtéséhez, amely tökéletes alváshoz és tanuláshoz. Nagyon népszerű a gyerekszobák festékszínei között.

A rózsaszín a lányok klasszikus színe, de a rózsaszín lágy árnyalatainak kiválasztásával lágy és bájos szobadíszt hozhatsz létre, amely alkalmas lesz a csecsemők és a nagyobb gyermekek számára is. Ezek a gyerekszobai színek jól illenek a fehér kiegészítőkhöz, vagy remekül mutathatnak bútorokként a fehér falakkal.
A napraforgósárga egy energiával és optimizmussal teli szín, ami alkalmassá teszi egy gyermekszobába. Az élénk napsárga árnyalat serkentheti a kreativitást és a pozitív hangulatot. Ha azonban aggódik, hogy gyermekét túlságosan felizgatja egy ilyen szín, akkor csak egy falat vagy egy játékra kijelölt sarokban lévő falszakaszt fessen le.

A mentazöld árnyalat a lakberendezés egyik trendje, és fantasztikus választás lehet egy gyerekszobába. Ez egy nyugodt szín, amely fiúknak és lányoknak egyaránt alkalmas. Még 2023-ban is rendkívül divatos, és népszerűsége nem csökken.
A szürke egy semleges szín, amelyet színes hangsúlyokkal fel lehet dobni. A falak alapszínéül választhatja a szürkét, és világos vagy pasztellszínű akcentusokkal egészítheti ki, amelyeket könnyen megváltoztathat, ahogy gyermeke nő és a preferenciái változnak. Egy ilyen kombinációhoz a legjobb, ha egy vagy legfeljebb két színt választ gyermeke szobájába, vagy további színeket vezet be kiegészítőkkel.

A gyerekszoba színei - falak vagy bútorok?

A gyerekszoba színei - falak vagy bútorok?

Hogy milyen színeket válasszon a gyerekszobába, azt már tudja, de a kérdés az, hogy milyen formában jelenjenek meg a színek. Természetesen a legegyszerűbb, ha a szoba falait a megfelelő színűre festjük. Ez azonban nem az egyetlen megoldás.
A berendezési tárgyakkal is hozhatsz színt a gyerekszobába. A vonzó bútorkollekciók közé tartoznak a gyermekágyak, gyermekszekrények, polcok, könyvespolcok és íróasztalok a gyermekek számára, amelyek színes vagy szép színű hangsúlyokkal rendelkeznek. Merkúry Market áruházunkban ilyen gyermekbútor-modelleket találhat a gyerekjátékokkal!
A gyerekszoba színeit megfelelő kiegészítőkkel is kiemelheti. Erre a feladatra különösen alkalmasak a szövetek: párnák, takarók és színes ágyneműk.

vissza