Milyen kilincseket válasszunk a belső és külső ajtókhoz?

11.01.2023

Az ajtók lehetővé teszik a be- és kilépést a belső tér egyes helyiségeibe és az egész házba vagy lakásba, de ahhoz, hogy teljes mértékben működőképesek legyenek, megfelelő kilincsekre van szükségük. A fogantyú kiválasztásakor sokan nem fordítanak különös figyelmet a termék paramétereire vagy a különböző modellek esztétikájára, pedig egy szép fogantyú az ajtó és az összes belső tér dísze

Nézze meg, hogyan válasszon olyan kilincset, amely jól néz ki, és jól szolgálja a lakókat és a vendégeket.

 

Ajtókilincsek

 


Ebben a cikkben:

1. Hogyan válasszunk kilincset?

2. Melyik belső ajtókilincs lesz a legjobb?

3. Milyen kilincsek a legjobbak a külső ajtókhoz?

4. Mikor válasszunk alumínium és mikor sárgaréz fogantyút?

5. Hagyományos fogantyú vagy gömb?

6. Ajtószín vs. kilincsszín - számít ez?

7. Hová illeszkednek a dekoratív ajtókilincsek?



 

Hogyan válasszunk kilincset?

A külső és belső ajtókilincsek kiválasztásakor érdemes különös figyelmet fordítani a termékek funkcionalitására, valamint esztétikájára. A megfelelő kialakításnak köszönhetően az ajtó nyitása könnyebb lesz, így a kilincsek tökéletesen ellátják funkciójukat.

A részletek és a kiegészítők is fontosak minden elrendezésben, ezért érdemes olyan kilincseket választani, amelyek szépen illeszkednek a helyiségbe. A kilincsek különböző anyagokból készülhetnek, és különböző formájúak is lehetnek. A legnépszerűbbek a hagyományos, nyél alakú és a gömb alakúak.

Gyakran rozsdamentes acélból vagy alumíniumból és más fémötvözetekből készülnek. A gyengébb minőségű, de olcsóbb modellek műanyagból készülhetnek. A vásárlók eltérő igényei miatt a gyártók különböző színű és formájú fogantyúkat kínálnak.

Ajtókilincsek vásárlásakor figyeljen a nyeregtetős és a rozettás vasalatokra is. Vannak hosszú pajzzsal ellátott fogantyúk és olyanok, amelyekben a pajzs ketté van osztva - rozetták. A pajzs lehet kerek, de a szögletes pajzsú modellek is népszerűek.

 

Ajtók és kilincsek

 

Melyik belső ajtókilincs lesz a legjobb?

Az ajtókilincsek belső vagy külső ajtókhoz is tervezhetők. Az előbbiek valamivel kevésbé időjárásállóak, de gyakran kivételesen díszítettek és rendkívül kényelmesek.

Melyik beltéri kilincs lesz a legjobb?

Jó, ha nem magára a kilincsre figyelünk, hanem arra, hogy melyik ajtóra illeszkedjen, és melyik helyiségben kerüljön elhelyezésre. A kilincseket gyakran használják a beltéri ajtók bezárására, akár naponta több tucatszor is, ezért ellen kell állniuk a nagy igénybevételnek és a mechanikai sérüléseknek.

Formájuknak is különlegesnek kell lennie - a jól megválasztott fogantyúk jelentősen növelik az ajtó nyitásának és zárásának kényelmét. A fogantyú további zárakkal vagy reteszekkel, csavarokkal is rendelkezhet. Az ilyen modellek különösen hasznosak a fürdőszobai ajtókhoz, amikor a lakók biztosak akarnak lenni a magánéletükben és az intimitásukban. Mind a zárral, retesszel ellátott, mind a kiegészítő elemek nélküli fogantyúk a szoba ajtajára vannak felszerelve.

 

Milyen kilincsek a legjobbak a külső ajtókhoz?

A külső ajtókilincseknek kissé más követelményeknek kell megfelelniük, mint a belső ajtókilincseknek. Mivel a külső ajtók felülete ki van téve a zord időjárási körülményeknek, rendkívül ellenállónak kell lenniük a nedvességgel és a változó hőmérséklettel szemben. Ugyanez vonatkozik az ajtókilincsekre is, amelyeknek ellen kell állniuk az esőnek, a hónak, valamint a magas és alacsony hőmérsékletnek egyaránt. Ezért érdemes olyan modelleket választani, amelyek kiváló minőségű anyagokból készültek.

A rozsdamentes acél vagy sárgaréz fogantyúk nagyszerűen működnek. A külső kilincsek esetében is érdemes odafigyelni az esztétikára, és az ajtóhoz és a ház homlokzatához igazítani őket. A bejárati ajtónak arra kell ösztönöznie a vendégeket, hogy belépjenek, emellett szépen kell kinéznie, és a kilincs gyakran a közmondásos "hab a tortán" egy ilyen megjelenésnél.

Választhat hagyományos ajtókilincseket vagy modern bejárati ajtókilincseket egyszerű vagy díszes formákkal. A fekete ajtókilincsek különösen népszerűek a külső ajtók esetében, különösen, ha modern ajtókra szerelik őket. Az antik faajtóknak viszont előnyösek a fekete modellek, ha dekoratív, virágos formájúak és fémből készültek.

 

Ajtók és kilincsek

 

Mikor válasszunk alumínium és mikor sárgaréz fogantyút?

Az ajtólap elhelyezkedése azt is meghatározza, hogy melyik kilincset kell az ajtóba szerelni. Az alumíniumból készült fogantyúk jó választás olyan beltéri ajtókhoz, amelyeknek nem kell kiállniuk a zord időjárási körülményeket. Külső ajtókhoz érdemes olyan kilincset választani, amely különösen ellenáll a nedvességnek és a hőmérséklet-ingadozásoknak - a minőségi fémből, rozsdamentes acélból és sárgarézből készült modellek jól működnek.

A különböző típusú fogantyúkat különböző feladatokra tervezték. Azok számára, akik olcsó fogantyútípust keresnek, számos műanyag termék áll rendelkezésre. Ez egy jó megoldás olyan ajtók esetében, amelyeket nem használnak túl gyakran. Legtöbbször nem alkalmasak minden helyiségbe, mivel nem bírják a nagy igénybevételt. A piaci keresletnek köszönhetően a fogantyúk, anyaguktól függetlenül, különböző formákban és színekben kaphatók. Ezért könnyebb kiválasztani a kilincsek formáját és az ajtótermékek színét.

 

Hagyományos fogantyú vagy gömb?

A fogantyúk kiválasztásakor gyakran találkozhat a hagyományos fogantyúval ellátott fogantyú és a golyós fogantyút előnyben részesítőkkel. A piacon különböző típusú ajtókilincsek kaphatók, Ön döntheti el, hogy melyiket vásárolja meg, és melyik lesz jobb Önnek és otthonának. A sima kilincsek nagyobb népszerűsége miatt ezek a modellek jelennek meg leggyakrabban a piacon.

 

Ajtószín vs. kilincsszín

 

Ajtószín vs. kilincsszín - számít ez?

A kilincseknek illeszkedniük kell magához az ajtólaphoz. Egyszínű ajtókhoz érdemes olyan kilincset választani, amely legalább egy kicsit kiemelkedik az ajtó felületéből. Ezáltal a fogantyú láthatóvá válik, és lehetővé teszi, hogy betöltse funkcióját. A divatos ajtókilincsek különböző színekben is kaphatók. Az, hogy melyik modellt választja, az adott elrendezéstől és az Ön igényeitől függ.

 

Hová illeszkednek a dekoratív ajtókilincsek?

A kilincseknek ki kell emelniük az ajtó szépségét. Könnyű kiválasztani a megfelelő fogantyút a kínálatunkból - vannak egyszerű, minimalista modelljeink és dekoratív, érdekes termékeink is.

A kilincs az ajtó fontos részlete, és a kilincsek dekoratív modelljeit gyakran használják az adott bejárat fontosságának hangsúlyozására. Az ilyen kilincsek külső ajtókra vannak felszerelve. Ezek valamivel drágábbak, de tökéletesen tükrözik a megállapodás szellemét. Könnyebb velük egy loft stílust vagy egy retro, vintage vagy más stílusú belső teret kialakítani. Ügyeljen a tájolásra, mert egy adott fogantyú csak az ajtó jobb vagy bal oldalára illeszkedik.

 


 

Merítsen ihletet!!!

 

Hogyan lehet restaurálni egy régi ajtót?


Beltéri ajtók cseréje - mire érdemes odafigyelni


Modern ajtók, amelyek megvédik otthonát a betörésektől

vissza