Milyen kártevőkkel találkozhatsz a kertedben, és hogyan szabadulhatsz meg tőlük?

29.05.2024

A kerti kártevők nagy problémát jelentenek minden zöldterület tulajdonosának. Megjelennek a kertben, elpusztítják a növényeket, akadályozzák növekedésüket és jelentősen csökkentik a termést. A velük való küzdelem nehéznek és terhesnek, néha pedig eredménytelennek és értelmetlennek tűnhet. Mielőtt azonban nekilátna a nemkívánatos vendégek eltüntetésének, ismerje meg ellenségét.

A kártevő helyes azonosítása segíthet a küzdelemben. A faj szokásainak ismerete megkönnyíti a védekezést, gyakran természetes módszerekkel, anélkül, hogy a kertet kitennénk az erős növényvédő szerek káros hatásainak. Nézze meg velünk együtt a legnépszerűbb kerti növényi kártevőket, és tudja meg, hogyan küzdhet ellenük hatékonyan.

Kerti növényi kártevők


Ebben a cikkben:

1. Kerti növényi kártevők

2. Rovarok - a kerti növények apró kártevői

3. Kis állatok - csigák, amelyek tönkreteszik a kerteket

4. Rágcsálók és más emlősök, amelyek kárt tesznek a kerti növényekben

5. Mennyire lehetnek károsak a madarak?

6. Hogyan ösztönözzük a hasznos állatfajokat, hogy a kertben éljenek?



Kerti növényi kártevők

A cserepes, kerti és gyümölcsös növények kártevői igazi kellemetlenséget okozhatnak. A növényeket fenyegető fajok száma is nagy, és egy-egy kártevő azonosítása néha igen nehézkes. A különféle növényeket megtámadó kártevők közé tartoznak a rovarok, csigák, hüllők és kisemlősök. A növények kártevőktől való védelme minden kertész feladata.

Így a kerti növénybetegségek nem csak a kertben várják a példányokat. A kerti növények kártevői veszélyes szempontot jelentenek, érdemes felismerni a kártevőket, hogy tudja, hogyan küzdjön ellenük.

Rovarok - a kerti növények apró kártevői

A rovarok a növényeket leggyakrabban megtámadó kártevők közé tartoznak. A vegyszerekkel való küzdelem ellenük hatásosnak tűnhet, de a kertben nem csak a növényi kártevőket vonzzák - az erős vegyszerek a hasznos és szükséges rovarokat (méhek, pillangók és katicabogarak) is elriaszthatják. Ezért jobb, ha felismerjük a kártevőt, és a természetes módszerekkel való küzdelemre összpontosítunk.

Melyek a növények leggyakoribb rovarkártevői? Nézze meg az alábbiakban, hogy mit találhat a kertjében.

A levéltetvek - a kert rémálma

Ez messze a leggyakoribb rovar, amely károsítja a növényeket. Elég könnyű kiszúrni - az egyes egyedek kicsik, és zöld (a legnépszerűbb e rovarok közül), sárga, piros vagy fekete színűek. Nagyon gyakran a rózsákon táplálkoznak, de más díszcserjéken, fákon, sőt zöldségeken és virágokon is megtalálhatók.

Táplálékuk a növények nedvének kiszívásával történik, aminek következtében a növények kicsavarodnak, kiszáradnak és megromlanak. A kerti növények meggyengülésének problémája mellett veszélyes tény, hogy a kertben lévő különböző példányok között könnyen átadhatják a gombás, bakteriális vagy gombás betegségeket.

A küzdelem természetesen magában foglalja a levéltetvek természetes ellenfeleinek, a katicabogaraknak, a gyűszűvirágoknak és az aranyvesszőknek a kertbe való behurcolását. Ezek a rovarok a levéltetvekkel táplálkoznak, hatékonyan csökkentve a kártevő populációt. A barátságos rovarokat egy rovarház felakasztásával lehet a kertbe hozni. A katicabogarak is szívesebben látogatják a sárga virágú kerteket. A hasznos rovarok nemcsak a levéltetvek elleni küzdelemben segítenek, hanem más kártevőkkel is elbánnak, ezért érdemes gondoskodni ezekről a barátságos vendégekről a kertben.

A levéltetvek elleni küzdelemben hasznosak lehetnek azok a növények is, amelyek irritáló szagot árasztanak a levéltetvek számára. Ebbe a csoportba tartozik a levendula és a pleckthorn.
Ha a levéltetűpopuláció túl nagy, a hasznos rovarok nem feltétlenül tudnak megbirkózni a számukkal. A levéltetvek veszélyes kerti kártevők, és ha komoly a problémájuk, jobb, ha megfelelő vegyszereket használunk.

Atkák - a kerti és szobanövények kártevői

Az atkák apró rovarok, és szabad szemmel általában alig láthatók. Könnyebb megtalálni jelenlétük nyomait - ezek vékony, szorosan szőtt, a növényeket behálózó pókháló formájában jelennek meg, amelyekkel az atkák táplálékot keresve mozognak.

Azzal, hogy kiszívják a növények nedveit, a növények morzsolódását és romlását okozzák. Az esztétikai értékekre gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható - egy növény szépségét nagymértékben rontja, ha csúnya pókháló veszi körül. Az atkák a szoba- és szabadföldi növényeket egyaránt megtámadják, és nagyon gyorsan terjednek példányról példányra.

Ezek a kis atkák szeretik a száraz és meleg környezetet, ezért a páratartalom növelése hatékony módja lehet a leküzdésüknek. Nagymértékben fejlett populáció esetén azonban jobb, ha vegyszereket használunk. Ha cserepes virágokon atkákat észlel, mindenképpen különítse el ezeket a példányokat a többi növénytől.

Atkák - a kerti és szobanövények kártevői

Kis állatok - csigák, amelyek tönkreteszik a kerteket

A csigák a növények komoly és bosszantó kártevői. Tömeges megjelenésük gyakran a páratartalom növekedésével jár együtt. Eső után jönnek táplálkozni, és jelentős károkat okozhatnak a kerti dísznövényekben és zöldségekben.

Számos csigafaj létezik, amelyek a kerti növényeken táplálkoznak. Ezek közé tartoznak a héjas csigák és a csigák, azaz a héj nélküli fajok is. Táplálkozhatnak levelekkel, szárakkal, virágokkal, rügyekkel vagy gyökerekkel, így igazán veszélyes ellenfelekké válnak.

A csigák elleni küzdelem elsősorban az egyes példányok kézi befogásából áll. A csapdákat a növényi kártevők elpusztítására is használják. A csigák nem szívesen látogatják azokat a kerteket, ahol körömvirágot ültettek, mivel e növények szaga és íze visszataszító számukra.

Ha a fenti módszerek hatástalannak bizonyulnak, érdemes olyan granulátumokat használni, amelyek vonzzák a csigákat, és a gyomrukban lebomlanak, így hatékonyan csökkentik e kártevő számát.

Rágcsálók és más emlősök, amelyek kárt tesznek a kerti növényekben

Nem a rovarok és a csigák jelentik az egyetlen veszélyt a kerti növények biztonságára. A kisemlősök, különösen a rágcsálók jelenléte is komoly problémát jelenthet bizonyos esetekben. Sok ilyen állat a növények gyökereivel vagy szárával táplálkozik, és a rágcsálók különösen nagy rémálmot jelentenek a zöldség- és fűszerkertek tulajdonosai számára.

A legnépszerűbb rágcsálók, amelyek kárt tehetnek a növényekben, a mezei egerek és a vakondok.

A vakondok bizonytalan esete

A problémás vakondtúrások különösen bosszantóak lehetnek a nagy gyepterületek tulajdonosai számára. A vakond alagutakat ás a talajba, ami miatt a talaj megereszkedik. Jelenlétét elsősorban a nagyméretű vakondok jelzik, amelyek szabad szemmel is látható kis földhalmok.

A kertben okozott károk ellenére a vakond nagy segítség lehet. Természetes ellensége a hernyóknak, a növények gyökereit és szárát károsító kártevőknek.

A természetközeli kertekben és a lazább elrendezésű kertekben a vakondok jelenléte nem lesz annyira érezhető. Ha azonban parkosított pázsitja van, a vakondok látványa elrontja a hatást.

Mivel a vakond szigorú védelem alatt áll, mérgekkel vagy csapdákkal nem lehet elpusztítani. Használhat olyan növényeket, amelyek kellemetlenek ezeknek az állatoknak: fokhagyma, levendula vagy menta (hasonló növények, mint amilyeneket a vakondok használnak). Ha ezek a módszerek nem működnek, használjon professzionális vakondriasztókat.

A vakondok bizonytalan esete

Mennyire lehetnek károsak a madarak?

A kártevők úgy pusztítják el a növényeket, hogy megrágják a gyökereket, megeszik a leveleket vagy elpusztítják a rügyeket. A kártevők között lehetnek olyanok is, amelyek a gyümölcsfákat támadják meg. Ebbe a csoportba tartoznak a madarak, különösen a seregélyek és a rigók, amelyek jelentős termésveszteséget okozhatnak a cseresznye megszületésekor.

Általában a madarak segítői a rovarkártevők elleni küzdelemben. Ha azonban a seregélyek és a rigók zavarják Önt, használjon madárijesztőt, mind ép, mind fényes szélkereket vagy fóliadarabokat. Ezek egyszerű, de hatékony módszerek a madarak megijesztésére.

Hogyan ösztönözzük a hasznos állatfajokat, hogy a kertben éljenek?

A kártevők elleni küzdelem gyakran azt jelenti, hogy természetes ellenségeiket arra ösztönzik, hogy költözzenek be a kertbe. A modern, jól karbantartott és kialakított kerteknek ezzel lehet baja - az állatok jobban érzik magukat naturalisztikus körülmények között, ezért jó, ha a kertben hagyunk egy-egy lenyíratlan pázsitot, vagy virágokkal teli ágyást alapítunk.

A levéltetvek vagy atkák ellen harcoló hasznos rovarokat vihetünk be a kertbe egy rovarház segítségével. Az érdekes háztervek nagyon szokatlannak tűnhetnek, így vonzó eleme lehet az elrendezésnek.

A kerti kártevők kiirtása nem feltétlenül a szélmalmokkal való harc. A természetes módszerek és az ökológiai megoldások ugyanolyan hatékonyak a küzdelemben, mint a professzionális eszközök, előnyük a természeti környezetbe és a kerti ökoszisztémába való kisebb beavatkozás.

vissza