Milyen fákat ültessünk a kerítés mentén?

04.06.2024

A szép kerítések díszítik az ingatlant, védik a lakókat, és biztosítják biztonságukat és magánéletüket. A panelkerítések vagy a fakerítések nagyon vonzónak tűnhetnek, de az élő növények azok, amelyek egyedi karaktert és dinamizmust kölcsönöznek a kerteknek.

A növényeket akkor is érdemes a kertekbe ültetni, ha nincs egyedi kertészeti ízlése. A színes virágok, a gyönyörű illatú díszcserjék vagy a fenséges fák olyan példányok, amelyek feldobják a kertet, és kellemesebbé teszik azt. A kerítés mellett is megjelenhetnek érdekes fajok. Nézze meg, milyen fákat érdemes a kerítés mellé ültetni, milyen egyéb növényeket érdemes a kerítés mellé ültetni, és mire érdemes odafigyelni.

Milyen fákat ültessünk a kerítés mentén?


Ebben a cikkben:

1. Miért érdemes a kerítés mentén ültetni?

2. Klasszikus sövény - kerítés helyett vagy kerítéssel?

3. Tűlevelű fák sövénynek

4. Lombhullató fák sövénynek

5. Mely fajok alkalmasak a kerítés mentén történő ültetésre?

6. Milyen fafajokat ültessünk a kerítés mentén, és melyeket kerüljük el?

7. Milyen más növényeket ültessünk a kerítés mentén?



Miért érdemes a kerítés mentén ültetni?

A vonzó kerítések gátat képeznek a betolakodókkal szemben, növelik a biztonságot és az intimitást a lakók számára, valamint esztétikailag is javítják a környezetet. A kerítések általában áttörtek, ezért ha nagyobb fokú magánéletre van szükség, érdemes növényeket ültetni a kerítés mentén.

A fák és a cserjék egyaránt érdekesen mutatnak a kerítés mentén. Virágokat is ültethet a kerítés mentén. A kellően magas növények eltakarják a kilátást az utcáról, így az arra járók nem láthatják a kertet és a benne élőket. Ez különösen fontos, ha a kertben medence vagy pezsgőfürdő van, és különleges magánéletre van szüksége.

Klasszikus sövény - kerítés helyett vagy kerítéssel?

A kerítés melletti növények gyakran vonzó sövények formájában jelennek meg, mind alakos, mind informális, laza sövények formájában. A sövényeket elsősorban díszcserjék alkotják, de vonzó fák is betölthetik ezt a szerepet.

A fák magas fajok, amelyek általában nagy koronával rendelkeznek, de megfelelő kezelés esetén kompakt cserjék formájában is megjelenhetnek.

Tűlevelű fák sövénynek

A kerítés mentén tűlevelű fákat ültethet. Ebben a szerepkörben a tuják és a kanadai bürök tökéletesek lesznek. Ezeket a növényeket alakos sövényként és laza ültetvényként is elrendezhetjük, dinamikusabb megjelenéssel.

A kerítés mentén lévő növények gondozása problémás lehet, ezért ügyeljen arra, hogy a sövényeket a kerítéstől megfelelő távolságra ültesse. A kerítéshez közel ültetett sövények gondozási problémákat okozhatnak.

Lombhullató fák sövénynek

A lombhullató fák sövényként kissé kevésbé népszerűek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének javaslatok azok számára, akik szeretik az ilyen megoldásokat. A szilfák lombhullató fák, amelyek ideálisak sövénynek. A vonzó fajták érdekes levélszínezéssel rendelkezhetnek, így színes sövényeket lehet létrehozni. A szilfák alakos sövényként is termeszthetők.

A kerítés melletti sövényt maga a kerítés mellett is elhelyezhetjük, amennyiben az nem okoz gondot a növényápolásban. Jellemzően ebben az elrendezésben a növényeket a kerítés oldalán a kerítés vonalával egy vonalban vágják le a formázás során.

Lombhullató fák sövénynek

Mely fajok alkalmasak a kerítés mentén történő ültetésre?

Nem mindig érdemes sövénybe ültetni a növényeket - néha a lazább, egyedi ültetések jobbak, mint egy egész sor magas fa. A kerítés mentén néhány méterenként is ültethet fákat. Ez érdekes hátteret teremt a kert belsejéből a növényzetnek, ugyanakkor korlátozza az utcáról magára a kertre való rálátást.

A legtöbb faj, lombhullató és tűlevelű egyaránt, alkalmas egyedi ültetésre. A fajok és fajták széles választéka áll rendelkezésre, így ezzel kapcsolatban igazán el lehet bolondulni. A fákat a kerítés mentén többé-kevésbé sűrűn is lehet ültetni, de ültetés előtt mindenképpen ellenőrizze a fa maximális méretét, hogy a növekvő példány ne zavarja a társát, és ne károsítsa a kerítést.

Az egyedi faültetések vagy szoliter ültetések (azaz a többi növény kiegészítő társasága nélkül ültetett egyes fák) érdekes módja a kerttervezésnek, amely részben eltakarja a kilátást, ugyanakkor fokozza a kert esztétikáját és dinamikusabbá teszi azt. A kerítés mentén a kompozíciók magassága is változhat - általában a legmagasabb növényeket a kert sarkaiban, az alacsonyabbakat pedig a kerítés közepén alkalmazzák, hogy vizuálisan megnöveljék a teret, ugyanakkor szépen kijelöljék annak határát.

Milyen fafajokat ültessünk a kerítés mentén, és melyeket kerüljük el?

Számos olyan fafaj létezik, amely alkalmas a kerítés mentén történő ültetésre. Mielőtt azonban fákat ültetne a kerítés mentén, ellenőrizze, hogy a növény milyen maximális méretet érhet el. Egyes fajok, mint például a tölgyek, tekintélyes, burjánzó növények, amelyeknek sok hely kell a maguk számára, ezért sűrűn, viszonylag rövid idő alatt a kerítés mellé ültetni őket rossz ötletnek bizonyul.

Ha fákat ültetünk kerítés mellé, ne feledjük, hogy a kerítéstől egy kis távolságot tartsunk, hogy a növekvő fának bőven legyen helye magának, és a növény gyökerei ne károsítsák a kerítést és annak alapját. Jobb, ha olyan fajokat és fajtákat választunk, amelyek kissé rövidebbek, de nem nőnek erőteljesen, és nem képeznek rendkívül kiterjedt gyökérzetet.

Milyen fafajokat ültessünk a kerítés mentén, és melyeket kerüljük el?

Milyen más növényeket ültessünk a kerítés mentén?

A kerítés ültetésénél gyakran használnak fákat, de nem ezek az egyetlen lehetőség, amit választhat. Sokkal gyakrabban választjuk a kerítés mellé a díszcserjék ültetését - ezeket általában könnyebb karbantartani és alakítani, nem nőnek túlságosan felfelé, és a gyökérzetük sem olyan kiterjedt, így nem kell attól tartanunk, hogy károsítják a kerítést és az alapokat. Emellett ez egy tartós megoldás is.

A kerítés mentén lévő virágok gyakran dekoratív szerepet játszanak. Alacsony és közepes vagy magas példányokat egyaránt ültetnek a kerítés közelébe. Évelő és egynyári növényeket használnak, és számos elrendezési lehetőség van. A magas virágok nemcsak a kert vonzó kiegészítői lesznek, hanem a lakók számára is biztosítják a magánéletet.

vissza