Milyen ajtót válasszunk a zuhanykabinhoz?

21.01.2023

A zuhanykabin gyakori választás a fürdőszoba berendezésénél. Lehetővé teszi a gyors zuhanyzást, és sokkal kevesebb helyet foglal el a fürdőszobában, mint egy fürdőkád. A fülkék a kis és a nagy fürdőszobákban egyaránt megtalálhatók. A fülkék különböző modelljei méretben és megjelenésben is eltérhetnek egymástól. A zuhanyzó és kád nélküli modelleket telepítik, és a zuhanykabin egyik legfontosabb jellemzője minden bizonnyal a zuhanyajtó lesz.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Mi a legjobb választás? Tanácsot adunk!

 

Milyen ajtót válasszunk a zuhanykabinhoz?

 


Ebben a cikkben:

1. A zuhanykabin ajtajának kiválasztása - mitől függ?

2. Mikor lesz alkalmas a klasszikus lengő zuhanyajtó egy zuhanykabinhoz?

3. Milyen helyzetekben jobbak a tolóajtók?

4. Melyik zuhanybejáratot lehet még választani?

5. Zuhanykabinok kis és nagy fürdőszobákba - hogyan válasszuk ki a megfelelő modelleket?

6. Hogyan kell kinéznie egy megfelelő zuhanyzónak és mozgáskorlátozottaknak?

7. Hogyan válasszunk zuhanyajtót a fürdőszobába?



 

A zuhanykabin ajtajának kiválasztása - mitől függ?

A megfelelő zuhanyajtó olyan elem, amely megkönnyíti a zuhanyzóba való belépést, jó gátat képez a fröccsenő víz ellen, és megfelelő szintű magánéletet és intimitást biztosít.

Merkury Market webáruházunkban érdekes ajtómodelleket talál, toló- és lengőajtókat egyaránt. A zuhanykabinba szerelt megfelelő ajtó kényelmesebbé és komfortosabbá teszi a zuhanyzót.

A zuhanykabin és a zuhanyajtók kiválasztásánál több dolognak is szerepet kell játszania. Mindenekelőtt érdemes a helyiség méretéhez igazítani őket - a fürdőszoba mérete és a zuhanykabinra szánt hely nagysága nagyban meghatározza, hogy milyen ajtót érdemes vásárolni.

Sok múlik a zuhanykabinok formáján is. Vásárláskor érdemes figyelni arra is, hogy az ajtó hogyan nyílik és hogyan van beépítve. Ne feledkezzünk meg az elrendezés következetességéről sem! A zuhanykabin-gyártók számos különböző modellt kínálnak, hogy a zuhanykabin és a zuhanyajtó zökkenőmentesen illeszkedjen a helyiség többi részéhez.

A zuhanyzó számára kialakított helyet megfelelően kell kialakítani. A megfelelő zuhanyajtók kiválasztása mindenképpen segít. A megfelelő zuhanyzó és zuhanyajtó kiemeli a helyiség szépségét, és funkcionálissá teszi a belső teret.

 

Zuhanyajtók

 

Mikor lesz alkalmas a klasszikus lengő zuhanyajtó egy zuhanykabinhoz?

A modern zuhanykabinok lengő- vagy süllyesztett ajtókkal is felszerelhetők. A hagyományos lengőajtók gyakori választásnak számítanak, különösen a klasszikusabb stílusban berendezett fürdőszobák esetében. A lengő zuhanyajtók széles bejáratot biztosíthatnak, és lehetővé teszik, hogy kényelmesen be- és kiléphessen a zuhanyzóból.

A csuklós lengő zuhanyajtók jó választásnak bizonyulnak a nagyobb falra szerelt zuhanykabinok esetében, azonban a lengőajtók több helyet igényelnek, mint a tolóajtók. Ezért jobb, ha csak a nagyobb alapterületű fürdőszobákba szerelünk be zsanéros zuhanyajtókat. A kis fürdőszobákba a zsanéros zuhanyajtók egyszerűen nem férnek be.

 

Milyen helyzetekben jobbak a tolóajtók?

Leggyakrabban tolóajtós zuhanykabint szerelnek be. A tolóajtók biztosítják a kényelmes nyitást és zárást, kevés helyet foglalnak, így ez a fürdőszobai berendezés kis fürdőszobába ajánlott. A tolórendszer mindenképpen helytakarékos, de sajnos ebben az esetben a kabin bejárata általában keskenyebb, mint egy hasonló méretű, zsanéros ajtóval ellátott kabin esetében.

A tolóajtók érdekes lehetősége minden bizonnyal a zárható ajtó lesz. Az összecsukható harmonikaajtók befelé és kifelé nyílnak, és sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mint más tolóajtók, ami különösen hasznos az ilyen összecsukható ajtókat, ha a fülke bejárata keskeny.

A csúszó zuhanyajtók általában félköríves zuhanykabinokat használnak. Ezek az egyedi zuhanykabin modellek nehezen illeszthetők más ajtóváltozatokkal, ezért a tolóajtós modellek tökéletesen illeszkednek ide.

 

Melyik zuhanybejáratot lehet még választani?

A zuhanykabinokat nem kell mindig zuhanyajtóval felszerelni. Rendkívül gyakran, különösen a modern elrendezésekben, a vizes zónát elválasztó, minimalista üvegezésű fülkék vannak. A hagyományos ajtó azonban nincs ott. Az ilyen fülkék az úgynevezett walk-in fülkék.

Ez a megoldás jobban működik olyan fürdőszobákban, amelyeket idősek vagy fogyatékkal élők számára kell átalakítani. A kád és a küszöbök hiánya miatt nagyon könnyű be- és kiszállni a zuhanyzóból. A fülkében elegendő hely van ahhoz is, hogy egy gondozó vagy más személy segítsen a zuhanyozásban, hogy a fürdőző biztonságban érezze magát. Az ilyen megoldásoknál a zuhanyajtókra nincs szükség, és egy megfelelően kialakított falban lévő fülke zuhanykabinná válhat.

 

Melyik zuhanybejáratot lehet még választani?

 

Zuhanykabinok kis és nagy fürdőszobákba - hogyan válasszuk ki a megfelelő modelleket?

A berendezés kiválasztásakor nagyon fontos a fürdőszobai helyiség mérete. A kerámiák és a bútorok ne foglaljanak túl sok helyet, gondoskodni kell a szabad helyről, hogy minden egyes berendezéshez szabadon hozzáférhessen.

A nagy fürdőszobák olyan belső terek, ahol többet engedhet meg magának. Itt nem kell túl sokat aggódnia a megfelelő zuhanyajtók megvásárlása miatt. A fürdőszoba kialakítása némi szabadsággal történhet. Az ilyen fürdőszobákban a zuhanyzókat a sarokban, az alkóvokban helyezik el, és a fürdőszoba csak az egyik falára helyezik át.

A nagyobb problémát egyértelműen a helykihasználás jelenti egy kis fürdőszobában. A zuhanykabinok egy ilyen térben nem lehetnek túl nagyok, általában a fürdőszoba sarkában helyezik el őket, hogy helyet takarítsanak meg.

Amikor ajtót választunk egy kis fürdőszobába, a nyitás módjára összpontosítunk - csúszó modellek - ezek a legnépszerűbb ajtótípusok, amelyek nem foglalnak sok szabad helyet, és nyitáskor és záráskor megállnak a kabinban anélkül, hogy kijönnének belőle.

 

Hogyan kell kinéznie egy megfelelő zuhanyzónak és mozgáskorlátozottaknak?

Az idősek és a fogyatékkal élők gyakran nehezen tudják önállóan használni a fürdőszobát. Nehezen tudnak bejutni a kádba, ahogyan gyakran a zuhanytálcás zuhanykabinok és a magas küszöbök esetében is. Ezeken a helyeken, amelyek az idősek és a fogyatékkal élők számára nehezen megközelíthetőek, a fürdés már nem okoz örömet, és további nehézségekkel jár. Ezért jobb, ha olyan megfelelő megoldásokra fogadunk, amelyek megkönnyítik ezeknek az embereknek a fürdőszoba használatát.

A zuhanyzó beépítése nagyszerű ötlet. A zuhanyzótér egy zuhanyzókorlát választja el a belső tér többi részétől. Az edzett üveg vastagsága változhat, akárcsak az üvegtábla átlátszóságának mértéke. Fontos azonban, hogy a bejárható fülkében nincsenek küszöbök és nincs tálca, amely megnehezítené a belépést - így a fürdőszoba ezen formája biztonságosabb és könnyebben használható.

 

Hogyan válasszunk zuhanyajtót a fürdőszobába?

Zuhanyajtó vásárlásakor nem csak a kényelmi és funkcionalitási szempontokra érdemes összpontosítani. Jó ötlet az ajtót az uralkodó elrendezésnek megfelelően kiválasztani. A zuhanyajtó megjelenésén sok múlhat!

 


 

Merítsen ihletet!!!

 

Zuhanykabin - hogyan kell tisztítani az ajtót és a zuhanytálcát? 9 tipp


Hidromasszázs zuhanykabinok - melyiket válasszuk? 5 gyakorlati tipp


Melyik fürdőszobatervezőt válasszam? 11 ingyenes eszköz az internetről

vissza