Kiment a divatból a fapadló?

18.07.2024

A fapadló időtálló jellege tagadhatatlan - a fapadló mint burkolat kiválasztása ritkán ütközik ellenállásba vagy ellenszenvbe. A klasszikus parketták nagyon modern elrendezésben is megjelennek, és díszítik nappalinkat, hálószobáinkat, előszobáinkat, valamint fürdőszobáinkat és konyháinkat. A lakkozott, olajozott vagy festett fapadlóknak kétségtelenül rengeteg rajongójuk van, de vajon tényleg divatban vannak még?

A faparketták évszázadok óta jelen vannak a berendezéseinkben, miért nem unjuk meg őket? A válasz valószínűleg senkit sem fog meglepni - nem, a fapadló választása még mindig divatos lehetőség, függetlenül a belső tér és a helyiség stílusától. A klasszikus faparketták gyönyörködtetnek, és a fapadlók tartóssága arra ösztönöz, hogy ezt a burkolatot válassza. A fadeszkák egyedülálló padlóburkolati lehetőséget jelentenek, és mindjárt megtudja, miért.

Kiment a divatból a fapadló?


Ebben a cikkben:

1. Fa a belső térben - mennyire praktikus ez a megoldás?

2. Fapadló fürdőszobákba és konyhákba

3. Padlófűtés és fapadló - lehetséges ez?

4. Univerzális kivitel a különböző belsőépítészeti stílusokhoz

5. Fa és fehér - elegáns belső terek fehérben és fa színben



Fa a belső térben - mennyire praktikus ez a megoldás?

A klasszikus parketta természetes fadeszkákból készül, amelyek megfelelő módon vannak elrendezve. A deszkák különböző fafajtákból készülhetnek, a hazaiaktól az egzotikusakig, a világosaktól a sötétig - a lehetőségek sokfélék. Maga a fapadló felületkezelése sem egységes, hiszen választhatunk lakkozott fapadlót, olajozott fapadlót vagy festett (főleg fehér) lapokat és deszkákat.
A fapadlók időtálló jellegének köszönhetően a klasszikus faparketták nagyon divatos, modern elrendezésben is megjelennek.

Könnyű fapadló - fa a divatvilágban

Az elmúlt évszakokban a legdivatosabbak a világos színű padlódeszkák voltak, mind a világos fa, mind a világos színűre festett padlódeszkák. A lakkozott padlódeszkák közül a fehér padlólapok a legnépszerűbbek. Érdemes odafigyelni rájuk, hiszen ebben a szezonban igazi slágernek bizonyulhatnak.

Fa a belső térben - mennyire praktikus ez a megoldás?

Fapadló fürdőszobákba és konyhákba

Különösen figyelemre méltó a fapadlók tartóssága - ez valóban magas, ráadásul a fából készült padlólapok időről időre felújíthatók, így nem kell a padlót kicserélni, csak felújítani. A fapadlók gyártói mindig feltüntetik a futófelület vastagságát és azt, hogy körülbelül hányszor lehet felújítani a padlót.

Padlólapok vs. panelek - mit válasszunk?

A fapadlóknak nem a tartósság az egyetlen előnye. A lakkozott és olajozott, de a festett padlók is sokoldalú termékek, amelyek gyakorlatilag bármilyen helyiségben használhatók Valószínűleg rögtön a fürdőszobára és a konyhára gondolunk, de a fa itt nem fog olyan jól szerepelni, nem igaz? Magas hőmérséklet, páratartalom, víz, állandó súrolás - igen, ez a fa számára némileg negatívum lehet, de a modern technológia és a padlófaanyag védelmének módjai azt jelentik, hogy a piacon vízálló fapadlót is lehet kapni. Már nem kell csak a vinil deszkákra vagy csempékre hagyatkoznia.

A fapadlók vitathatatlan előnyei a tartósság, a sokoldalúság és a magas esztétikum. A lakkozott és olajozott, fehérre vagy bármilyen más színűre festett padló olyan egyedi felület, amelyet mindenképpen érdemes választani.

Érdekes módon a fapadló ápolása nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. A természetes fapadlót rendszeresen porszívózni és jól felmosott felmosóval felmosni kell, ami nem nehezebb, mint a kerámialapok vagy a laminált lapok ápolása.

Fapadló fürdőszobákba és konyhákba

Padlófűtés és fapadló - lehetséges ez?

Azt már tudjuk, hogy a fapadló ápolása nem nehéz, de mi van akkor, ha padlófűtésre szeretnénk fapadlót tenni? Lehetséges ez egyáltalán? Kiderül, hogy igen, de a padlófűtésnek vízalapúnak kell lennie, nem pedig elektromosnak. A lassú fűtésű fapadlók képesek elviselni a magasabb hőmérsékletet anélkül, hogy a funkcionalitás vagy az esztétika sérülne.
Amint látja, a lakkozott, festett és olajozott fapadlók egyedi termékek, amelyek nagyon sokoldalú tulajdonságokkal rendelkeznek.

Padlófűtés és fapadló - lehetséges ez?

Univerzális kivitel a különböző belsőépítészeti stílusokhoz

A nagyszerű műszaki paraméterek nem minden, amit a parketta nagyszerű visszatérése a belső terekbe kínál - a divatos fapadló mindenekelőtt gyönyörű, klasszikus és egyedi kivitelű. A parketta stílusa sem egységes, így a szobákban lévő fa kiemelheti a belsőépítészeti stílust, és a legjobban kiemelkedhet egy elrendezésben. Egy régi fa parkettának nem kell giccsesnek tűnnie, nagyszerűen szolgálhat egy boho, vintage, retro vagy japán stílusban, míg egy felújított padló remek hátteret biztosít egy glamour vagy modern elrendezéshez.

A fapadló stílusa utalhat mind a modern, mind a klasszikus elrendezésre. Fontos a fa színe, a lerakott deszkák mintázata és a rajzolat mintázata.

Fa skandináv stílusban

A skandináv stílusban a faanyagválasztás elsősorban a világos színű modellekre esik. A fa használata a lakásban nem korlátozódik a hálószobára és a nappalira; a világos színű padlólapok a konyhában, a fürdőszobában és az előszobában is megjelennek. Ezekbe a helyiségekbe azonban érdemes fokozott kopásállóságú, vízálló padlóburkolat-típusokat választani. A furnérozott padlólapok jól működnek.

Fa egy modern belső térben

A modern belső terekben a padlólapok vagy panelek elsősorban világosak, de vannak olyan kivitelek is, ahol sötétebb modellek is elérhetők. A sötét padlódeszkák és panelek főként tölgyből vagy ébenfából készülnek. A barlinek deszkagyártók szintén kínálnak sötét padlóburkolatokat.
A fa értéke a lakásban felbecsülhetetlen lehet, és minden bizonnyal befolyásolja a padló színének megválasztása, műszaki paraméterei és a beépítés módja. Mindig érdemes értékelni a fa természetes árnyalatát, a fa szépségét a fürdőszobában, a hálószobában, a konyhában és a nappaliban, valamint a fa motívumot a modern elrendezésben.

Univerzális kivitel a különböző belsőépítészeti stílusokhoz

Fa és fehér - elegáns belső terek fehérben és fa színben

A fa és a fehér kombinációja modern trend a belsőépítészetben. Az új faburkolatok fehér színűek és szemcsemintásak lehetnek, érdekes és esztétikus keveréket alkotva. A fehérre festett padlódeszkák vagy panelek szintén tökéletes hátteret biztosítanak a divatos elrendezésekhez. A fapadló választása itt tehát kiváló választás lesz.

vissza