Japán stílusú kert - hogyan hozzuk létre? Tudja meg!

16.03.2023

Sokféle stílus és ötlet létezik a kert tervezésre, és mindannyiunknak más elképzelése van arról, hogyan kell ezt csinálni. Egy kert lehet rendezett, minimalista vagy buja növényzettel és sok kontrasztos kiegészítéssel.

A kertépítés egyik érdekes inspirációja a japán stílusú kert. Japánról a távoli tájakra, a bonyolult építészetre és a szabványos boltokban kapható, megfoghatatlan kiegészítőkre asszociálunk. Nincs ennél félrevezetőbb!

A megfelelően kialakított japánkertek olcsón, gyorsan és ízlésesen kivitelezhetők. Cikkünkben megpróbálunk értékes inspirációkat felhasználni egy megfelelő japán stílusú kert kialakításához. Ha olyan szokatlan elrendezésről álmodik, amelyet sok szomszéd megirigyelhet, akkor kérjük, olvassa el cikkünket.


Ebben a cikkben:

1. A japán kert alapvető szimbólumai

2.  Hogyan rendezzünk be egy japánkertet?

3. Japán kert - növényzet

4. Víztározók a japánkertben

5. Kerti berendezések Japán kert



A japán kert alapvető szimbólumai

A japánok számára a természet rendkívül fontos elem. Az ország lakói arról híresek, hogy festői kerteket, sugárutakat terveznek, és érdekes növényzetet kezelnek a városi területeken. Az általuk kialakított stílus minden bizonnyal megkülönböztethető más országoktól. Egy japán stílusú kertet nem fogsz összetéveszteni semmilyen más kultúrával/inspirációval. Három alapvető szimbólum jellemzi, amelyek a kert díszítését alkotják:

A víz - mint az élet szimbóluma mozgást és dinamizmust hoz a kertbe.

A patakok, vízesések, mellékpatakok egy férfi erejét szimbolizálják, míg a lassú és csendes patakok - egy nőét. A víztározók gyakran a torkolatnál kapcsolódnak egymáshoz, és egy közös tóba vagy tóba ömlenek. A kertben a víz helyettesíthető világos színű kavicsokkal, amelyek ezt a fajta elemet szimbolizálják.

Kövek - az örökkévalóság, a tartósság, az erő és a megváltoztathatatlanság szimbóluma.

Minden kerti követ hasonló alakban kell kiválasztani. Nyúlhat ív vagy félkör alakú kövekhez. A köveket természetes, akár véletlenszerű pozíciókban kell elhelyezni. A kertet úgy kell elrendezni, mintha a természet döntött volna az elemek elhelyezéséről.

Növények a japánkertben - a növényzet kiegészíti a japánkertek elrendezését

A színek túlsúlyát a zöldnek kell megragadnia. Az olyan merész színeket, mint a piros vagy a rózsaszín, egyedi hangsúlyokban kell elhelyezni. Ehhez ideálisak a színes, szétterülő levelű cserjék és virágok. A jól megválasztott kerti bútorok nagyon fontos elemei a japánkertnek. Az olyan apró elemek, mint a kerti párnák vagy a kerti napernyők tökéletesen kiegészíthetik a stílust.

Hogyan rendezzünk be egy japánkertet?

Nem kell, hogy nagy kertje legyen ahhoz, hogy stílusosan hivatkozhasson Japánra. Mindössze az egyes díszítőelemek tervezésével kapcsolatos ismeretekre és a japán kertek kialakításának elveire van szükséged. Ne feledje, hogy a japánokat a természet szépsége, harmóniája és nyugalma inspirálta. A fő cél az egyszerűség és a természetesség elvének fenntartása.

A japán kertekben az emberi beavatkozásnak nem szabad észrevehetőnek lennie. A díszítő elemeknek és a növények elrendezésének véletlenszerűnek és a természet törvényeinek megfelelőnek kell lennie. Mindent, ami káoszt és túlzásokat okoz, teljesen el kell utasítani. A japán kert tiszta elegancia és természetesség. Fogadjon az egyszerűségre!

Japán kert - növényzet

A japán stílus a természetre épül - a növényzet játssza benne a legnagyobb szerepet. A japán kertre jellemzőek a cseresznyefák, magnóliák, pálmafák, fikuszfák és kis cserepes bonsaik. Ezek a fajok Japánra jellemzőek, és megjelenésük sok nézőnek okoz örömet. Mielőtt azonban növényeket vásárol, tartsa szem előtt a hőmérséklet-különbséget - Lengyelországban biztosan hidegebb az éghajlat, mint Japánban, ezért igyekezzen olyan fajtákat találni, amelyek ellenállnak az alacsony hőmérsékletnek, hogy a fák ne pusztuljanak el a hideg hónapokban.

A japán kertekre jellemző a díszítőelemek páratlan száma. A növények ültetésénél válasszon aszimmetrikus elrendezést. Ezenkívül érdekes formájú, eredeti alakban elrendezett fák és cserjék érdemelnek figyelmet.

Az olyan növények, mint a kisvirágú fenyők, fikuszok, japán fenyők különböző formákba hozhatók. Ha a növényeket este szeretné bemutatni, gondoskodjon kültéri világításról és lámpákról - amelyek este, világos fényben a legjobbat hozzák ki a kert sarkaiból. A kőből készült lámpák a legjobb választás. A világítás mellé öntöttvas harangokat is elhelyezhetünk, ami a japán kultúra jellegzetessége.

Víztározók a japánkertben

A víz a japán kert szerves dísze. Formája a természet harmóniájára utal. A víztartályokat a nyugalom elve szerint tervezik - így a víztest legjobb formája egy egyenletes patak vagy egy kis vízesés lesz, csendes, zúgó vízeséssel. Különlegessége a vízesés belsejét díszítő kő.

A japán stílusú kertek szépsége az eleganciában és a részletekben rejlik. A víztartályoknak illeszkedniük kell a virágokhoz, ezért a vízesések közelébe japán növényeket ültessünk. A kialakított tartályba helyezett koi pontyok a kertek kiegészítő díszei lehetnek. Ezek színes, apró halak, csillogó pikkelyekkel. Tökéletesen befolyásolják a kis tartályok belsejét, áthatják a néző figyelmét, és közelebb hozzák a természethez. A japán kerteket pedig a természet és annak őskori szépsége teszi olyan különlegessé.

Ha a kertje nem alkalmas patakok vagy vízesések építésére, cserélje ki a vizet könnyű kavicsra. A kavicsot patak formájában helyezze el, például a fő kerti úttal párhuzamosan. A könnyű kanyarok kialakításával a víz könnyű áramlását utánozza.

Kerti berendezések Japán kert

A japánkertekben, mint minden más kertben, kényelmes székeket vagy kerti nyugágyakat kell elhelyezni. Ha bútorokat hoz a kertbe, tartsa azokat egyszerűnek és minimalistának. Olyan színű kerti asztalokat válasszon, amelyek a kavics vagy a talaj árnyalatához állnak a legközelebb. Fogadjon a tisztaságra és a természetbe való kevés beavatkozásr

Ha van ilyen lehetőséged - használj követ. Az ebből az anyagból készült kerti bútorszettek és díszítőelemek tökéletesen illeszkednek a kert többi részéhez. Reméljük, hogy tippjeink segítségével könnyedén berendezheti álmai kertjét japán stílusban.

Ne feledje, hogy a legfontosabb, hogy az egyszerűség, az elegancia és a természetközeliség vezérelje. Néha a kevesebb több - és ebben az esetben ez a szabály megkérdőjelezhetetlennek bizonyul.

 


 

Merítsen ihletet!!!


Kanapé, szék, fotel, karosszék, melyik a jobb a kertben


Hogyan lehet megváltoztatni a szövetet a nyugágyon


Milyen kerti kiegészítőket kell választani ebben a szezonban


 

 

vissza