Hol helyezzük el a routert otthon?

24.01.2023

Manapság nehéz elképzelni egy háztartást internet-hozzáférés nélkül. A net összeköti az embereket, új lehetőségeket mutat, és lehetővé teszi, hogy kapcsolatban maradj szeretteiddel, és jól érezd magad.

A jó internetkapcsolatot egy router biztosítja - ez egy kis eszköz, amely lehetővé teszi, hogy Ethernet-kábelen keresztül csatlakozzon a hálózathoz, és vezeték nélküli hálózatot, azaz a népszerű wi-fi hálózatot használjon. Az útválasztó megfelelő beállítása lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az eszközből.

Hogyan kell helyesen beállítani egy routert otthon? Számít a router elhelyezkedése a lakásban? Hogyan szereljük fel a router jól, hogy a háztartás minden egyes tagját kiszolgálja? Nézze!

 

Hol helyezzük el a routert otthon?

 


Ebben a cikkben:

1. Mi a legjobb módja az otthoni router elhelyezésének?

2. Mit kell elkerülni az otthoni router elhelyezésekor?

3. Hol helyezzük el a routert a házban és hol a lakásban?

4. Hogyan irányítsuk a wifi router antennáit, hogy a jel minél erősebb legyen?

5. Milyen magasra kell helyezni a wifi routert?

6. A router felakasztható a falra?



 

Mi a legjobb módja az otthoni router elhelyezésének?

Sokan kérdezik, hogy hol helyezzük el a routert a házban. Mielőtt válaszolna erre a kérdésre, jó, ha megismerkedik a készülék általános kialakításával és működési elvével.

A Router lehetővé teszi az ISP (internetszolgáltató) számára a jel továbbítását, így a vezeték nélküli és a vezetékes internethez egyaránt csatlakozhat. A router jele változhat, és a terjedő elektromágneses hullámokat falak és berendezések blokkolhatják. Ezért olyan fontos, hogy a routert a megfelelő helyen helyezze el, és olyan berendezést vásároljon, amely a házában vagy lakásában is működik.

Jó ötlet, ha a routert a lakás vagy a ház egy központi pontján helyezzük el. Ez lehetővé teszi, hogy a jelerősség könnyen elterjedjen az egész területen. Az útválasztók gyártói mindig feltüntetik a készülék specifikációjában, hogy mekkora a készülék minimális és maximális hatótávolsága, de ne feledje, hogy ez nem biztos, hogy az egész házban ideálisan működik - szemben egy nyitott térrel, a házban vastag falak és berendezések vannak, amelyek blokkolhatják a jelet.

 

Mi a legjobb módja az otthoni router elhelyezésének?

 

Mit kell elkerülni az otthoni router elhelyezésekor?

Ne feledje, hogy a router egy elektromos eszköz, és védeni kell a túlmelegedéstől. Ezért ne helyezze a készüléket más eszközök közvetlen közelébe (a keletkező hő és a wifi jel zavarásának lehetősége miatt). Kerülje továbbá, hogy a router szűk szekrényekbe vagy íróasztal alá kerüljön. Az is rossz ötlet, ha a routert olyan ablakpárkányra helyezzük, ahol a nap felmelegítheti a készüléket, és próbáljuk meg nem vastag falak közé helyezni a routert, ami biztosan zavarja a wi-fi jelet.

Ha gyakran használja az internetet a nappaliban, érdemes a routert oda helyezni. Az is gyakori, hogy az otthoni irodában úgy állítja be a berendezéseket, hogy rövidebb Ethernet-kábellel csatlakozhasson a hálózathoz.

A jól megtervezett wi-fi hálózatnak köszönhetően az internetkapcsolat használata még akkor is egyszerűbb lesz, ha a laptop vagy az okostelefon nem ugyanazon az emeleten van, mint a router. A megfelelő eszköz megvásárlása előtt mindenképpen olvassa el a gyártó specifikációit, mivel a különböző routerek eltérő wi-fi jelerősséggel rendelkezhetnek.

 

Hol helyezzük el a routert a házban és hol a lakásban?

Kis lakások vagy házak esetében a dolog egyszerűnek tűnik - a wi-fi router egy központi ponton van elhelyezve, hogy a jel egyenletesen terjedjen minden irányba. Ha háza többszintes, érdemes úgy elhelyezni a routert, hogy az a középső emeleten legyen, vagy azon az emeleten, ahol az internetkapcsolat fontos és leginkább használt. A dolog bonyolultabbá válik, ha a lakás nagy, vagy a ház nagy területű.

Ha a Wi-Fi jel nem ér el minden helyiséget egyenletesen, érdemes vásárolni egy wi-fi jelerősítőt a jó hálózati lefedettség biztosítása érdekében. Különleges esetekben választhat egy második útválasztót vagy jelerősítőket a számítógépéhez vagy laptopjához.

A vezeték nélküli internet vagy wifi hálózat hatótávolsága általában megegyezik az útválasztó hatótávolságával. Másrészt a hatótávolságot növelhetjük Ethernet-kábellel is - ez különösen akkor jó megoldás, ha stabil és erős kapcsolatot szeretnénk, és ha egyetlen, a wifi-hálózattól távol eső ponton (számítógép vagy TV) szeretnénk internetezni.

 

Hogyan irányítsuk a wifi router antennáit, hogy a jel minél erősebb legyen?

Nemcsak a router elhelyezkedése fontos, hanem a wi-fi router antennáinak elhelyezkedése is. A router antennáinak optimális beállítása olyan, hogy az otthoni wifi hálózat minden szobába és minden felhasználóhoz elérjen. A wifi router elhelyezkedése nagyban meghatározza, hogy az antennáknak milyen helyzetben kell lenniük.

A különböző útválasztó modellek különböző számú antennával rendelkezhetnek. Egy, két, három vagy négy antennával rendelkező modellek állnak rendelkezésre. Egyszintes épületben vagy lakásban az antennákat függőlegesen helyezik el. A függőlegesen elhelyezett antenna biztosítja a legjobb jelet, és lehetővé teszi a vezeték nélküli Wi-Fi hálózat hatótávolságának növelését.

Többszintes épületben az antennák felét függőlegesen, a többi antennát vízszintesen kell elhelyezni. Ez lehetővé teszi, hogy a wi-fi jel az alatta és felette lévő emeletre is kiterjedjen, és a többi emeletre is átterjedjen.

 

A router felakasztható a falra?

 

Milyen magasra kell helyezni a wifi routert?

Erre az értékre nincs meghatározott szabály. Fontos, hogy a jelútban a lehető legkevesebb eszköz legyen. A router a padlóra és az álmennyezetre is elhelyezhető. Az eszközöket gyakran asztalokon vagy szekrényekben helyezik el.

A router jó helye kétségtelenül a nappaliban lévő komód lesz. A nappali gyakran minden otthon középpontja, így a jelhasználat lehetősége igazán nagyszerű lesz.

 

A router felakasztható a falra?

Az otthoni wi-fi hálózat tervezésekor érdemes előre megtervezni az útválasztó helyét. Ha nem tetszik az ötlet, hogy egy alacsony szekrényre vagy komódra helyezze, akkor a router a falra is felakasztható. A falra szerelt routerhez gyakran társul a készülékhez való könnyű hozzáférés és a kábelek falba vagy szegélylécekbe való elrejtésének lehetősége.

Nagy teljesítményű routerek esetén is jó megoldás. A router felakasztása nem rontja vagy javítja a WiFi hálózat teljesítményét. Az antennák elrendezése sem különbözik jelentősen a szekrénybe szerelt wifi routerekétől. A lógó wifi routert azonban sok felhasználó azért részesíti előnyben, mert így könnyebb más eszközöket csatlakoztatni hozzá, vagy elrejteni a csúnya kábeleket.

 


 

Merítsen ihletet!!!

 

Tudj meg többet a következő szezon trendjeiről! A nappali elrendezése loft stílusban Haruki bútorokkal


Nappali bútorok - modern belső terek, ideálisak a pihenésre. Inspirációk


Rendezzük be a nappalit egy lakóházban - útmutató 3 lépésben

vissza