Hogyan védjük a kertünket a széltől?

15.04.2023

Az erős szél az ország egyes részein sokkal erősebb, mint máshol. A szeles időjárás is gyakoribb tavasszal és ősszel, mégis a kert még ezekben az évszakokban is a pihenés, a szórakozás és a kikapcsolódás helye. Erős, viharos szélben a kert használata nem olyan kellemes, a nagy szélsebesség egyes növényeknek sem lehet előnyös, és veszélyes lehet a példányok állapotára és az épületekre nézve is. Ha tehát nem szeretné, hogy nagy széllökések érjék, és ingatlana természetes módon szeles kerttel rendelkezik, érdemes megvizsgálni, hogyan lehet korlátozni a szélnek való kitettséget, és hogyan lehet megvédeni a pihenés helyeit a kellemetlen széllökésektől.

Hogyan védjük a kertünket a széltől?


Ebben a cikkben:

1. Miért olyan fontos a szélvédelem?

2. Hogyan lehet hatékonyan megvédeni a földet a széllökésektől?

3. Építse be kertjét növényekkel - mászókákkal, sövényekkel, cserjékkel és fákkal.

4. Kerítések és panelek, amelyek a kertet a szél elleni küzdelemben osztják fel.

5. Szőnyegek, szalagok és takarók- extra szélvédelem

6. Kisebb építészeti megoldások a széllökések ellen - pergolák, pavilonok, lugasok.

7. Hogyan kell gondozni a szeles kertet?



Miért olyan fontos a szélvédelem?

Nagyon erős széllökések esetén a kert kevésbé kellemes pihenőhellyé válhat. Az erős szél a növényeket és a kisebb építészeti elemeket, bútorokat, sőt még az épületeket is károsíthatja. Az erős szél veszélyei nem állandóak, de érdemes védekezni, ha gyakran fúj a szél a kertünkben. A szélsebesség többféleképpen csökkenthető, és ez nem jár nagyon drága kezelésekkel vagy csúnya megoldásokkal. A természetes módszerek és az okos kertépítési gyakorlatok segítenek az erős széllökésekkel szemben.

Hogyan lehet hatékonyan megvédeni a földet a széllökésektől?

Hogyan lehet hatékonyan megvédeni a földet a széllökésektől?

A szeles kert kezelhető! A szélsebesség korlátozásának módjai közé tartozik minden bizonnyal: pajzsok telepítése és a kert megfelelő tereprendezése. Az erős szelek elleni küzdelemben az állandó és ideiglenes védművek, valamint a természetes és mesterséges védművek a legfőbb segítők. Az erős szél okozta károk és kellemetlenségek néha elkerülhetetlenek, de sikeresen korlátozhatók. Tekintse meg az erős széllökések korlátozására vonatkozó ötleteinket.

Építse be kertjét növényekkel - mászókákkal, sövényekkel, cserjékkel és fákkal.

A növények természetes pajzsot jelentenek a szél, a szennyezés, a betolakodók és a kellemetlen látvány ellen. A megfelelően sűrű és magas ültetvények ellenállnak az erős széllökések kellemetlen hatásainak. A szélsebességet is jelentősen csökkentik a növényi akadályok. A bokrok és fák, valamint a megfelelő állományokra telepített szőlőtőkék akadályként ültethetők. A cserjék és fák sövényként vagy laza, kötetlen ültetvényként is tarthatók. A legtöbb teljesen ellenálló növény alkalmas gát kialakítására. A fagyra érzékenyebb fajok és fajták erős tavaszi vagy őszi szélben elfagyhatnak. A növényekkel igazán lenyűgöző, akár több méter magas gátakat is létrehozhat! Egy sor magas fa minden bizonnyal ideális gátat képez az erős szelek ellen. Ne feledje, hogy a növények nem jelentenek megoldást a szél ellen, amelynek hatása azonnal látható. Az első évek a növények gondozásával, a széltől való védelmével és a növekedésük biztosításával telnek. Ez idő alatt érdemes más típusú fedéseket használni, állandó és ideiglenes jellegűeket egyaránt. Amikor a növények elég nagyok és erősek lesznek, meghálálják az eddigi gondoskodást azzal, hogy hatékonyan védik a házat és lakóit a széltől. A tuja, a lucfenyő, a kanadai tiszafa, a diófa vagy a sárga fenyő jól használható természetes takaróként. A vörös cédrusok szintén érdekes fafajok. Kerülje a nyárfák ültetését, amelyek természetüknél fogva rövid életűek és meglehetősen törékenyek, így néhány év múlva veszélyt jelentenek a házra.

Kerítések és panelek, amelyek a kertet a szél elleni küzdelemben osztják fel.

A nagy szélnyomás ereje ellen állandó mesterséges burkolatokkal is felveheti a harcot. A kerítések és panelek nagyszerűek lesznek erre a feladatra. Ahol erősen fúj a szél, ott kissé magasabb panelekkel lehet védeni a teret. A kerítések és panelek többféle anyagból is készülhetnek, a legnépszerűbb minden bizonnyal a fa, amely nemcsak szilárd megoldás, hanem esztétikus megoldás is lesz minden kertben. A beton és a kőből készült korlátok is használatosak. Ha természetesebb megoldást keres, a kerítést vagy a paneleket indákkal díszítheti. A kúszónövények esztétikusan körbeveszik a kerítést, és egy további, vonzó elemet adnak a kertnek, valamint extra bónusz védelmet a szél ellen.

Szőnyegek, szalagok és takarók- extra szélvédelem

Ha erős szelet jósolnak, érdemes elgondolkodni a kiegészítő fedéseken. A kerítés mentén lévő ültetvényeket, valamint a kerítéseket és a paneleket kiegészíthetjük szőnyegekkel, szalagokkal és rögtönzött takarásokkal. Ezenkívül a rögzített állandó fedések hatékonyabbak lesznek az erős szélben. A szőnyegek és fedelek természetes anyagokból is készülhetnek. Leggyakrabban bambuszt, nádat vagy szalmát használnak. A szintetikus anyagokból készült szőnyeg vagy szalag szintén védelmet nyújthat az erős szél ellen. Válasszon olyan termékeket, amelyek megfelelően alkalmazkodnak a térhez, hogy a kert kialakítása mindig vonzó legyen.

Kisebb építészeti megoldások a széllökések ellen - pergolák, pavilonok, lugasok.

A kertet, különösen a kert azon részeit, ahol pihen vagy szabadidejét tölti, kis építészeti megoldásokkal is beboríthatja. A pergolák, pavilonok és lugasok olyan kis kerti építészeti megoldások, amelyek hatékonyan korlátozhatják a kellemetlen széllökéseket, lehetővé téve a pihenést a kertben. Ne felejtse el, hogy a széllökéseknek ellenálló kis építészeti elemeket szilárd alapokkal kell megfelelően rögzíteni. Ez különösen fontos egy rendkívül szeles kertben.

Hogyan kell gondozni a szeles kertet?

Hogyan kell gondozni a szeles kertet?

A szélkert egy olyan hely, ahol a szél főként egyfelől fúj. Érdemes minél hamarabb elgondolkodni a kert védelmén az erős széltől - a megfelelő beállításokkal a szélkert megszűnik kellemetlen lenni, és csendesebb és biztonságosabb hellyé válik. Használjon állandó és ideiglenes takarásokat, valamint különféle természetes és mesterséges takarásokat. Ne féljen kombinálni a különböző típusú megoldásokat a pozitív hatások maximalizálása érdekében. Ne feledje, hogy az erős szél valóban veszélyes lehet. Ha az előrejelzések rendkívüli viharokat jósolnak, biztosítsa a különleges növényeket és a kisebb építészeti alkotásokat, óvja a szél által elfújható elemeket, és biztosítsa a kerti bútorokat. Tartsa kordában a növénykárokat - a letört ágakat meg kell nyírni és el kell távolítani, hogy a növény minél hamarabb újra jó állapotba kerüljön.


Merítsen ihletet!


Kerti tó - jó ötlet?


Hogyan lehet megerősíteni a kerti pavilont? Hatékony trükkök


Fa kerti pavilonok - mikor érdemes megvenni?


 

vissza