Hogyan tervezzünk angol kertet? Tanácsot adunk!

10.03.2023

Az angol kertet a fák, cserjék és vadvirágok pompás színei jellemzik. Meglepően sok a véletlenszerű, vadon élő növény és a díszítőelem. A szőlőtőkék között elrejtőzve kis faépítményekre vagy kis kerti lugasokra bukkanhatsz.

Az angol kertek nem gondosan megtervezettek, de nem keltenek káoszt és összefüggéstelenséget. Tele vannak kreatív szabadsággal, bár minden elemnek megvan a maga helye és jelentősége. Az angol stílusú kert egy kissé romantikus, a természettel harmóniában tervezett hely, távol a nyüzsgéstől és minden szabálytól.

Azt kérdezi, hogyan rendezzünk be egy angol kertet? Ebben a cikkben eláruljuk, mit kell keresned egy kertben, hogy megteremthesd a saját angol stílusú teredet!


Ebben a cikkben:

1. Honnan erednek az angol kertek?

2. Hogyan néz ki egy angol kert?

3. Évelők és gyógynövények az angol kertben

4. Kis építészet egy angol kertben



Honnan erednek az angol kertek?

Az angol kert története az ókorig nyúlik vissza. Az első ilyen stílusú elrendezéseket a 18. század elején lehetett látni, és az érdeklődés folyamatosan nőtt. A népszerű francia és japán kertek alternatívájaként jelentek meg, amelyeket a rend és a harmónia jellemzett.

A szimmetrián és a geometrikus formákon kívül más lehetőségeket kezdtek keresni, ami kétségtelenül sok munkát igényelt, mind az elkészítésük, mind a tökéletes állapotban tartásuk során.

Az angol kerteket így megfosztották a francia kertekre jellemző egyenes vonalvezetéstől, szimmetrikus elrendezéstől és geometrikus mintáktól. Mindig is az aszimmetria és a szabadság uralkodott bennük, különösen a buja, korlátlan növényzet.

Lengyelországban egy tipikus angol kertet dendrológiai kertnek neveznek, kert Przelewicében, egy átalakított kastélyparkban, Przelewice közelében.
Az angol stílus egy kis része megtalálta az utat a

Hogyan néz ki egy angol kert?

Az angol kertekben nincsenek tökéletesen sík, tökéletesen levágott füves területek. Természetes területek uralkodnak, lágyan emelkedve és süllyedve. Ha angol kertekről álmodsz, és ebben a stílusban szeretnéd kialakítani a kertedet, ne lapítsd le a területet, csak mesterséges dombokkal és dombokkal gazdagítsd a teret. Tartózkodjon a nyesett soroktól vagy a geometrikus ültetéstől.

Válasszon fákat, virágágyásokat, természetes sövényeket, nagy pázsitokat és gyönyörű réteket. Egy angol kertben kövekkel, fával és kaviccsal borított utak vezetnek a növények között, mellettük bútorokkal vagy kerti padokkal.

Ha betont szeretne használni, ne feledje, hogy annak természetesnek kell tűnnie, egyenetlen felületűnek és zölddel körülvettnek. Ne legyen hiány évelőkből, rózsákból, bokrokból, nagy gyepfelületből vagy virágos rétekből.

Az angol kert nem csak buja növényzet és szabálytalan ágyások, hanem kiegészítők is - nagy díszített cserepek, szobrok, vázák, zugok és zugok patakkal, tóval vagy tóval. A kert teljes elrendezésének szabálytalannak és aszimmetrikusnak kell lennie, egyenes vonalak és éles szögek nélkül. Lágy ívek, szabálytalan formák és vonalak, valamint festői tájképek jellemzőek itt.

Az Ön kis angol kertjének úgy kell kinéznie, mintha a természet alkotta volna, még akkor is, ha kissé elhanyagolt, mert a természetben nincs ráhatás arra, hogy egy fa a réten vagy egy bokor az erdő szélén hogyan néz ki.

Évelők és gyógynövények az angol kertben

A kerti évelők az angol házikertek egyik alaptartozéka. Az évelők, amelyek más növények között alacsony, bolyhos csomókat alkotnak, csodálatos kiegészítői a kertnek, és a gyomnövények ellen is védelmet nyújtanak. Válasszon itt homoki kakukkfüvet, kakukkfüvet, apró szegfűszeget vagy rókagombát. Nyáron és ősszel gyönyörűen virágzik a kék szegfű, a rokon galagonya, a kövirózsa vagy a kárpáti harangvirág.

Az angol kertet feldobó magasabb fajok közé tartoznak az árvácskák, ibolyák, tulipánok, primulák, gyöngyvirágok és krókuszok. Az olyan fűszernövények, mint a menta, a kamilla és a kakukkfű sem hiányozhatnak egy angol stílusú kertből.

Rózsák a kertben angol stílusban

A rózsák számos fajtája az angol házikertek királynője, különösen az ismétlődő virágzásukért és a dús lombozatú és sűrű virágokkal rendelkező számos fajtájukért becsülik őket. Érdemes olyan fajtákat használni, mint a francia rózsa, a dmascenei rózsa vagy a sztoikus rózsa. A virágok élénk rózsaszínűek és csodás illatúak.

Kúszónövények az angol kertbe

Egy angol stílusú kert nem nélkülözheti a különböző szőlőfajtákat tartó pergolákat, kerítéseket és lugasokat. Itt említésre méltóak a különböző fajtájú kúszórózsák. Ezen kívül az angol kertekben gyönyörűen nő a klematisz, amely számos fajtában, színben és méretben létezik. A lonc rendkívül finom virágkelyheivel szintén elbűvölő növény. A fehér, a skarlátvörös, a sárga és a lila árnyalataiban ölt színt.

Kis építészet egy angol kertben

A sok cserje mellett az egykori angol kertek számos kisebb építészeti elemet, például szobrokat, obeliszkeket, kerti díszeket, napórákat és különböző növénykompozíciókat tartalmazó pompás cserepeket is tartalmaztak. A sikátorok és benőtt sávok mentén fapadok álltak. Néha a kerti bútorokat egész együttesekbe rendezték. Az ilyen bútorok lehetővé tették, hogy a családi étkezéseket a természet kebelében fogyasszák el.

Az angol kertek régi díszítésének fontos elemei voltak a különböző stilizált épületek, amelyek célja a hangulatosabb atmoszféra megteremtése volt. Ezek a középkori védőfalakra, ősi romokra vagy akár gótikus templomokra emlékeztettek. Az angol kertekben sokféle vízzel kapcsolatos elem is volt. A természetes tavakat és patakokat szívesen fogadták, de ezek hiányában bőségesen hoztak létre különböző méretű tavakat, szökőkutakat és vízeséseket. Bájos kőhidak egészítették ki a gyönyörű tájat.

Mint látható, egy ilyen angol stílusú házikert gondozása nem igényel sok erőfeszítést, és kevés karbantartást igényel. A legjobb, ha hagyjuk, hogy a növények úgy nőjenek, ahogyan akarnak. Csak olyan helyzetekben szabad beavatkozni, amikor az valóban szükséges.

Az angol kert arra való, hogy élvezze a természet szépségét nagy erőfeszítés nélkül.

 


 

Merítsen ihletet!


Pavilonok, kerti lugasok vagy kerti napernyők - mit válasszunk?


Milyen padlót a pavilonba?


Hogyan védhetjük meg a kerti pavilont a széltől?


 

 

vissza