Hogyan rendezzünk el egy éléskamrát otthon?

08.01.2023

Az élelmiszerek megfelelő és esztétikus tárolása a jelenleg divatos minimalista elrendezésben igazi kihívást jelent a belsőépítészetben. Ha egy szobát szentelünk a kamrának, vagy külön helyet különítünk el neki, sokkal könnyebb lesz rendet tartani a családi házban vagy a lakásban.

Mivel manapság az éléskamra fogalmát nagyon tágan értelmezik, már néhány polc egy zárt szekrényben is megkönnyíti a tárolást, és esztétikussá teszi a konyhát, a hely pedig megszabadul a felesleges berendezésektől és termékektől.

Hogyan rendezzünk be egy otthoni éléskamrát? Mire kell figyelni az éléskamra helyének kiválasztásakor? Tanácsot adunk!

 

Hogyan rendezzünk el egy éléskamrát otthon?

 


Ebben a cikkben:

1. Otthoni éléskamra - előnyei

2. Melyek az éléskamra fő előnyei?

3. Az otthoni éléskamra helye

4. Külön helyiségben lévő kamra

5. Kamra a konyhában

6. Kamra, az alagsorban található

7. Kamra a garázs mellett

8. Kamra elrendezése - polcok és kosarak a tároláshoz

9. A termékek elrendezése a polcokon



 

Otthoni éléskamra - előnyei

Egy otthoni kamra, még ha nagyon kicsi is, rendkívül funkcionális, és jobb fejlesztési lehetőségeket biztosít, különösen egy kis konyhában. Egy otthoni kamrával helyet kaphat az élelmiszer-készleteknek, de a házi készítésű fűszerek és konyhai eszközök tárolására is. Egy megfelelően felszerelt éléskamra megkönnyíti, hogy megtaláljuk azokat az élelmiszereket, amelyeknek állandó helyük van benne.

 

Kerámia csempék

 

Melyek az éléskamra fő előnyei?

Lehetővé teszi, hogy több élelmiszerkészletet tároljon, lehetővé teszi, hogy saját konzerveit tárolja, lehetővé teszi, hogy több helyet nyerjen a konyhájában, lehetőséget ad arra, hogy alacsony költséggel szervezze meg a tárolóhelyet, mivel a közönséges polcok jó megoldást jelentenek a létesítményében. Lehetővé teszi a rend fenntartását a ritkábban használt berendezések tárolásának lehetőségének köszönhetően.

 

Az otthoni éléskamra helye

A kamra helyes elhelyezése rendkívül fontos. Ha van egy háza és több hely a kamrának, akkor külön helyiséget is kijelölhet. Ha még építkezik, akkor választhat egy konkrét háztervezést, amely magában foglalja a kamra projektet.

A kamra a garázs körül, a házban a lépcsőház alatt vagy a pincében is elhelyezhető. Ha korlátozott a hely, akkor a konyhaszekrényben, a konyhai fülkében vagy az előszobában zárt polcokat használhat az élelmiszer-készletek tárolására.

 

Külön helyiségben lévő kamra

A ház külön erre a célra kijelölt része egy igazi kamra - egy külön helyiség, amely rendkívül funkcionális. A kamra méreteinek nem kell nagynak lenniük. A nyitott polcok lehetővé teszik, hogy mindent kiválogasson a polcokon, és könnyen hozzáférjen a adagokhoz, a lisztkészletekhez, sőt a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz is. Egy ilyen külön helyiségben bezárhatja az összes olyan elemet, amely nem illik a konyha elrendezéséhez. Ha csúszásmentes csempét választ a helyiségbe, és a falakat latexfestékkel festi, akkor olyan belső teret kap, amelyet könnyű tisztán tartani.

Az éléskamra elhelyezése a ház egy különálló részében lehetővé teszi, hogy a helyiségben optimális feltételeket teremtsen a megfelelő élelmiszer-tároláshoz. Például olyan élelmiszerek, amelyek megromolhatnak, ha napfénynek vagy túl magas páratartalomnak vannak kitéve. A magas hőmérsékletet sem tűrik.

A legjobb megoldás a megfelelő szellőzés biztosítása, különösen egy kis helyiségben. Az építési fázisban akár külön szellőzőcsatornát is létrehozhat. Ha gondoskodik a megfelelő mikroklímáról az élelmiszerek tárolásához az otthoni kamrában, akkor a gyümölcsöket, zöldségeket, konzerveket és más élelmiszereket, amelyek nem megfelelő körülmények között megromlanak és káros anyagokat bocsátanak ki, tárolni tudja.

Az éléskamra elrendezésekor ne feledje, hogy az optimális hőmérséklet 10-15 C fok, a páratartalom pedig 60% körüli legyen. Célszerű, ha nem szerelnek bele fűtést. Az is jó ötlet, hogy ne helyezzen a közelébe semmilyen hőforrást.

 

Kamra a konyhában

Hogyan tegye, ha nincs lehetősége külön helyiséget elkülöníteni, és a konyhában kell kialakítania egy helyet az élelmiszerek tárolására?

A kamra ebben a helyiségben ugyanolyan érdekes lehet, mint egy különálló szoba a házban. Ha van rá lehetősége, érdekes megoldás lehet a falban lévő fülke elválasztása. Egy másik hasonlóan érdekes ötlet lehet a különböző típusú kihúzható kosarak vagy fiókok beépítése a bútorokba.

Ez a tárolás rendkívül kényelmes, és lehetővé teszi, hogy mindig kéznél legyen, amire szüksége van. Ez lehetővé teszi, hogy a lehető legjobban kihasználja a rendelkezésre álló helyet, és úgy rendezze be és szerelje fel, hogy a szekrényekben lévő termékek és berendezések bármikor könnyen elérhetők legyenek. A konyhai helygazdálkodásnak ez a módja még egy kis helyet is rendezettebbé és tágasabbá tesz otthonában.

 

Kamra, az alagsorban található

A kamra, amely az alagsorban található, egy nagyon régi, a régi időkben népszerű módja az élelmiszerek tárolásának. Még most is, amikor egy otthon terét tervezik, gyakran döntenek úgy, hogy pincét alakítanak ki. Az ilyen megoldások még az előregyártott házaknál is gyakoriak. Egy ilyen száraz pince ideális feltételeket biztosít a zöldségek, gyümölcsök, befőttek és szárított fűszernövények tárolásához. A pincében lévő kamra a legjobb megoldás, ha otthon nincs hely kamrának.

 

Kamra a garázs mellett

Ha éléskamrát szeretne otthonában, de nincs hely közvetlenül a konyha mellett, akkor jó ötlet lehet, ha az éléskamrát a garázs közelében helyezi el. Ezek ideális körülmények az élelmiszerek tárolásához. Ez a megoldás funkcionális is, hiszen amikor az autóból a konyhába viszi az élelmiszereket, egy részüket egy külön erre a célra kijelölt helyre pakolhatja ki.

 

Kerámia csempék - Merkury Market

 

Kamra elrendezése - polcok és kosarak a tároláshoz

Egy modern éléskamrának megfelelően kell elrendezettnek lennie.

Hogyan rendezzünk be egy éléskamrát otthon?

A nyitott polcok nagyszerű megoldást jelentenek a dolgok rendben tartására. A tároláshoz polcok készleteit is használhatja, amelyeket szépen, megfelelő távolságban kell felakasztani. A polcoknak és állványoknak tartós anyagokból kell készülniük, amelyek nagy teherbírásúak.

A legjobb lenne, ha nem szívnák magukba a nedvességet. A fémből, műanyagból, festett fából vagy vízálló rétegelt lemezből készült polcok optimális megoldást jelentenek. A fonott kosarak, az ömlesztett termékek és fűszerek tárolására szolgáló tárolók és üvegek, a különböző méretű juta zsákok és dobozok hasznosak lesznek a kamra helyének megszervezésében.

 

A termékek elrendezése a polcokon

A kamrában nem mindegy, hogy az egyes polcokon milyen módon helyezzük el az élelmiszereket. A legjobb, ha súly, hőmérséklet és rendeltetés szerint helyezzük el őket. A legalsó sorba kell helyezni a nehéz tárgyakat, például a konyhai felszereléseket, a nagy edényeket, a legalacsonyabb hőmérsékletet igénylő termékeket és a ritkábban használt tárgyakat.

A legjobb, ha a könnyebb tárgyakat a középső polcokra helyezzük, és azokat, amelyekért a leggyakrabban nyúlunk. Ezek lehetnek befőttesüvegek, konzerves üvegek és ömlesztett termékek tartályai. A legmagasabb helyeket gyógynövények, fokhagyma, hagyma foglalhatja el. A ritkábban használt könnyebb felszereléseket is elhelyezheti itt.

Az otthoni éléskamra szervezésekor ne feledje, hogy nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsa ezt a helyiséget. A tisztaság és a higiénia alapvető fontosságú azokon a helyeken, ahol az élelmiszereket tárolják, és elősegíti a hosszabb tárolást. Ez biztosítja, hogy a konzervek jó állapotban és frissen legyenek.

 


 

Merítsen ihletet!!!

 

Hogyan kell csempét rakni a dilatációs kötésekhez? Lépésről lépésre


Hogyan kell lerakni a csempét? Részletes utasítások és szakmai tanácsok


Hogyan lehet mérni a padlón és a lépcsőn a csempéket? Hatékony tanácsok

vissza