Hogyan gondozzuk a koi halakat a tóban?

13.05.2024

A vonzó tavak egyre gyakrabban jelennek meg a házikertekben. A halak lelkesen költöznek a nagyobb tavakba, és az egyik legnépszerűbb faj itt kétségtelenül a japán ponty lesz. Mielőtt azonban halakat telepítene a tóba, érdemes áttekinteni ezeknek az állatoknak az igényeit, és utánaolvasni a tartásuknak. Ezáltal a koi ponty tenyésztése gyöngyszem lesz a kertben.

A tó hallakóiról jól kell gondoskodni. A kerti tóban való gondos törődéssel a halak jól fogják érezni magukat, és szép megjelenéssel hálálják meg.

Kerti tavak - Merkury Market


Ebben a cikkben:

1. Miért olyan népszerűek a koi pontyok a tavakban?

2. Milyen igényei vannak a koi pontyoknak?

3. Mivel táplálkoznak a koi pontyok? Hogyan néz ki a halak etetése?

4. Melyek a legnépszerűbb koi halfajták?

5. Milyen betegségei vannak a japán pontynak?

6. Milyen a koi halak akváriumban való teleltetése?

7. Milyen más halfajok alkalmasak a tavakba?



Miért olyan népszerűek a koi pontyok a tavakban?

A koi népszerűsége az utóbbi években jelentősen megnőtt. A halak gyönyörűek, kivételes kecsességgel mozognak a vízben, színeik pedig életet és dinamizmust visznek a tó kialakításába. Gondozásuk sem túl bonyolult, így a haltartáshoz nem kell nagy tapasztalat vagy tudás.

Győződjön meg azonban arról, hogy a tavacskája megfelelően előkészítve van, mielőtt megvásárolja első halát. A megfelelő körülmények biztosítása garantálja, hogy a halak nem igényelnek majd annyi gondoskodást. A tóba helyezett halak, amelyek jól érzik magukat ott, kevésbé lesznek hajlamosak a betegségekre, és aktívabbak lesznek.

Egy tó esetében érdemes tudni, hogy milyen a vízhőmérséklet, és jó ötlet figyelemmel kísérni a tó megfelelő mélységét és a víztartály méretét. A koi halak számára fontos a hely, így ha a tó túl kicsi, a szaporítás nem lesz lehetséges.

Miért olyan népszerűek a koi pontyok a tavakban?

Milyen igényei vannak a koi pontyoknak?

A tenyésztés megkezdése előtt alaposan olvassa el a halak követelményeit. A koi pontyok meglehetősen nagyméretű halak, ezért bőséges helyet kell biztosítania számukra. Becslések szerint egy pontynak körülbelül egy köbméter vízre van szüksége. A koi pontyok tenyésztése ezért közepes vagy nagy víztartályokban lehetséges.

Az akvárium vízmélysége is fontos. A tónak, amelyben a koikat tartjuk, legalább két méter mélynek kell lennie. Ez a mélység lehetővé teszi a halak számára a békés telelést.

Az optimális vízhőmérsékletnek az akváriumban 15 és 25 fok között kell lennie. Be kell szereznie egy UV-lámpát és egy levegőztető berendezést is. A koi-tó vizének jól levegőztetettnek és tisztának kell lennie.

A tófejlesztések tervezésekor a vízinövények telepítését is szem előtt kell tartanunk. A halak sokkal jobban fogják érezni magukat egy növényekkel teli tóban.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az alját finom szemcsés kaviccsal fedjük be. Homokot azonban ne használjunk, mivel a koi pontyok nem szeretik a zavaros tó feneket.

Ne telepítsen díszhalakat közvetlenül azután, hogy a tavat kialakította, a növényeket elültette, és az akváriumot feltöltötte vízzel. Más halakhoz hasonlóan, beleértve az akváriumban tartottakat is, a tartályban lévő vizet hagyni kell állni.

Mivel táplálkoznak a koi pontyok? Hogyan néz ki a halak etetése?

Sokan kérdezik, hogyan kell etetni a koi halakat. A koi halak etetése nem nehéz, a legjobb, ha kész keverékeket használunk, amelyeket ezeknek a halaknak terveztek. Az állatok valójában mindenevők, étrendjüket rovarlárvákkal és csigákkal is gazdagíthatjuk.

Az etetés során ügyeljünk arra, hogy ne etessük túl a halakat. Ebben a kérdésben érdemes a megvásárolt eledel címkéjén található információkra hagyatkozni. Ez lehetővé teszi, hogy a táplálék mennyiségét a halak súlyához és számához igazítsa. Előfordulhat, hogy a halak nem esznek túl sok táplálékot, és a vízben úszkálnak - ebben az esetben a tavat gyakrabban kell tisztítani. A túltáplált halak fogékonyabbak lesznek a betegségekre is.

Pri poklese teploty vody treba kŕmenie rýb obmedziť. Pri teplote vody nižšej ako 9 stupňov by sa kŕmenie nemalo robiť vôbec.

Melyek a legnépszerűbb koi halfajták?

A koi pontyok általában nagytestű halak. Hosszuk elérheti az 50-90 cm-t. A többi pontyhoz hasonlóan hosszú hátúszóval és bajuszos szájjal rendelkeznek.

Ami a koi pontyokat megkülönbözteti és olyan népszerűvé teszi őket, az az egyedi színezésük. A koi halak valóban egyedülálló színűek lehetnek, és a színek és a színek elrendezése lélegzetelállító.

A halak egyedisége miatt a tenyésztők erre a fajra fogadtak, és a fajon belül számos érdekes fajtát különböztettek meg. A tenyésztéshez általában három alapfajtát választanak ki:

  • alap koi fajta matt pikkelyekkel;

  • Doitsu - meglehetősen sima bőrrel, néhány tükörszerű pikkellyel;

  • Ginrin - teljesen beborítják a tükörpikkelyek.

Különleges színű fajták is megjelentek. A legnépszerűbb egyértelműen a kohaku fajta, ahol a fehér alapon piros foltok különböző, gyakran fantáziadús mintákban helyezkednek el.

Melyek a legnépszerűbb koi halfajták?

Milyen betegségei vannak a japán pontynak?

A koi halak az egyik legnépszerűbb, tavakban tartott halfaj. Jó tavi körülmények között a halak akár 50 évig is élhetnek!, így remek társak lesznek a kerti kikapcsolódáshoz.

A ponty nem őshonos díszhalfaj, ezért nem szabad más halakkal együtt tartani, mert azoktól elkaphatják a környékünkön gyakori betegségeket. Ezek a betegségek lehetnek természetesek, és nem különösebben veszélyesek az őshonos fajokra, de a koi számára akár halálosak is lehetnek.

Rendszeresen ellenőrizze a halak egészségi állapotát és egészségi állapotát. Ha olyan zavaró jeleket észlel, mint fulladás, elszíneződés a pikkelyeken, nem megfelelő úszás, azonnal forduljon állatorvoshoz.

A betegségeken kívül más állatok, különösen a macskák, rókák és ragadozó madarak is veszélyt jelenthetnek a halakra. Ha attól tart, hogy ezek az állatok megtámadják a tógazdaságát, védje a tavat hálóval. Az is jó ötlet, ha befektet szilárd kerítésbe és természetes növénytakaróba - így a tava biztonságosabb lesz a halak számára.

Ha a környezet nem megfelelő, számos betegség léphet fel. Egy sekély, eltömődött vagy rosszul levegőztetett tó esetében a betegségek gyakrabban alakulhatnak ki, és drasztikusabb lefolyásúak lehetnek. A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás, ezért ne felejtse el rendszeresen tisztítani a tavat, és gondoskodjon a tó megfelelő levegőztetéséről. Egy nagy tóban könnyebb lesz a halak tartása is.

Milyen a koi halak akváriumban való teleltetése?

A koi pontyok olyan fajok, amelyek könnyen át tudnak telelni a tóban. Ne felejtsük el azonban, hogy a tó megfelelő mélységű legyen - a legalább két méter mélységű tavak alkalmasak az áttelelésre. A megfelelő méretű tóban a halak a fenéken koncentrálódhatnak, ahol a víz hőmérséklete 5-6 fok körül van.

Az áttelelés ideje alatt ne etessük a halakat, csak gondoskodjunk a tó megfelelő levegőztetéséről. Egy jól karbantartott tóban a halak gond nélkül telelnek át.

A tó mélysége fontos az áttelelő halak számára, de ne feledkezzünk meg a levegőztetésről is gondoskodni. Használjon úszókat a vízfelszínen, mielőtt a fagy beköszönt és a tavat jég borítja.

Milyen más halfajok alkalmasak a tavakba?

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy elég nagy és mély tavakat tartson, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondania a díszhalak tartásának gondolatáról. A nagyobb fajok tartásának reményét azonban nem szabad rögtön feladni - ne feledje, hogy a halaknak (beleértve a koikat is) megfelelő mennyiségű vízre van szükségük. Minél nagyobb a hal, annál több vízre van szükségük.

A koi mellett tarthatsz fűpontyot, tokhalat (ezek mély akváriumot igényelnek) és keszeget , egy különleges fajtát. Az apró szivárvány shalak is népszerűek.

vissza