Hangulatos levendulás provence-i kert - javasoljuk, hogyan rendezzük be!

19.03.2023

A provence-i kert varázslatos hely, ahol levendula, friss rozmaring és aromás kakukkfű illatozik. Hangulatos, mégis idilli és rendkívül hangulatos hely a pihenésre és kikapcsolódásra. Pozitív energiát sugárzó tér, ahol békére, egyensúlyra és harmóniára lelhet.

A visszafogott színekben tartott macskaköves utak, az agyagedények, a fák közé kifeszített függőágyak és hinták, a fa- vagy rattanbútorok csak néhány a provence-i kerttervezés elemei közül.

Ha érdekli, hogyan rendezzen be egy kertet provence-i stílusban, javasoljuk, hogy olvassa el a cikket. Segítünk, hogy otthoni kertjében is megteremtse Provence elbűvölő hangulatát. Elmondjuk, hogy milyen kerti bútorszettek, kis kerti design elemek, növények, kiegészítők és kiegészítők illeszkednek tökéletesen a stíluskeretbe. Rendezze be velünk álmai kertjét!


Ebben a cikkben:

1. Provencei stílus - eredet

2. Provence-i stílus - a provence-i kert jellemzői

3. Színek a kertekben provence-i stílusban?

4. A kert elrendezése a provence-i stílusban - a tökéletes hely a kikapcsolódásra

5. Kerti bútorok a provence-i kertbe

6. Kert provence-i stílusban - a legszebb növények és dekorációk



Provencei stílus - eredet

A provence-i stílus a napsütötte Dél-Franciaországból származik, ahol a hatalmas mezőkön hosszú sorokban virágzik a levendula, a kertekben illatos gyógynövények illatoznak, a szűk kőutcák pedig visszarepítenek az időben, lassabbnak és nyugodtabbnak tűnnek. Ez a varázslatos földrajzi táj évek óta turisztikai célpont, és éghajlatát világszerte szívesen utánozzák a házak, kertek és erkélyek belső terében.

Bár Provence Franciaország szíve, kertjei korántsem hasonlítanak a tipikus franciaországi kertekhez, amelyeket rendkívüli szimmetria, ismétlődés és rend jellemez. Egy provence-i kertben nincs helye a tökéletesen nyírt sövényeknek és a szabályos, a tökéletesen megkomponált és ápolt virágágyásoknak, sőt még a folyosóknak sem.

A provence-i kert egy vidéki kert, első látásra idilli, kissé vad és kaotikus. Ebben a látszólagos káoszban azonban van egy egyedi varázs, amely a pihenés és a kikapcsolódás pillanatait kedveli.

Provence-i stílus - a provence-i kert jellemzői

Ha provence-i stílusban szeretné kialakítani kertjét, mindenképpen nézze meg, melyek a fő és jellegzetes jellemzői. A provence-i kertek kialakításában hiába keresi a merev rendet, a geometrikus kerteket és az eltúlzott luxust. Itt a telek természetes igényessége, a formálás szabadsága és az idill megőrzése minden részletében az első hegedűt játssza.

A provence-i stílusú kertet sűrű, kőlapokkal borított sűrű sövények, kanyargós sávok, zugokba rejtett tavak, meghitt kerti padok, romantikus kerti hinták, nyers kőelemek, kerámiavázák, kerámiaedények és amforák alkotják. Mindezek együttesen Provence stílusát és hangulatát teremtik meg.

A provence-i kertben kissé véletlenszerűen elrendezett fák és bokrok, kényelmes kerti bútorok, puha párnákkal díszített, pasztellszínekben pompázó puha párnák találhatók. Ez a nyugodt színvilág elősegíti a pihenést és a gondolatok elszakadását a mindennapi problémáktól.

Színek a kertekben provence-i stílusban?

A provence-i kertek nem hivalkodóak, hiába keresünk intenzív vörös, sárga, narancssárga és rózsaszínű virágokat. Ez nem jelenti azt, hogy a kertek színpalettája szegényes lenne. A távoli Provence látványos kertje a lila, rózsaszín, fehér és kék pasztell árnyalataiban pompázó kompozíciókkal örvendeztet meg.

Bár a provence-i kertben nincsenek szembetűnő kontrasztok, a kert kialakítása korántsem unalmas. Épp ellenkezőleg, a lágy pasztellszínekkel és hangulatos kis kerti tervezési elemekkel rendelkező növények ügyes kombinációjának köszönhetően igazán elragadó tájat hozhat létre, amely arra hívja meg Önt, hogy boldogan pihenjen a természet ölén.

A provence-i stílusú, koherens kompozíció létrehozásához jó ötlet a természetességre összpontosítani nemcsak a növényekben, hanem a kertet díszítő anyagokban, bútorokban, kiegészítőkben és textíliákban is.

A kert elrendezése a provence-i stílusban - a tökéletes hely a kikapcsolódásra

A provence-i kert egy olyan övezet, amelynek definíció szerint ideális helyet kell teremtenie a pihenéshez, elszigetelve a külvilágtól, a béke és a nyugalom menedékét teremtve. Mielőtt az elrendezésen, a bútorokon és a kiegészítőkön gondolkodna, mindenképpen készítse elő a lehető legjobban a kert helyét. Ez nagyon fontos az ilyen típusú stílus kialakításánál.

Megpróbálhat magas sövényt vagy sűrű bokrokat ültetni, hogy magánéletet és csendet biztosítson. Ne próbálja meg túlságosan geometrikusra vágni őket, egy provence-i kertnek természetesnek és egy kicsit vadnak kell lennie, mint egy vidéki kertnek. Ha már az egész teret rendezte, nekiláthat a berendezésnek.

Kerti bútorok a provence-i kertbe

Mint már említettük, a provence-i kert olyan hely, ahol a természetes anyagok keringenek. Ezt kell szem előtt tartania a kerti bútorok és kiegészítők kiválasztásakor. Ha a provence-i stílust szeretné megtartani az egész elrendezésben, választhat fehérre festett, fából készült kerti bútorokat, vagy könnyű szintetikus rattanból készült, illetve rusztikus mintázatú bútorokat.

Ne válasszon modern formájú bútorokat, ezek, bár elegánsak, nem fognak működni egy provence-i elrendezésben. Válasszon helyette kerti padokat, klimatikus hintákat vagy például puha párnákkal borított, kényelmes kerti székeket. Ha a körülmények és a helyszín lehetővé teszik, választhat pavilont vagy kerti házat is. Ezek a kis építészeti elemek tökéletesen illeszkednek a provence-i stílus kereteibe.

Kert provence-i stílusban - a legszebb növények és dekorációk

A provence-i kert vitathatatlan királynője a francia levendula. A kertészeti boltokban számos fajtája kapható, de mi a keskeny levelű levendulát ajánljuk, amely rendkívül ellenálló a különböző időjárási viszonyokkal szemben, ezért tökéletesen illeszkedik a mi éghajlatunkhoz.

A növényt a legjobb kiemelkedő helyekre ültetni, hogy jellegzetes provence-i ágyásokat hozzon létre. Egy provence-i kertből nem hiányozhatnak az aromás fűszernövények, azaz: rozmaring, majoránna, tárkony, kakukkfű, oregánó és petrezselyem.

Ha hatékonyan szeretné megjeleníteni növényeit, a gyógynövényeket nagyobb csoportokban, agyagcserepekbe ültesse. A növények kiválasztásakor tartsa szem előtt a kevésbé népszerű növényeket. Válasszon virágzó növényeket, mint például: kender és kender, zsálya, lila echinacea, cickafark, díszfüvek és örökzöldek. Ez utóbbi viszonylag népszerűtlen évelő növény, de érdemes megfontolni. Finom habitusa és intenzív kék virágai miatt érdemes a kertben tartani.

Érdemes a kertben olyan helyet kialakítani, amely kellemes árnyékot és hűvöset biztosít, különösen a forró, napos napokon. Hová bújjunk el az intenzív napsugarak elől egy provence-i stílusú kertben? Természetesen a terjeszkedő fák és cserjék alatt a legnépszerűbbek: bokorfák, oszlopos gyertyánok, borókák, buddleiák, kúszónövények.

Ne feledje, hogy a Dél-Franciaországra jellemző növényzet inkább jól megvilágított, világos és vízáteresztő talajjal rendelkező területeken található, ami optimális feltételeket biztosít a fejlődéshez.

A gondosan kiválasztott fák és cserjék, kényelmes kerti bútorok, komplett kiegészítők a provence-i kertben közvetlenül a távoli francia Provence-ba viszik Önt, ahol érezni fogja ennek az egyedülálló helynek az idilljét.

A provence-i stílusú kert kiváló ajánlat azoknak, akik mindenekelőtt a kényelmes pihenést értékelik meghitt körülmények között.

 


 

Merítsen ihletet!


Fa kerti pad - mikor érdemes befektetni?


Kerti pad projekt


Fém kerti pad - a legfontosabb információk


 

 

vissza