Garázskapu megőrzése

19.08.2011

Többféle garázskapukból választhatunk, melyeknek a használatuk és a szerkezetük is eltérő.
A típus kiválasztása csak a megrendelő igényeitől függ. A garázskapuknál és különösen a hajtó szerkezetű kapuknál szükséges betartani a megfelelő karbantartást, mely biztosítja a hosszú évek során történő biztonságos működést.

Karbantartás, amelyet mi is megtehetünk:
A külső kapu felületét meg lehet tisztítani szivaccsal, tiszta vízzel vagy megfelelő tisztítószerekkel. Ne használjon olyan termékeket, amelyek összekarcolják a felületet. Mint pl. éles szélű eszközöket és savas tisztítószereket.

Legalább minden 6. hónap után vizsgáljuk meg a kaput és ellenőrizzük:

- az mozgó csatlakozások olajozott részét, olajozni kell

- a korrózió ellen szükség van olyan speciális festékre, amely meghosszabítja az élettartamat

- nem szabad kihagyni a kulcsbetétet, amelyet grafit olajjal kenhetünk át


Ellenőrizni kell azokat a részeket, amelyek összekötik a kaput a fallal, csavarokat és az útmutató görgőket is. Ha megkárosodik bármelyik része azonnal ki kell őket cserélni. Addig az időpontig amíg nem történik meg a csere nem használhatjuk a kaput. Ha bármilyen szabálytalanságot vagy sérülést észlel abba kell hagyni a kapu használatát és a hivatalos forgalmazóhoz kell fordulni.

A standard tevékenységek, megőrzésnél és karbantartásnál is szükséges:

- ellenőrizzük a rugó feszültségét – nyissuk ki a kapuajtót (a kapu nyílási szöge 45º). Ha az ajtólap jelentősen leesik, akkor növelni kell a rúgó ellenállását a szabályozás segítségével. Ha az ajtó szárnya jobban kinyílik akkor csökkenteni kell a rúgó ellenállását szabályozással. Ha nem szabályozzuk a rugókat, potenciális veszélyt jelenthetnek. Hirtelen leeshet a kapu és sérülést okozhat a közel álló embernek vagy kárt tehet a tárgyakon és a tulajdonon.

- Ellenőrizzük a rugó borítóját, szükség esetén javítsuk ki.

- Ellenőrizzük a meghajtó görgőket, hogy nyitásnál vagy zárásnál forogjanak. Ha ellenállást adnak ki vagy nem forognak, ez esetben ellenőrizzük az állapotát, főleg a vezetési felületeket. Abban az esetben ha az élettartalom lejár cseréljük ki a teljes készletet.


A vizsgálat során kötelező ellenőrizni az összes mechanikus alkatrészeket, amelyek befolyásolják a biztonságos és a megfelelő működést. Abban az esetben, ha bármilyen hibát találunk azonnal el kell távolítani, majd a hibás alkatrészeket meg kell javítani vagy ki kell cserélni.

vissza