Függönyök világa

19.08.2011

Az otthonunk megváltoztatására egy új függöny mindig jó ötlet.
Sok fajta függönyből és drapériából lehet választani. A legnépszerűbbek a következők:

  • Jacquard – rendkívül praktikus anyag, amely nem igényel vasalást, ha felakasztva szárad
  • Organtína – kristálytiszta, világos és rendkívül divatos szövet. Ezt az anyagot gyakran alkalmazzák a függönyök és a drapériák gyártására.
  • Muselin – az anyag nagyon vékony szálakból készült, fényáteresztő, de nem átlátszó
  • Markizeta (háló) – átlátszó, könnyű anyag, különböző szembőséggel ezt az anyagot gyakran alkalmazzák a függönyök és drapériák gyártására.
  • Satina – drapéria. A jobb oldala fényes és nagyon divatos, de a bal oldala matt. Erős és gyors gyűrődése miatt vasalást igényel.
  • Taft – függönykelme (drapéria), selyem szálakból készült. Ez tömör anyag, fényes és szép színhatásokat kölcsönöz a beesési szög és megvilágítás intenzitásától függően.
  • Gipiura – meghatározza a függöny és drapéria kezelését. Jacquard gipiura, mint a neve is mondja, jacquard technikával készült. Térbeli formája van.Hímzésével és a jól látható háromdimenziós mintával exkluzív a megjelenése.

A vásárlás előtt azt kell figyelembe venni, hogy mennyi fény áramlik az egyes helységekbe. A helységek, amelyek északon és keleten vannak elhelyezve kevesebb napfény kapnak, ezért vékony és finom anyagot kell kiválasztani, mint a muselin vagy organtína, amelyek könnyen áteresztik a fényt. Abban az esetben, ha a szobák délen vagy nyugaton vannak elhelyezve fordítva járunk el. Ilyenkor olyan anyagot kell kiválasztani, amely durvább anyagból készült, mert jobban véd a túlzott napfény áramlásával szemben.
Nagy jelentősége van a függöny kiválasztásánál a színeknek: hideg színek (kék, zöld) vizuálisan növelik a helység méretét és tágasabbá teszik, a meleg színek (piros, narancs, sárga) meleggé teszik a szobát, viszont vizuálisan kissebbítik a helységet. A természetes színek a biztonságérzetet keltenek. A pasztel színek a könnyedség érzését nyújtják és egyedivé teszik a szobát.
A fehér szín egyfajta eleganciát és egyszerűséget nyújt.

A függöny vásárlásakor figyelembe kell vennünk a függöny magasságát és a szélességét. A függöny magasságát a csipesz végétől kell mérni. Alapértelmezés szerint három függönyhosszt használunk: az ablak párkányig, az ablak párkány alá és a padlóig.
A függöny szélességét igazítani kell a garnizs szélességéhez. A függöny akkor nyújt efektív hatást, ha kétszer vagy többször szélesebb mint a garnizs. A drapériáknál más a helyzet. Nagy részben meg van határozva a szélessége, már csak a hosszát kell helyesen meghatározni.

vissza