Eredeti asztali világítás - hogyan válasszuk ki a megfelelő asztali világítást?

07.01.2023

Az asztal és annak megfelelő megvilágítása fontos szerepet játszik minden otthonban. A nappaliban vagy klasszikusan az étkezőben elhelyezve leggyakrabban a háztartás tagjainak központi találkozóhelyévé válik. Az asztalnál együtt eszünk, beszélgetünk, társasjátékozunk, találkozunk a családdal és a barátokkal, és néha a felnőttek is itt dolgoznak, a gyerekek pedig itt végzik a házi feladatukat.

Az asztalt kétségtelenül megfelelően meg kell világítani, hogy az asztalnál eltöltött idő kényelmes és élvezetes legyen az Ön számára, és szükség esetén egyedi hangulatot teremtsen. Tekintettel a piacon elérhető lehetőségek és modellek óriási számára, a lámpa kiválasztása az asztal fölött egyáltalán nem könnyű.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő lámpát? Mire kell figyelni a választáskor? Azt tanácsoljuk

 

Eredeti asztali világítás

 


Ebben a cikkben:

1. A lámpa kiválasztása az asztal felett - a szabályok

2. Hogyan világítsuk meg jól az asztalt?

3. Mennyezeti lámpatest és a fényforrások száma

4. Milyen magasságban kell felakasztani a lámpát?

5. Az asztal fölött lógó lámpák különböző belsőépítészeti mintákban

6. Étkező és skandináv világítás

7. Glamour lámpák

8. Világítás klasszikus stílusban



 

A lámpa kiválasztása az asztal felett - a szabályok

Az asztal feletti lámpa kiválasztásakor érdemes emlékezni az alapvető szabályokra. A lámpa nem lehet nagyobb, mint az asztal, amely fölé függesztik. Fontos, hogy a lámpa az asztal teljes felületét megvilágítsa. A kerek árnyékolóval ellátott lámpa alkalmas kerek asztalhoz. Ezenkívül, ha az asztal szélessége körülbelül 120 cm, akkor az 50 cm körüli árnyékoló átmérő ideális lenne. Az egy- és többpontos függőlámpák a legjobb világítás az asztal fölött. Érdemes a magasságállítással rendelkező modelleket választani, amelyek lehetővé teszik, hogy a lámpát az asztal és a szoba méretéhez igazítsa.

A négyszögletes, szögletes vagy hosszúkás bútormodellek világítást igényelnek egy hosszúkás lámpa vagy több, egymás után felfüggesztett spotlámpa formájában. Leggyakrabban az asztal mérete és alakja határozza meg, hogy milyen távolságra kell elhelyezni őket egymástól, és milyen lesz az egyes lámpatestek távolsága. Ha úgy dönt, hogy több, egy sorba szerelt lámpatestet világít meg, egyenletes fényt és gyönyörű elrendezést kap.

Egy másik fontos szempont, amely az Ön igényeitől és ízlésétől függ, hogy csak az asztal fölé keres-e mennyezeti lámpát, vagy az egész helyiség megvilágítására is alkalmas. Egyesek számára a nappali világítása nem feltétlenül alapvető funkciót tölt be, hanem csak dekorációként szolgál, hogy egyedi hangulatot teremtsen étkezés vagy baráti találkozók alkalmával.

 

Függőlámpák

 

Hogyan világítsuk meg jól az asztalt?

Az íróasztal az a hely, ahol dolgozol és pihensz. Egy mennyezeti lámpa vagy az íróasztal fölé függesztett lámpa lehetővé teszi, hogy a fényt az Ön igényeihez igazítsa. Először is, a lógó lámpák nem sérthetik az asztalnál ülők szemét. Érdemes olyan modellt választani, amely lehetővé teszi a fényerőszabályzóval való integrációt. Ez lehetővé teszi a világítás intenzitásának szükség szerinti beállítását. Ez nagyobb lehet munka vagy családi ünnepségek során, és gyengébb intenzitású lehet étkezés vagy pihenés közben.

 

Mennyezeti lámpatest és a fényforrások száma

Az áramforrások száma az asztal és az egész helyiség méretétől függ. Ezenkívül fontos, hogy az asztal kihúzható-e vagy sem. Az összecsukható asztal fölött jobb, ha olyan világítási modelleket választ, mint például a többpontos lámpák, amelyek kellőképpen megvilágítják az egész asztallapot, még akkor is, ha ki van hajtva.

Az étkezőasztal fölé több, különböző magasságban elhelyezett függő túlnyúlvány is felszerelhető az asztal megvilágítására. Eredeti megjelenést kölcsönöz az étkezőjének. A három párban felakasztott lámpák is látványosak lesznek, csakúgy, mint egy nagyobb lámpa.

 

Milyen magasságban kell felakasztani a lámpát?

Amikor azt tervezi, hogy asztali lámpát vásárol a belső térbe, gondoljon a legjobb magasságra. A lámpák megfelelő magasságban történő felakasztása az asztal méretétől, a szoba magasságától, a lámpák számától és az árnyékolók típusától függ. A nagyméretű lámpát nagy ernyővel nem lehet túl alacsonyan az asztallap fölé akasztani, mert zavarja az étkezést, és korlátozza a kibocsátott fény mennyiségét. Az ilyen lámpatesteket az étkezőasztal felett közelebb kell szerelni a mennyezethez.

Feltételezzük, hogy a lámpát legalább 80 cm-rel az asztallap fölé kell szerelni. Ha túl alacsonyan van elhelyezve, megnehezítheti a különböző tevékenységek végzését, és közvetlenül az asztalnál ülők szemébe világíthat.

Ha valóban alacsonyan lógó lámpát szeretne, válasszon kisebb méretű lámpát, és szerelje fel 50-60 cm-re az asztallaptól. Ezenkívül érdemes olyan modellbe beruházni, amelynek zárt árnyékolói árnyékolják az izzókat. A nyitott árnyékolóval ellátott lámpákat úgy akassza fel, hogy a fény oldalirányban terjedjen, és ne irritálja senki szemét, amikor az asztalnál ül.

 

Az asztal fölött lógó lámpák különböző belsőépítészeti mintákban

A függőlámpás modell a legnépszerűbb, az étkezőasztal fölé szerelt világítási típus. A függőlámpa funkcionális világítást biztosít és a belsőépítészet eleme. Helyesen megválasztva az étkezőasztal fölé, teljesen átalakíthatja ezt a helyet. Napjainkban különböző lámpamodellek állnak rendelkezésre, amelyek gyakran meglepő formájúak és megjelenésűek. Az üzletekben kapható függőlámpák hatalmas választéka miatt bármilyen stílushoz ideálisak.

 

Étkező és skandináv világítás

A skandináv stílus a lakberendezésben is népszerű. A világítás ebben a stílusban egyszerű és minimalista. Leggyakrabban az asztal fölött élénk, univerzális színekben pompázó lámpák vannak. Ezek fémből, fából vagy üvegből készülnek. Az asztal fölött lógó lámpákat általában több darabban függesztik fel. A skandináv stílusban a fa csillárok is divatosak. Gyönyörűen mutatnak a szép belső terekben.

 

Függőlámpák - Merkury Market

 

Glamour lámpák

A glamour stílusnak mindig is megvoltak a maga szabályai. Ahogyan a múltban, úgy ma is a fényűzés, a pompa és a luxus jellemzi. Eredeti tükörlámpák vagy változó kristályokból készült lámpák vonzzák a tekintetet. Egy lámpa, amely az asztal felett működik egy glamour stílusú belső térben, egy elegáns, többkarú csillár lesz, amely különlegessé teszi az étkezőjét.

 

Világítás klasszikus stílusban

Nem mindenki szereti a modernitást. Az asztal fölött lógó klasszikus lámpák gondoskodnak az egész étkező megfelelő megvilágításáról. Leggyakrabban több díszített vagy színes árnyalattal vannak felszerelve.

 


 

Merítsen ihletet!!!

 

Milyen magasságban legyen a lámpa az asztal fölött?


Csillár, fali lámpa, mennyezeti lámpa - a lámpák típusának rövid útmutatója


Mennyezeti, asztali és dekoratív - hogyan válasszuk ki a lámpákat a gyermekszobákhoz?

vissza