Milyen hibákat követünk el felújításkor, és hogyan javítsuk ki őket?

15.09.2023

Egy ház vagy lakás felújításakor gyakran követünk el különböző hibákat, amelyek többletköltségekhez, késedelmekhez vagy az elvégzett munka minőségével kapcsolatos problémákhoz vezethetnek. A leggyakoribb felújítási hibák könnyen elkerülhetők, és idegeket, pénzt és időt takaríthatnak meg. Mielőtt azonban elkezdené a munkát, érdemes áttekinteni, melyek azok a gyakori lakásfelújítási hibák, amelyek könnyebben elkerülhetők.

A leggyakoribb felújítási hibák elsősorban a tervezés, a tapasztalat és a tudás hiányából fakadnak. A felújítási hibák néha többletköltségeket okoznak, néha pedig könnyen kompenzálhatók. Nem érdemes azonban kockáztatni, a hibákat érdemes elkerülni, és mindenképpen ésszerűen lehet elvégezni. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb felújítási hibák, és hogyan előzhetjük meg őket.

 

Milyen hibákat követünk el felújításkor, és hogyan javítsuk ki őket?

 


Ebben a cikkben:

1. A legnagyobb hibák a felújítás előtt

2. A legnagyobb felújítási hibák a munkálatok tervezésekor

3. Alapvető felújítási hibák

4. Mire figyeljünk felújításkor?



 

A legnagyobb hibák a felújítás előtt

A ház vagy lakás felújításakor tipikus hibákat lehet elkövetni, mielőtt a munkálatok ténylegesen elkezdődnének. A lakásfelújítási hibák tehát a felújítási munkák tervezésében és kivitelezésében a tudás és a tapasztalat hiányából adódhatnak.

A házak és lakások felújításának alapvető hibái elsősorban a pontos felújítási terv és a költségvetési terv hiánya. Részletes felújítási terv és előre meghatározott költségvetés nélkül a munkálatok terjedelme nem lesz egyértelmű, és a felújítás felénél kiderülhet, hogy elfogyott a pénzünk. A lakásfelújítás során mindenképpen érdemes elkerülni a finanszírozással kapcsolatos hibákat. Ebben az esetben a megoldás nagyon egyszerű, hiszen a felújítási munkálatok terjedelmének gondos tervezésével és a rendelkezésre álló pénzösszeg egyértelmű meghatározásával kiküszöbölhetők ezek a leggyakoribb felújítási hibák. Tervezze meg előre, hogy mennyi időre és pénzre van szükség az egyes munkálatokhoz. Így a felújítási terv világos és átlátható marad, akárcsak a pénzügyeink.

Egy másik hiba, amelyet a munka megkezdése előtt elkövetnek, a kivitelező helytelen kiválasztása. A szakember vagy felújító csapat kiválasztása fontos kérdés, és a rossz döntés nagy problémákhoz vezethet. A rossz felújító cég kiválasztása jelentős költségekhez vezethet. Egy hozzá nem értő csapat ronthatja a munkát, és további költségeknek tesz ki minket. A rossz szakember vagy vállalkozó felbérlése gyakori felújítási hiba. Ez azonban könnyen orvosolható - válasszuk ki körültekintően az ajánlatokat, ellenőrizzük az ügyfélvéleményeket és nézzük át a referenciákat, és ne csak az árat, hanem a józan észt és a korábbi ügyfelek véleményét is használjuk. Próbálja meg összehasonlítani több cég ajánlatát, hogy megkönnyítse a választást.

Gyakori hibák a ház rekonstrukciója során a következők is a munka terjedelmének helytelen értékelése. Előfordul, hogy a kezdeti értékelés a munkálatok terjedelmének pontatlan meghatározása, ami késedelmeket, váratlan költségeket és több munkát eredményez a jövőben. Ezért érdemes alaposan felmérni a munkaterületet, és ha félünk vállalni ezt a feladatot nem tudunk megbirkózni vele, jobb, ha szakemberre bízzuk. Az is mindig jó ötlet, ha hagyunk némi hibalehetőséget mind az idő, mind pedig a költségvetésben.

 

A legnagyobb felújítási hibák a munkálatok tervezésekor

 

A legnagyobb felújítási hibák a munkálatok tervezésekor

A lakásfelújítás során elkövetett hibák elkerülése érdekében jó tervre és józan észre van szükség. A felújítási terv hiánya a felújítás megkezdése előtt jelentősen megnehezítheti a dolgot. A felújítás tervezése tehát egy jól kivitelezett terv.

A felújítás megkezdése előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a tervet, és nemcsak az elvégzendő munkálatok körére és az árra, hanem az anyagokra is összpontosítani. A helytelen anyagválasztás az egyik olyan hiba, amelyre a felújítás megkezdése előtt érdemes odafigyelni. Az olcsóbb, de gyengébb minőségű anyagok kiválasztása ahhoz vezethet, hogy a jövőben gyorsabban kell majd kicserélni őket. Ennek elkerülése érdekében fektessen jó minőségű anyagokba, amelyek kiállják az idő próbáját. Nem kell rögtön a legdrágább anyagokat választania, néha a középáras termékek bizonyos helyzetekben a legjobb megoldást jelentik. A költségbecslés hiánya problémás lehet ebben a helyzetben, ezért érdemes az anyagköltséget is beépíteni a felújítás költségeibe.

Egy jól kivitelezett felújítás olyan munka, amellyel felfrissítheti lakását vagy házát, ugyanakkor korszerűsíti életterét, hogy gazdaságosabbá, kényelmesebbé és funkcionálisabbá tegye azt. A felújítás egyik problémája lehet az energetikai és szigetelési szempontok elhanyagolása: a modern felújítások egyre inkább figyelembe veszik az energetikai és szigetelési szempontokat. Ezek elhanyagolása magasabb energiaszámlákhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében fontolja meg költséghatékony megoldások alkalmazását: hőszigetelés, energiatakarékos ablakok, valamint fűtési és hűtési rendszerek. Ebben a kérdésben ne becsülje alá a lakásfelújítás költségeit, mivel ez a jövőben további költségeket generálhat.

 

Alapvető felújítási hibák

 

Alapvető felújítási hibák

Van néhány kérdés, amelyet érdemes szem előtt tartani a felújítás során. Annak érdekében, hogy elkerüljük a hibákat a lakásfelújítás során, jó, ha ismerjük azok okát. Ez főként a tapasztalatlanság és a tudatlanság miatt van.

A munka során elkövetett legnagyobb felújítási hibák a pontatlanságok. Többek között a pontatlanul előkészített felületek okolhatók. A festés, a csempék, laminált padlólemezek, szőnyegek lerakása vagy más, megfelelő felület-előkészítést igényel. A jól előkészített felületek garantálják a felületek tartósságát, a magas esztétikát és a hosszú évekig tartó tartósságot. Ne feledkezzünk meg a felületek alapos előkészítéséről és a gyártók utasításainak betartásáról.

A munka kivitelezésének szakaszában olyan, eddig rejtett problémák merülhetnek fel, amelyeket a munka értékelésekor nem vettünk figyelembe. A rejtett problémák figyelmen kívül hagyása egy másik felújítási hiba. Ezek a problémák megnyilvánulhatnak a konyhaszekrények alatti penész, a nappaliban a bútorok mögötti lecsorogtatott festék vagy a fürdőszoba padlójának repedezettsége formájában. Semmiképpen se hagyjuk figyelmen kívül ezeket a problémákat - ha hagytunk egy kis biztonsági tartalékot az idő és a költségvetés tekintetében, akkor azt most használjuk ki. A figyelmen kívül hagyott problémák gyorsan visszaütnek ránk, további lakásfelújításoknak téve ki magunkat, és jelentős költségeket generálva.

A legnagyobb felújítási hibák közé tartozik a munka megfelelő felügyeletének hiánya is. Egy jó cég felbérlése nem segít, ha a munka nincs megfelelően felügyelve. Ellenőrizze rendszeresen a felújítás előrehaladását, és folyamatosan keresse fel a vállalkozókat, hogy megoldja a hirtelen felmerülő problémákat vagy pontatlanságokat.

 

Mire figyeljünk felújításkor?

 

Mire figyeljünk felújításkor?

Ha házat vagy lakást szeretnénk felújítani, mindenképpen készüljünk fel az alapos tervezésre és költségszámításra. Alaposan meg kell tervezni a felújítást, és körültekintően kell elvégezni a felújítást. A munka során egyéb felújítási hibák is előfordulhatnak.

Problémát jelenthet az előírások és az engedélyek be nem tartása. A felújítási munkálatokhoz gyakran szükségesek a megfelelő engedélyek és az építési előírások betartása. Ezek figyelmen kívül hagyása késedelmekhez és bírságokhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében győződjünk meg arról, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkezünk, és betartjuk a helyi előírásokat.

A felújítások tervezésekor érdemes rugalmasnak lenni, és felkészülni a munka során esetlegesen bekövetkező változásokra. A rugalmasság hiánya otthonunk felújításakor komoly hiba. A rugalmasság segíthet kezelni az előre nem látható helyzeteket és a tervezési változásokat. Készüljön fel tehát az egyéb problémákra, és ha felmerülnek, ne féljen lépéseket tenni a mielőbbi megoldásuk érdekében.

Röviden, a felújítási hibák elkövetése szinte elkerülhetetlen, de a megfelelő tervezés, a gondos piackutatás és a rugalmasság sok probléma leküzdésében segíthet. Az is fontos, hogy a minőségbe fektessen be, és számoljon a további költségekkel és az idővel az esetleges meglepetések miatt.

 


 

Merítsen ihletet!

 

Laminált padló - mi az? Melyik padlót válasszuk - laminált vagy vinilt?

Konyhai padlópanelek - vinil vagy laminált?

Panelalátétek - mit kell tudni?

vissza