A legnagyobb hibák egy lakás berendezésénél

17.01.2024

A lakás dekorálása izgalmas folyamat lehet, amely lehetővé teszi, hogy kifejezze kreativitását, és minden szobát hangulatosabbá és szebbé tegyen. Néha azonban olyan hibákat követünk el, amelyek befolyásolhatják a dekoráció végső hatását. Érdemes elkerülni ezeket a gyakori hibákat, hogy harmonikus megjelenést érjünk el, és funkcionális belső teret hozzunk létre.

Ebben a cikkben a lakás berendezésénél elkövetett legnagyobb hibákról és azok elkerüléséről lesz szó. A lakberendezés során elkövetett gyakori hibák könnyen elkerülhetők, és az egész elrendezést vonzóvá, kellemesen és a látogatók örömére teszik.

A legnagyobb hibák egy lakás berendezésénél


Ebben a cikkben:

1. Túl sok szín közül lehet választani

2. Túlzott térkitöltés

3. A világítás szerepének figyelmen kívül hagyása a belső térben

4. Túl kicsi vagy túl nagy bútorok

5. Hanyagság a funkcionalitás tekintetében

6. Képek és fali dekorációk helytelen felakasztása

7. A stílus következetességének hiánya



Túl sok szín közül lehet választani

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy túl sok színt választunk egy helyiségben. Ez a káosz és a rendetlenség benyomását keltheti. Ehelyett ajánlott harmonikus színpalettát választani, amely az egész belső térben összhangot teremt. Ugyanazon színek különböző árnyalatait használhatja, hogy mélységet és változatosságot adjon. Jó ötlet azonban egy vagy két domináns színt választani, és az egész helyiséget ezek köré rendezni.

A túl sok szín gyakori hiba a lakás berendezésénél. Egy másik probléma a teljesen összeférhetetlen színek kombinálása, például a piros falak és a palackzöld kanapék kombinálása. Az ilyen hibák a lakberendezésben kaotikussá és kellemetlenné teszik a szobákat.

Ne feledje, hogy a színeket nemcsak a szoba befejezésekor és berendezésénél kell kombinálni, hanem később is, amikor a dekorációt megváltoztatja vagy az elrendezést kissé módosítja. Amikor új elemeket vásárol, alaposan fontolja meg - az új dekorációk vagy az új bútorok színei ne különbözzenek túlságosan attól, ami már a szobában van.

A többszínű belsőépítészet megtörheti egy enteriőr monotonitását, de a több színben pompázó belső tereket sokkal nehezebb elrendezni.
A színek kiválasztásakor rendkívül fontos, hogy gondosan megtervezzük a lakás elrendezését. A terv hiánya, az elhamarkodott lépések és a meggondolatlan döntések káoszt hozhatnak a szobákba.

Túl sok szín közül lehet választani

Túlzott térkitöltés

A túl sok bútor és dekoráció zsúfolttá és klausztrofóbiás érzést kelthet a szobában. Ezek gyakori hibák egy lakás berendezésénél. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a funkcionalitás és az esztétikum között. Az optimális mozgástér és a megfelelő tárolóhely kulcsfontosságú.

A túl sok hely kitöltése minden bizonnyal egyike azoknak a hibáknak, amelyeket el kell kerülnünk. Az ilyen dekorációs hibák nemcsak a káosz benyomását keltik, hanem csökkentik a belsőépítészet funkcionalitását is. Egy zsúfolt helyiségben nehéz mozogni. A túl sok dekoráció, bútor és a túl sok kiegészítő olyan dekorációs hibák, amelyek nemcsak az esztétikát, hanem a funkcionalitást is csökkenthetik.

A dekorációk elhamarkodott megvásárlása elégedetlenséghez vezethet. Vásárlás előtt gondoljuk át, hogy milyen dekorációk illenek igazán a belső terünkhöz. Próbáljuk meg elkerülni az impulzusvásárlásokat. A meggondolatlan vásárlások gyakori hiba a belső tér dekorálásakor. Az ilyen akciók eredményeként a belső tér funkcionális kialakítása súlyosan károsodhat.

A dekoráció túlvásárlása probléma, de a nem szép tárgyak körüli díszítés szintén dekorációs hiba. Próbáljuk meg a látogatók tekintetét érdekes elemekre, például az asztalon lévő díszes vázára irányítani.

Túlzott térkitöltés

A világítás szerepének figyelmen kívül hagyása a belső térben

A világítás nagyon fontos a helyiség hangulatához. A hiba az, hogy nem fordítunk elég figyelmet a különböző típusú belső világításokra, mint például az általános világítás, a munkavilágítás és a dekoratív világítás. Érdemes gondoskodni a különböző fényforrásokról, és azokat a terület funkcióihoz igazítani.

Minden helyiségnek rendelkeznie kell egy mennyezeti lámpával, amely a belsőépítészet fő fényforrása lesz. A lakás berendezésénél gyakori hiba, hogy ezt a fényforrást a belső világítás egyetlen elemeként használják. Ilyenkor a mennyezeti lámpa nagyon erős, és túl intenzíven világítja meg az egész helyiséget. Inkább válasszunk lágyabb fényű izzót vagy lámpát, ha pedig munkához erősebb megvilágításra van szükségünk, akkor célvilágítást válasszunk, amit spotlámpákkal, állólámpákkal, állólámpákkal vagy függőlámpákkal érhetünk el. Emellett a hangulatos dekoratív világítás karaktert kölcsönöz a belső térnek.

A szobavilágítás nem csak a lámpatestekről szól, ne feledkezzünk meg a természetes fényről sem. Ha a szobák kicsik, jobb, ha nem takarjuk el az ablakokat redőnnyel és nehéz függönyökkel. A természetes belső világítást kell maximálisan kihasználni. A nehéz, vastag függönyök felakasztása és a redőnyök összezárása gyakori hiba a lakás berendezésénél.

A világítás szerepének figyelmen kívül hagyása a belső térben

Túl kicsi vagy túl nagy bútorok

A rossz méretű bútorok kiválasztása eltorzíthatja a szoba arányait. A túl nagy bútoroktól kisebbnek érezhetjük a teret, míg a túl kicsi bútoroktól üresnek és kihasználatlannak tűnhet. Fontos, hogy a bútorokat a szoba méretéhez igazítsuk.

Ezeket az elrendezési hibákat nem könnyű felismerni. A bútorboltban vagy az interneten történő bútorvásárláskor gyakran nehéz meghatározni a pontos méreteket és felmérni a kitöltendő teret. A lakberendezési programok segíthetnek. Weboldalunkon ingyenes online lakberendezési programot is talál. Segítségével könnyebb lesz minden elemet helyesen elrendezni.

Túl kicsi vagy túl nagy bútorok

Hanyagság a funkcionalitás tekintetében

A dekoráció nem csak esztétikai kérdés. A funkcionalitást is figyelembe kell vennünk. Győződjünk meg róla, hogy a dekoráció és a bútorok megfelelnek az igényeinknek és az életmódunknak. Néhány dekoráció lehet szép, de a mindennapi használatra nem praktikus.

A diszfunkcionalitás és a nem praktikus berendezések megvásárlása gyakori hiba a lakás berendezésénél. A lakás elrendezésében elkövetett ilyen hibák miatt egyes elemek feleslegessé válnak, így emellett funkcionálisabb elemeket vásárolnak. Ez viszont rendetlenséghez vezet a lakásban, és erről a hibáról a lakásoknál már beszéltünk egy kicsit fentebb.

Hanyagság a funkcionalitás tekintetében

Képek és fali dekorációk helytelen felakasztása

A képek és dekorációk falra akasztása művészet. A hiba az, hogy túl magasra, túl alacsonyra vagy nem a megfelelő helyre akasztják őket. Ne feledkezzünk meg a megfelelő magasságról és a falon lévő elemek közötti egyensúlyról.

A stílus következetességének hiánya

Egy másik hiba a lakberendezésben a különböző dekorációs stílusok keverése a következetesség fenntartása nélkül. Fontos, hogy válasszon egy fő stílust vagy több egymást kiegészítő stílust, és ehhez következetesen ragaszkodjon az egész lakásban. Ez esztétikus belsőépítészetet eredményez. Az egységes elrendezés a szemnek is kellemesebb lesz.
Feltétlenül kerüljük el az ilyen hibákat? A stílusok keveredése káoszt okozhat, de egyes lakberendezési stílusok nagyon hasonlóak, és egymás mellett is megférnek. Ami azonban fontos, hogy mindez esztétikusan és szemet gyönyörködtetően nézzen ki. A minimalista lakberendezési stílusok tehát nem a klasszikus, gazdagon berendezett szobákban találhatók meg.
Ezeket a hibákat el kell kerülni, különösen akkor, ha többfunkciós helyiségeket rendezünk be, például egy nappalival kombinált konyhát. Bár egyes helyiségek különböző funkciót töltenek be, ilyen esetekben mindig ugyanabban a stílusban kell őket berendezni.

vissza