A legfontosabb a terv. Hogyan tervezzünk meg jól egy konyhát?

28.02.2023

A nappali felé nyitott konyha modern kivitelezés, de a külön helyiség is funkcionális és hatékony megoldásokat igényel. A gyönyörű megjelenés mellett a konyhabútoroknak és a tér elrendezésének mindenekelőtt biztosítania kell a használat kényelmét. Hogyan kell berendezni a konyhát úgy, hogy a benne végzett tevékenységek gyorsabbak, hatékonyabbak és kevésbé fárasztóak legyenek? A megfelelő belső teret a konyhabútor, a deszkamagasság, a szekrények és a mosogató megfelelő elrendezése biztosítja. Az ergonomikus konyhát zónákra kell osztani és megfelelően meg kell világítani.

 


 

Ebben a cikkben:

1. Hogyan tervezzünk egy konyhát?

2. Nagyon fontos ésszerű távolságot tartani a különböző eszközök között.



Hogyan tervezzünk egy konyhát?

Az első szabály a konyhában a belső tér 5 zónára osztása, amelyeket az óramutató járásával megegyező irányban kell elhelyezni egymás mellett. Hála nekik, a konyha körüli mozgás könnyű és kényelmes lesz az ételek elkészítésekor. A funkcionális konyha a gyaloglás , fordulás vagy hajlogás , valamint a karok emelésének és nyújtásának minimalizálásából áll.

Tárolási terület - az ételtárolást megszervezünk az álló konyhaszekrények és függesztett konyhaszekrények felhasználásával. A modern konyhabútorokban van hely az edények,befőttek, és az ömlesztett termékek tárolására.

Tárolóhely - itt edényeket, serpenyőket, tálaló edényeket, poharakat és evőeszközöket helyezünk el. Az alsó szekrényekben a teljes kihúzás lehetőségével rendelkező fiókok jobbak, mint a hagyományos polcok, amelyekhez le kell hajolni. A sarok konyhabútorokat gyakran rakodószekrénnyel látják el az edények könnyű tárolása érdekében.

Mosási terület - ebben a részben szüksége lesz: mosogatóra, szemetesre és mosdó alatti szekrényre. A szekrények konyhai homlokzatai lehetővé teszik a kevésbé esztétikus felszerelések elrejtését a konyhabútorokban: mosogatógép, hűtőszekrény és tűzhely.

Ételkészítési terület - a legfontosabb szerepet a laminált munkalapok, fa munkalapok vagy asztalok fogják betölteni. Ezen elemek nélkül nincs funkcionális konyha. Nagyobb helyiségekben érdemes kipróbálni a szigetet, ami nagyon divatos, munkaterülettel rendelkezik, de reggelizhetünk és reggeli kávét is ihatunk melette.

Főzési zóna - ennek a zónának a legfontosabb része a tökéletes modern szagelszívó. A Merkury Market nagyon különböző változatokat kínál: beépített szagelszívók, sziget és kémény elszívók. A konyha általános esztétikája szempontjából fontos, hogy melyik típust választja. A szekrény alatti , vagy a teleszkópos elszívó a legkevésbé észrevehető, de a cső burkolata is érdekes design elem lehet.

A zónákat a munkaháromszög elve szerint rendezik el a munka elvégzésének sorrendjében, vagyis először tárolják, majd mossák és végül megfőzik.

Nagyon fontos ésszerű távolságot tartani a különböző eszközök között.

Egy jól felszerelt konyhában legalább 120 cm átjárót kell hagyni a szoba közepén, hogy ne korlátozza a szabad mozgást. A mosogató és a főzőlap közötti munkalapnak legalább 60 cm szélesnek kell lennie, a felső szekrényeket pedig kb. 45 cm magasságban kell a munkalap fölé függesztve. Célszerű a sütőt, a mosogatógépet vagy a fiókos szekrényt (sőt a közönségeset is) elmozdítani az oldalfaltól, és eltakarni a szabad helyet egy maszkolócsíkkal. Ez megkönnyíti a szekrények kinyitását és a konyhai eszközök használatát.

 


 

Merítsen ihletet!


L alakú konyha - hogyan lehet funkcionális belső teret kialakítani?


Konyha és skandináv stílus - hogyan rendezzük be a belső teret? 5 tipp


Hogyan lehet elrendezni a különböző stílusban díszített konyhákat?


 

vissza