A fotelnek illeszkednie kell a kanapéhoz?

06.01.2023

A nappali az egyik legfontosabb helyiség minden házban és lakásban, ezért elrendezésének lenyűgözőnek, érdekesnek és funkcionálisnak kell lennie. A bútorvásárláskor biztosan elgondolkodott már a kárpitozott bútorok megfelelő kiválasztásán.

Kanapé vagy kanapé? Fotel vagy sarokkanapé?

Rengeteg lehetőség van, és a bútorokat gyakran a belső tér első rendezése után vásárolják meg.

Ekkor felmerül a probléma - a nappaliba újonnan vásárolt vagy újonnan beszerzett fotelnek színben és kárpitozásban is illeszkednie kell a többi termékhez? Nézze meg velünk!

 

A fotelnek illeszkednie kell a kanapéhoz?

 


Ebben a cikkben:

1. Hogyan válasszunk széket a nappaliba a kanapéhoz?

2. A kanapéhoz illő fotel, vagy éppen fordítva?

3. Hol fognak működni a nappali kanapék?

4. Milyen elrendezésekben ajánlott a kontraszt?

5. Tehetsz egy púderrózsaszínű füles széket egy másik árnyalatú kanapéval?



 

Hogyan válasszunk széket a nappaliba a kanapéhoz?

Amikor azon gondolkodik, hogyan válasszon egy karosszéket a kanapéhoz, fontos, hogy inspirációt keressen a legérdekesebb belsőépítészeti stílusok között. Egy szépen berendezett nappalinak sajátos karaktere lesz, ezért az új elemeket óvatosan kell hozzáadni a már kialakított belső térhez.

Egyes lakberendezési stílusokban a bútorok egész sora még ajánlott is, máshol elfogadhatatlan. Jó ötlet a kanapéhoz egy karosszéket választani, hogy az egész szépen illeszkedjen a választott lakberendezési stílushoz.

Bizonyos esetekben a kanapéhoz egy karosszéket kell választani, hogy a két bútordarab azonos kárpitozású legyen, más belső terekben pedig merészebb vagy világosabb kontrasztot alkalmaznak. Az ellentétes kombinációkban a fotel és a kanapé csak színben, kárpittextúrában vagy termékformában különbözhet.

 

Kárpitozott bútorok

 

A kanapéhoz illő fotel, vagy éppen fordítva?

A nappaliba való fotel kiválasztása nem egyszerű dolog. Nemcsak a fotel formája fontos, hanem az anyag is, amelyből készült, valamint a kárpit színe és textúrája.

Egy nehéz bőrfotel jól fog mutatni a klasszikus belső terekben, ahol a természetes anyagok dominálnak, de nem fog megállni a minimalista, világos skandináv vagy hygge stílusú elrendezésben.

Ezzel szemben egy könnyű, áttört, magas lábakkal ellátott fotel nem illik klasszikus, vintage vagy rusztikus enteriőrökbe. A kanapéhoz illő fotel kiválasztásához figyelnie kell a belső tér stílusára, és az alapján kell kiválasztania a megfelelő foteleket.

A klasszikus stílusok inkább a bútorszettek felé hajlanak, amelyekben minden tökéletesen illeszkedik egymáshoz. A modern stílusok viszont nem bánják a kontrasztokat, még a nagyon feltűnő kontrasztokat sem, amikor egy piros karosszéket mustárszínű vagy zöld kanapéval kombinálnak.

Ne felejtse el, hogy a belső térnek elsősorban Önt kell szolgálnia. Ha tehát úgy érzi, hogy helyénvaló egy adott székhez egy kanapét illeszteni, még akkor is, ha ez ellentétes az adott lakberendezési stílus általánosan elfogadott normáival, tegye meg. A nappali belseje így sokkal kényelmesebb és érdekesebb lesz az Ön számára.

 

Hol fognak működni a nappali kanapék?

Összeillő bútorokkal az elrendezés szinte mindig megfelelőnek fog tűnni, függetlenül attól, hogy milyen stílusú belsőépítészetet használnak benne. A kanapéval azonos kárpitozású és színű karosszék gyönyörűen illeszkedik a klasszikus és a kortárs stílusú terekbe egyaránt. A nappaliban egy hasonló bútorokból álló garnitúra vonzó berendezés lesz.

Ha úgy dönt, hogy egy ilyen elrendezés túl unalmas az Ön számára, nem feltétlenül kell lecserélnie a karosszéket vagy a kanapét - csak megfelelő kiegészítőkre, vonzó mintájú és színű párnákra vagy takarókra van szüksége, amelyek feldobják az elrendezést, és új fényt adnak neki. Az ilyen kombinációk akkor lesznek esztétikusak, ha az anyag visszafogott, még akkor is, ha intenzív színével vonzza a tekintetet.

A nappaliban is könnyen érdekes belsőépítészeti kialakítást kaphat, ha a kanapékat ugyanolyan színű kárpitozással látja el. Ilyen esetekben nem kell aggódnia amiatt sem, hogy káosz vagy giccs benyomását kelti, az egymáshoz illő bútorok mindig elegáns elrendezést jelentenek.

 

Milyen elrendezésekben ajánlott a kontraszt?

Az ülőbútoroknak nem kell mindig tökéletesen illeszkedniük egymáshoz. Olyan érdekes ülőalkalmatosságot hozhat létre, amely örömet szerez otthonának és vendégeinek. Az ilyen kombinációkban nagyon ritkán lehetséges, hogy a kárpitok színei tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, hogy az összes bútor egységes legyen.

A skandináv stílus, a japán stílus és a loft stílus gyakran használ finom kontrasztokat, ahol egy visszafogott kanapé áll a kissé eltérő fotelek mellett. Jó ötlet egy ilyen ülőgarnitúrát biztonságos színű bútorokkal összeállítani - egy szürke kanapé és krémszínű fotelek tökéletesek lesznek.

A szürke árnyalataiban a kanapéhoz illő szék színét is könnyebb kiválasztani, ami igazán avantgárd lehet.

 

Kárpitozott bútorok - Merkury Market

 

Tehetsz egy púderrózsaszínű füles széket egy másik árnyalatú kanapéval?

Ha viszont olyan stílusra vágysz, amelyben sok minden van, akkor válaszd a merész kontrasztokat. A pop-art és art deco enteriőrök szabadságukkal és meglepő kombinációikkal gyönyörködtetnek. Itt a karosszéknek és a kanapénak különböznie kell egymástól!

Jó, ha a bútorok nemcsak azonos kollekcióból származnak, hanem mintázatuk, színük és kárpitozásuk textúrája is különbözik. Egy ilyen nappaliban nem nehéz káoszt teremteni, ezért a bútorokat ízléssel kell kiválasztani. A különböző kollekciókból származó bútorok ilyen elrendezésben is működnek. Őrült kombinációk is megengedettek, ahol egy nagyon élénk színű fotel mellé egy kissé visszafogottabb színű kanapé kerül.

Ha ezt a kombinációt túl drasztikusnak találja, mondjon le a merész kontrasztokról. Ehhez vásárolhat például ugyanolyan színű, de más formájú bútorokat. Ezáltal a különbség ránézésre láthatóvá válik, miközben a foteleket és kanapékat összekötő közös elemek összekötik a berendezést. Ez lehet például szilárd háttámla, magas falábakra állítva, vagy ugyanolyan kialakítású.

Az ugyanolyan stílusú, de más színű székek ugyanolyan érdekesen fognak kinézni. Ez nem egy unalmas megoldás, ugyanakkor bizonyos finomságot és eleganciát biztosít.

Mindkét bútordarabnak ugyanabban a helyiségben kell állnia, ezért még akkor is jó ötlet, ha nagyon erős kontrasztra törekszik, érdemes őket egy dekoratív elemmel kombinálni. Az azonos színű szövetek - párnák, takarók vagy ágytakarók - tökéletesek erre a feladatra.

 


 

Merítsen ihletet!!!

 

Élet a szürke árnyalataiban


A legjobb sarokkanapék alvás funkcióval


Mit kell építeni egy komódra - dekoráció

vissza