5 szabály az egészséges grillezéshez

11.08.2022

A grillezés igazi élvezet, nehéz ellentmondani. Szeretünk a grillezés körül összegyűlni, és az első meleg napok beköszöntével megkezdődik a "grillszezon", amely késő őszig tart. Van azonban valami, ami gyakran elveszi a grillezés minden örömét - az a hiedelem, hogy ez nem egészséges és nem tesz jót a szervezetnek.

Bizonyára mindannyian szembesültünk már legalább egyszer azzal a dilemmával, hogy mit tegyünk a grillezés minőségének javítása érdekében. Lehetséges-e egyáltalán egészségesebbé és kevésbé megterhelővé tenni a szervezet számára?

Mindazok számára, akik szeretnék javítani a grillezés minőségét és a lehető legteljesebb mértékben élvezni azt, összeállítottunk néhány bevált szabályt az egészséges grillezéshez.

A klasszikus, sült kolbászokkal és sistergő nyakakkal teli grillezés nem éppen a legegészségesebb. A grillezés során policiklikus aromás szénhidrogének keletkeznek, amelyek rákkeltő tulajdonságokkal rendelkező vegyületek. Ha tehát a biztonságos és egészséges grillezés alapvető szabályainak betartása nélkül grillezünk, akkor a szervezetünket mérgező vegyi anyagoknak tesszük ki, amelyek a grillezett termékekbe szivárognak. A grillezés negatív hatásainak minimalizálása érdekében érdemes megtanulni és gyakorolni az egészséges grillezés alapelveit!

5 szabály az egészséges grillezéshez


Ebben a cikkben:

1. 5 szabály az egészséges grillezéshez

2. A rost és a tűzhely előkészítése

3. Egészséges grillezés tálcákon

4. A termékek megfelelő előkészítése

5. Változatos grillkínálat - hús, hal, zöldségek és gyümölcsök

6. Grillezés a szabadságról nem minden nap!



5 szabály az egészséges grillezéshez

Az alábbiakban 5 szabályt ismertetünk, amelyek egészségesebbé és élvezetesebbé teszik a grillezést, így aggodalmak és kétségek nélkül élvezheti azt.

A rost és a tűzhely előkészítése

Minden grillezést, legyen az kicsi vagy nagy, a grill megfelelő előkészítésével kell kezdeni. Néha előfordul, hogy az esemény után a kertben hagyjuk kihűlni a grillt. Kitakarítjuk a tűzteret, eltávolítjuk a hamut, elmosogatjuk az összes grilltartozékot, eltesszük a grillt a pincében vagy a garázsban.

Elfelejtkezünk a rostról, ami végül is a legfontosabb. A tiszta rost egészséges és ízletes étel! A grillrácson a tálcákról lefolyó és kellemetlen kérget képező, megszáradt, megsült ételmaradék és zsír leülepszik a grillrácsra. És ez sajnos igazi fenyegetéssé válik a következő grillezéskor. A megszáradt maradványok és az égett zsír káros anyagokat szabadíthat fel, amelyek a magas hő hatására behatolnak a grillezett ételbe.

Ne feleddje! A grillezés megkezdése előtt nagyon alaposan tisztítsa meg a rostot, ez lehetővé teszi, hogy egészségesen grillezzen!

Az egészséges grillezéshez a legjobb a keményfa brikett vagy a gyantamentes faszén. Kerülje a tűlevelű faszén használatát. Ne használjon újságpapírt vagy kartondobozokat a grill meggyújtásához. Ha úgy dönt, hogy folyékony gyújtóst használ, várja meg, amíg teljesen leég. Soha ne adja hozzá grillezés közben. Miután meggyújtotta a brikettet, várjon, amíg a briketten hamuréteg jelenik meg. Csak ezután kezdheti el az ételeket a grillre helyezni.

Az egészséges grillezés nem verseny, ezért legyen türelmes!

Egészséges grillezés tálcákon

Második szabály.

Mindig tálcán grillezzen! Miért? Mert a grillben lévő kolbász és hús zsírja olvadni kezd, és közvetlenül a parázsra csöpög. Ahogy ég, mérgező vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek veszélyesek a szervezetre. A füstben káros vegyületek emelkednek fel, és minden grillezett terméket áthatnak. És onnan már csak egy lépés a katasztrófa felé. Ezért az ételeket soha nem szabad közvetlenül a grillre helyezni.

Használjon eldobható alumíniumtálcákat, hogy ízletesen és egészségesen grillezzen. Érdemes tudni, hogy a speciálisan profilozott és perforált alumínium tálcák megakadályozzák a zsír rácsöpögését a brikettre, miközben a forró levegő szabadon keringhet. A tálcán sütött húsok, halak és kolbászok nemcsak egészségesebbek, hanem ízletesebbek is lesznek. Ne feledje, hogy izzó parázson grillezzen, ne pedig élő tűzön.

Készítsen megfelelő tűzrakóhelyet, mielőtt az ételt a grillre tenné. Az égett ételek sem egészségesek. A grillezett húsok, halak és zöldségek ízének fokozásához adjon hozzá aromás fűszereket. A természetes fűszernövények vagy néhány gerezd fokhagyma bármilyen grillezett ételt aromássá és ízletessé tesz. Ezenkívül a természetes fűszerek semlegesítik a grillezés során felszabaduló mérgező vegyületeket. Ezért tökéletes megoldást jelentenek az egészséges grillezéshez.

A termékek megfelelő előkészítése

Érdemes megjegyezni, hogy a rácsra helyezendő termékeknek szobahőmérsékletűnek kell lenniük. Jó ötlet, ha kivesszük a hűtőből, és a grillezés előtt néhány perccel megemeljük a hőmérsékletét. Semmilyen körülmények között ne grillezze a fagyasztott élelmiszereket. Ez veszélyes és egészségtelen.

Grillezés előtt a húst antioxidánsokban gazdag fűszernövényekkel kell pácolni. Nemcsak az étel ízét javítják, hanem az égetés során keletkező káros kémiai vegyületeket is eltávolítják.

Változatos grillkínálat - hús, hal, zöldségek és gyümölcsök

Próbálja változatosan tartani a grill menüt. A húsok és felvágottak csak egy lehetőség a sok közül. A grillezett zöldségek is nagyszerű ízűek. Ezért vegye fel őket a grillmenüjébe. Válasszon cukkinit, padlizsánt, gombát vagy paprikát. A zöldségek rostokat tartalmaznak, amelyekért az emésztőrendszerünk hálás lesz a grillezés során.

A zöldségek előnye a viszonylag rövid elkészítési idő is. Kevesen tudják, hogy nem csak a grillezett zöldségek ízletesek. A grillezett gyümölcs ugyanolyan finom! Az internet tele van fantasztikus receptekkel. Ha érdekes recepteket keres a grillezett ételekhez, nézze meg cikkünket:

Az egészséges grillezés fő szabálya, hogy minden húsadaghoz egy adag friss zöldségnek kell tartoznia. A legjobbak azok, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak. A friss, könnyű saláták, gyógynövényes mártások és szószok nélkülözhetetlenek a grillen.

A grillezés előkészítésekor ne feledje, hogy legyenek italok, de ne feltétlenül cukrosak és szénsavasak. Bár sok megrögzött grillező el sem tudja képzelni a grillezést sör nélkül, néha érdemes sima vízzel helyettesíteni, egy kis mentával és citrommal. A frissítő limonádé tökéletesen oltja a szomjat, és jól illik a legtöbb grillezett ételhez.

Ne feleddje! Az alkohol zsíros húsokkal kombinálva nagyon kalóriadús ételt eredményez.

Grillezés a szabadságról nem minden nap!

Ne felejtsük el, hogy a grillezés nem válhat az szabadsági étrend alapanyagává. Grillezzen ésszerűen, használjon változatos menüt, használjon fűszernövényeket és aromás fűszereket. Ha a grillezés témáját ésszerűen közelíti meg, akkor biztosan nem lesz veszélyes vagy káros.

Még azoknak sem kell félniük a grillszezontól, akik fitten tartják magukat és aprólékosan számolják a kalóriákat. A zsíros felvágottak és a szalonna helyett válasszon sovány húsokat, halat, zöldségeket és gyümölcsöket, ivásra pedig vizet vagy zöld teát. A fenti szabályok betartásával a grillezett ételek ízletesebbek és sokkal egészségesebbek lesznek. Hiszen semmi sem fontosabb az egészségnél és a jó közérzetnél!


Merítsen ihletet!!!


Készítse elő a teraszt a partira


Füstölőház - kerti trend 2022! Tanácsot adunk, hogy érdemes-e befektetni bele


Kerti tűzrakóhely

vissza