Hogyan kell festeni egy színes falat fehérre

25.02.2023

Tervezi, hogy kifesti a falakat otthonában? Nem tudja, hogyan kell csinálni? Mi segítünk Önnek! Sokan aggódnak a felújítás megkezdésekor, hogy a fehér festék nem fogja elfedni a színes falat. Nincs ennél megtévesztőbb! Jól fel kell készülnie a feladatra, és rendelkeznie kell a megfelelő festékekkel és festőfelszereléssel.

Egy könnyű festékréteg könnyen felvihető még a legsötétebb falszínre is. Ebben segíthetnek a modern, nagy fedőképességű fehér festékek, a színes alapozók, az alapozófestékek és a kétfázisú festékek - amelyek egyesítik az alapozó és a normál festék tulajdonságait.

A színes falak fehérre festése nem bonyolult folyamat. Minden a fal felületétől és színétől függ. Ha zsírfoltok vagy horpadások nyomai vannak a falon, akkor egy kicsit több időt kell a munkára fordítania. Gondoskodni kell a teljes felújított helyiség előkészítéséről is. Ehhez használjon maszkolószalagot, és védje a parkettát, az ablakpárkányt, az ablakot és a helyiségben lévő egyéb tárgyakat.

Ha nem fogja lefesteni a mennyezetet, ragassza le ragasztószalaggal is. Érdemes festőszalagot is vásárolni, hogy például a padlót és a bútorokat is lefedje.


V tomto článku:

1. Hogyan kell fehérre festeni egy színes falat?

2. Folt- és kopásálló - festék a különleges feladatokhoz

3. Fehér pigmentek és különböző árnyalatú fehér festékek a falak fehérre festéséhez

4. Milyen felszerelésre lesz szüksége?

5. Színes fal újrafestése lépésről lépésre

6. Színkompatibilitás-teszt



Hogyan kell fehérre festeni egy színes falat?

Ha azt tervezi, hogy fehérre festi a falakat, először is ügyelnie kell a megfelelő szín kiválasztására és a festék magas fedőképességére. A falak festéséhez olyan festékeket kell használni, amelyek hozama több mint 12 négyzetméter literenként. A magas fedőképességű festékkel már egy hengerre felvitt kis mennyiségű festék is segít elfedni egy sötét falat.

Ha fontos a fehér festék tartóssága, akkor válassza a speciális adalékanyagokkal ellátott festékeket. A piacon sokféle festék van, amelyek ára eltérő, de a tartós és esztétikus hatás érdekében nem érdemes spórolni a termékeken. Az olcsóbb festékek gyakran több réteget igényelnek, ami több festékszükségletet és magasabb költségeket eredményez.

Folt- és kopásálló - festék a különleges feladatokhoz

A folt- és kopásállóság is fontos. Öt ellenállósági osztály létezik, ahol az 1 a legmagasabb, az 5 pedig a legalacsonyabb. A fehér festék minőségét a festék fehérségi indexe (0-tól 100-ig) is meghatározza. A jó festéknek magas a fehérségi indexe és alacsony az indexe - a festék sárgasága. Ezek a titánfehérjét tartalmazó festékek.

Az alacsony fehérségi indexű tinták általában alacsony pigmenttartalmú tinták. Összetételük általában töltőanyagokból áll. Az ilyen tinták használata a fal gyors sárgulását és szürkülését eredményezi, nem túl sokáig ebben az esetben örülni fog annak, hogy a fal természetes fehérséggel rendelkezik.

A falak fehérre festése is kihívást jelent - a rossz minőségű festékrétegek általában nem tapadnak jól. Az ilyen festék nem túl hatékony, és sok probléma lesz a régi festék átfedésével.

Fehér pigmentek és különböző árnyalatú fehér festékek a falak fehérre festéséhez

A fehér falfesték a fehér különböző árnyalataiban kapható. A leggyakoribb a természetes fehér. Fehérségi indexe 98. Található hideg fehér is a kék és a szürke árnyalataival, valamint meleg fehér a vörös vagy a sárga árnyalataival.

Különböző típusú festékek festéshez - festék választás a fal a típustól függően.

A szín kiválasztásakor érdemes odafigyelni a festéktípusokra. Kínálatunkban minden fajtát megtalál. A matt festékeket mennyezetek, egyenetlen és nagyméretű falak (4 méternél hosszabb területek - ez elfedi a falon lévő tökéletlenségeket) festéséhez ajánljuk. Ezenkívül ez a fajta festék nem hagy csíkokat a hengerlés után.

A szatén festékeket viszont a nagy mosásállóság jellemzi. Azonban még egyes matt festékek is ellenállnak a kopásnak. Ilyen például a hidrofób tulajdonságokkal rendelkező kerámiafesték. Vásárlás előtt érdemes mintákat beszerezni, hogy ellenőrizze a festék kompatibilitását a korábbi felülettel.

Milyen felszerelésre lesz szüksége?

Miután megvásárolta az átlátszatlan fehér festéket, szerezze be a szükséges szerszámokat. A saját kezű festéshez néhány alapvető dologra van szükség. Az alapok közé tartozik a megfelelő alapozó és alapfesték, valamint egy jó minőségű henger és ecset. A legjobb, ha felszerelkezik egy kis és egy nagy hengerrel, valamint 3 féle, különböző sörteszélességű ecsettel. Ezek segítségével a fal minden zugát és rését elérheti.
Ha festőeszközöket vásárol, vegyen festőtálcát is. Ez megkönnyíti a festék felhordását a hengerre. A legfontosabb azonban, ahogy fentebb említettük, a maszkolószalag és a fólia lesz. Ha jól rögzíted a helyiséget, nem kell majd sok energiát fektetned a felújítás utáni takarításba.

Érdemes megjegyezni, hogy a maszkolószalagot nem szabad hosszú időre a falra ragasztani. Ezenkívül gittre vagy gipszre van szüksége, hogy elsimítsa a falon lévő horpadásokat és lyukakat. Érdemes foltalapozót is vásárolni. A festőfelszerelést érdemes felszerelni szivaccsal és festőszappannal, valamint kis ecsetekkel. Ezek nagy segítséget jelentenek, ha a festék száradása és a szalag eltávolítása után kiderül, hogy van egy kis egyenetlenség, például a fal egyik sarkában.

Természetesen a fentiek közül nem mindegyik lesz hasznos. Lehet, hogy csak egy ecsetre van szüksége. Minden a festeni kívánt helyiség méretétől függ. Mielőtt vakolatot vásárol, ellenőrizze a falát, hogy nincsenek-e benne horpadások vagy hiányosságok. Ha nincsenek rajta, akkor nincs szüksége ezekre a kitöltőanyagokra.

Színes fal újrafestése lépésről lépésre

A pontos fedés a színtől, de a falfelület megfelelő előkészítésétől is függ. Hol kezdjük?

1. lépés

Príprava na maľovanie. Začnite s vysávaním stien a čistením škvŕn. Budete potrebovať handričku a teplú vodu. Stenu utrite vlhkou (nie však mokrou) handričkou. Ak je škvrna mastná, môžete na ňu naniesť vhodný penetračný náter.

2. lépés

Ha a falon mélyedések vannak, akkor azokat ki kell tölteni és be kell tömíteni. Figyeljen arra, hogy milyen típusú tömítést vásárol. Festéskor alapozó használata akkor is szükséges, ha a régi felületet latex, akril vagy emulziós festékkel festették.

Az ilyen bevonatot csiszolópapírral kell megtisztítani és alapozni. Az alapozó felhordása után várjon annyi időt, amennyit a száradási idő vagy a gyártó által az alapozó csomagolásán megadott idő megszab.

3. lépés

Ezután, miután az előalapozás megszáradt, az alapozót kell felhordani. Mielőtt elkezdené a festést, a festőhengereket és ecseteket tekerje be festőszalaggal, hogy eltávolítsa a laza szőrszálakat vagy a polleneket. Így elkerülhetőek lesznek a falon a tökéletlenségek.

Csak az összes szakasz után lehet festékréteget felvinni. Ha egy sötétebb falat fehérre fest nagy teljesítményű festékkel, készüljön fel arra, hogy legalább két rétegben kell festeni. A jobb fedőképesség függőleges mozdulatokkal történő festéssel érhető el.

Színkompatibilitás-teszt

Az első fehér festékréteg felhordása előtt tűréspróbát kell végezni. Ezt azért végzik, hogy ellenőrizzék, hogy a régi festék kötődni fog-e az új festékhez. Az előzőleg előkészített falfelületre egy nem feltűnő helyen hengerrel vigye fel az új festéket. Várja meg, amíg megszárad. Ha 24 óra elteltével a festék nem hámlott le, és nincsenek hólyagok a falon, az jó jel.

Fogásvizsgálatot is el kell végezni. A megszáradt festékre ragasszon fel egy darab festőszalagot, és erőteljesen húzza le. A szalagon nem maradhatnak festékdarabok. Ha ez megtörténik, és a szalagon maradnak szilánkok, akkor a felület nem tapad. Ebben az esetben a falat újra kell előalapoznia, majd alapozóval le kell festeni.

A sikeres tesztek után elkezdheti az egész szoba festését. A festett felületnek a festékgyártó által ajánlott idő után meg kell száradnia. Amikor az első réteg megszáradt, vigyen fel egy második réteget. Ismét várjon, amíg a felület teljesen megszárad.

Ha a régi festék még mindig átüt, vigyen fel egy újabb réteget. A fenti ajánlások betartásával kielégítő hatást érhetünk el.

Gyakran félünk fehérre festeni a falakat. De miután elolvastuk ezt a rövid útmutatót, már nem is lesz olyan nehéz. A felújítás egy hétvégét vesz igénybe. Ez azonban a szoba méreteitől függ. Ne feledje, hogy megfelelő ruházatot és kesztyűt viseljen.

 


 

Inšpirujte sa!


Hogyan festhetjük a nappalit modern módon úgy, hogy a belső tér karaktert kapjon? Tanácsot adunk!


Festék a kerti bútorokra - melyiket válasszuk? 5 kiválasztott termék


A fapadló festése. Hogyan kell csinálni?


 

vissza