Hogyan kell elrendezni egy mediterrán kertet - kerti ötletek a messzi délről

13.03.2023

Akinek volt már alkalma életében legalább egyszer nyaralni valamelyik mediterrán országban, biztosan egyetért azzal az állítással, hogy a helyi éghajlat és a kertek elrendezése egyedülálló, varázslatos... Hát nem lenne nagyszerű, ha ezt a mediterrán hangulatot a saját kertünkben is megteremthetnénk?

Bár Lengyelország éghajlata teljesen más, a megfelelő kerttervezéssel bárki létrehozhat mediterrán stílusú kertpótlót. Ha kíváncsi vagy, hogyan hozhatod a déli kertek klímáját az ablakod elé, mindenképpen nézd meg, mit javasolnak szakembereink. A cikkből megtudhatja, milyen díszítőelemeket, kerti bútorokat és növényeket válasszon, hogy a mediterrán kertrendezés sikeres legyen. Milyen növényeket ültessünk, hogy a meleg déli éghajlatot a saját kertünk magányában is megteremtsük.


Ebben a cikkben:

1. Honnan jött a mediterrán kertek divatja?

2. Mi jellemzi a mediterrán stílusú kerteket?

3. Színes mediterrán kert

4. Kényelmes bútorok a mediterrán kertbe

5. Lakberendezési tárgyak, kiegészítők és díszek a mediterrán kertben

6. Mediterrán növények, citrusfélék és a déli kertekre jellemző díszfüvek



Honnan jött a mediterrán kertek divatja?

A mediterrán térségben található országok a legkellemesebb dolgokkal - meleg napsütés, kék tenger és bőséges növényzet - vannak összekapcsolva. Éppen ezért gyakran inspirálják az építészeket, valamint a belsőépítészeket és kertberendezőket.

A francia kertek romantikája, az olasz kertek meghittsége, a spanyol és görög kertek titokzatossága együttesen hozza létre azt, amit általában mediterrán stílusnak neveznek. A földrajzi, kulturális és esztétikai sokféleség megnehezíti a stílus egyetlen definíciójának elfogadását. Azonban ki lehet mutatni bizonyos jellemzőket, amelyek ideálisak a mediterrán stílusú stílus kialakításához.

Mi jellemzi a mediterrán stílusú kerteket?

A mediterrán kert egyértelműen egy lélekkel teli tér - világos, napos, könnyű és romantikus. Olyan hely, ahol a pasztellszínek, a finom dekorációk, a színes virágok és az illatos gyógynövények uralkodnak. A mediterrán elrendezés naturalista és rusztikus stílusra utal. Kőlépcsők, különböző magasságú falak, oszlopcsarnokok, sziklakertek és herbáriumok nagyon jellemzőek egy mediterrán kertre.

A kert csendes részein, a bokrok és szőlőtőkék között elrejtve hangulatos kerti pavilonok és teraszos pergolák találhatók, amelyek a legforróbb napokon is megnyugtató árnyékot nyújtanak. Odabent kényelmes fa, rattan vagy fonott kerti bútorok sorakoznak kissé hanyagul. A kerti függőágyak és függő kerti székek lágyan ringatóznak a fák között a szélben. Mindez a kialakítás boldog pihenésre ösztönöz a kert legtitkosabb részén.

Színes mediterrán kert

Egy mediterrán stílusú kert belső terében a nyaralás hangulatának megteremtéséhez megfelelő színeket kell használni. A kiskertek tipikus színei a fehér, a kék, a türkiz, a lila, a ciklámen, a bíbor, a merészebb spanyol-keleti elrendezésben pedig a narancs, a vörös, a sárga, a barna és az okkersárga árnyalatai.

A minimalizmus és a finomság kedvelői választhatnak egy éteribb, a francia Provence-ra emlékeztető, lilába, kékbe és fehérbe fojtott változatot.

A rengeteg szín biztosítja, hogy mindenki számára van valami.

Kényelmes bútorok a mediterrán kertbe

A mediterrán kert is kényelmes és funkcionális bútorok, kiegészítők és kiegészítők. Itt a fa, a rattan és a fém bútorok dominálnak, de könnyed vagy áttört stílusban. A fotelek, székek és kerti padok ülései legyenek puha párnákkal kárpitozottak, amelyek az egész stílusnak egyedi, otthonos jelleget kölcsönöznek.

Ügyfeleink gyakran kérdezik tőlünk, hogy a lengyel bútor- és kertészeti áruházak kínálatában találnak-e olyan bútorokat, amelyek tökéletesen illeszkednek egy mediterrán kert klímájához? Természetesen. Ha ilyen bútorokat keres, mindenképpen látogasson el kertészeti központunkba. Kínálatunkban kényelmes fa kerti bútorokat, rattan kerti bútorokat, fém kerti bútorokat talál, amelyek segítségével mediterrán stílusban finomhangolhatja kertjét.

Az éghajlati kerti padok és kerti napernyők teszik teljessé az elrendezést. Ha van hely és a feltételek adottak, a fák közé kerti hintát is tehet, vagy felakaszthat egy kényelmes függőágyat. A mediterrán kertből nem hiányozhatnak a gyertyatartók, a lámpások és a lampionok sem.

Lakberendezési tárgyak, kiegészítők és díszek a mediterrán kertben

A dekorációk, díszek és kiegészítők minden kertnek, még a mediterrán kertnek is elengedhetetlen elemei. Ebben dominálnak a természetes kőből készült dekorációk, mint például a sziklakertek, falak és kőpadok. A még jobb hatás érdekében a falakat déli növényekkel lehet beültetni, hogy hangulatos és rusztikus hangulatot adjanak.

A déli kertek legjellegzetesebb díszei közé tartoznak a korsók, kőedények, kőbazársorok, figurák és amforák. A díszcserépben egynyári növényeket, évelőket, fűszernövényeket, cserjéket, sőt még azokat a kis fákat is nevelhetjük, amelyek oly látványosan díszítik a mediterrán országok kertjeit.

Ha azt szeretné, hogy kertje jellegzetes mediterrán jelleget kapjon, használjon a messzi délre jellemző színes napellenzőket, lehetőleg az olasz vörös, a görög kék, a sárga vagy a zöld és a fehér forró árnyalataiban. A mediterrán kertek gyakori elemei a pavilonok, pergolák és kerti házak.

Mediterrán növények, citrusfélék és a déli kertekre jellemző díszfüvek

A mediterrán stílusú kertben a legjobb, ha a következő növényeket termesztjük: citrusfélék, olajfák, rozmaring, oregánó, oleander, muskátlik vagy ciprusok. A levendula és a kender sem hiányozhat innen. Bár a lengyel éghajlat eltér a déli éghajlattól, sikerrel találhat olyan növényeket, amelyek a legzordabb téli körülményekkel is megbirkóznak.

Ne feledje, hogy az egyik legfontosabb feladat a megfelelő növények kiválasztása. Sok déli faj megfelelő téli védelmet igényel - különösen a kertbe ültetés utáni első években. Azok számára, amelyek hidegebb éghajlaton nem élnének túl, érdemes őshonos helyettesítő növényeket találni. A fűzfa körte például szilárd helyettesítője lehet az olajfának, a virágzó buddleia pedig ugyanolyan szépen mutat, mint a hibiszkusz.
Teremtsen mediterrán hangulatot kertjében szőlőültetéssel. Érdemes szép és erőteljes növekedésű, egész évben termő szőlőtőkéket választani a kertbe. A borostyán, a virginiai kúszónövény vagy a trombitagyökér kiváló példák. Ezek a fajták túlélik a hideg hőmérsékletet, emellett hangulatos légkört teremtenek, és megvédik a kertet a járókelők és a szomszédok tekintetétől.

Az olyan karcsú cserjék, mint a boróka és a szeder nem hiányozhatnak a mediterrán kertből. A tél elől úgy védhetjük meg őket, hogy több helyen összekötözzük őket, hogy a hó súlya alatt ne törjenek le a hajtások.

Érdekes, hogy a mediterrán kertben ritkán van a lengyel kertekre jellemző gyep. Ez a nagyon száraz éghajlatnak és a nagyon korlátozott vízmennyiségnek köszönhető. A pázsitot elegáns sziklakertek, kősorok vagy térkövek helyettesítik.

Ne feledje, hogy a mediterrán kert nem csak növényekből áll, hanem jól megválasztott bútorokból, berendezési tárgyakból és apró építészeti elemekből is.

 


 

INSPIRÁLÓDJ!


Hogyan kell párnákat varrni a kerti bútorokhoz?


Hogyan lehet elrejteni egy szemetesládát a kertben


Hogyan rendezzünk el a bútorokat a kertben



 

vissza