Konyha belső botanikai stílusban - egy szoba, amely lélegzik a természettől

28.06.2024

A botanikus stílus rendkívül népszerű trend a lakberendezésben, amely az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Elsősorban a természetből való inspiráció, valamint a növények és természetes anyagok használata jellemzi. Ha felfrissítené konyháját, és új stílusban gondolkodik, a botanikus konyha kiváló választás lehet.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy milyen elemekkel és ötletekkel lehet botanikus stílusú konyhabelsőt kialakítani.

Konyha belső botanikai stílusban - egy szoba, amely lélegzik a természettől


Ebben a cikkben:

1. Növények vagy botanikai stílus röviden

2. Természetes anyagok - a botanikai stílus jellemzői

3. Színek és minták, valamint a konyha növényi dekorációja

4. Botanikus stílus a belső terekben - világítás és kiegészítők

5. A botanikus stílus népszerűsége és a botanikus stílusú konyha funkcionalitása



Növények vagy botanikai stílus röviden

A botanikus stílusú konyha belsejét zölddel kell megtölteni. A növények itt a fő dekorációs elemet jelentik, és szerves részét képezik az elrendezésnek. Kertészeti központunkban különféle cserepes növényeket, például fikuszokat, páfrányokat, orchideákat és szukkulenseket vásárolhat. A növények elhelyezhetők az ablakokban, polcokon és akár a mennyezetre is felakaszthatók. Emellett a vázában lévő virágok tökéletesen illenek ehhez a stílushoz, és frissességet és életet visznek a konyhába.

A konyha kifejezetten a főzés helye, és a fűszernövényeket, nemcsak szárított, hanem friss fűszernövényeket is gyakran használnak az ételek elkészítéséhez. A botanikus stílushoz igazodva a konyhát cserépben lévő gyógynövényekkel is megtöltheti. Ez fokozza a konyha növényi dekorációját, miközben az ilyen kiegészítők praktikusságára helyezi a hangsúlyt.

A botanikus stílus érdekes változata a botanikus városi dzsungel - egy növényekkel teli tér, amelyet ugyanakkor az anyagok igényessége és a kiegészítőkkel való takarékosság jellemez. A természetes zöld növények jelenléte elengedhetetlen egy ilyen belső térben. A növények zöldje fokozza a városi dzsungel stílust, és jelentősen feldobja az elrendezést. A növények nem kiegészítő elemei a botanikus stílusnak, hanem fő elemei egy ilyen elrendezésnek.

A szerényebb botanikus stílus érdekében lemondhat a sok élő növényről, különösen, ha nem vagy túl gyakorlott kertész, vagy nem érdekel a cserepes növények termesztése. Ebben az esetben sem kell teljesen lemondania a botanikus stílusú lakásról. Ne feledje azonban, hogy a botanikus stílus egy zölddel teli stílus, így ennek a színnek a falakon, bútorokon vagy kiegészítőkön kell megjelennie.

Növények vagy botanikai stílus röviden

Természetes anyagok - a botanikai stílus jellemzői

A konyhában a botanikus stílusban érdemes természetes anyagokat választani. A fa itt a legfontosabb elem. Választhat fából készült munkalapokat, polcokat, székeket és asztalokat. A fa melegséget és otthonosságot kölcsönöz a belső térnek, és tökéletesen illeszkedik a növényekhez.

Itt érdemes más természetes anyagokat használni. Természetes kő, tégla vagy terrakotta használható a falak vagy a padló burkolására, hogy hangsúlyozzák a konyha természetes jellegét.

Ezenkívül a falakon botanikai motívumokat is választhat. Érdekesen nézhetnek ki a botanikus stílusú tapéták, vagyis azok, amelyeken leveles növények motívumai láthatók. A konyhába szánt botanikus stílusú tapétáknak ellen kell állniuk a nedvességnek és a súrolásnak, ezért válasszon kiváló minőségű termékeket. A közvetlenül a természetből vett motívumok által inspirált botanikus stílus trópusi állatokat, leveleket vagy trópusi tájakat ábrázoló mintákkal ellátott tapétákkal is megvalósítható.

Ne felejtse el, hogy a fa és a zöld együtt jár, ezért érdemes fából készült bútorokat, zöld növényeket vagy levelekkel díszített szöveteket választani. A fabútorok jól mutatnak egy botanikus tapéta hátterében is.

Természetes anyagok - a botanikai stílus jellemzői

Színek és minták, valamint a konyha növényi dekorációja

A botanikus stílusú konyhát általában tompa, természetes színekkel díszítik. A zöld, a barna, a bézs és a fehér az alapszínek, amelyeknek dominálniuk kell ebben a belső térben. A természethez kapcsolódó mintákat, például leveleket, virágokat vagy növényi motívumokat használhatunk a tapétákon, textíliákon és akár kerámiákon is. Fontos, hogy az összes szín és minta együttesen működjön, és így egy koherens elrendezést hozzon létre.

A növényi motívumok által inspirált botanikus stílus gyakran használ virágmintákat és leveles növények mintáit. Ezek sablonminták formájában vagy tapétán is megjelenhetnek.

A természetes színek kiemelik a természet inspirációját. Az ilyen színekben pompázó konyhastílus a szemet is gyönyörködteti, és hangulatossá teszi a konyha elrendezését. A zöld szín hangulatos és élénkítő jelleget, a földszínek pedig visszafogott, elegáns kifejezést kölcsönöznek a belső térnek.

Színek és minták, valamint a konyha növényi dekorációja

Botanikus stílus a belső terekben - világítás és kiegészítők

A világítás fontos szerepet játszik egy botanikus stílusú konyhában. Próbálja meg kihasználni a természetes napfényt a függönyök és redőnyök felhúzásával. Ha lehetséges, helyezzen el tükröket vagy fényvisszaverő elemeket, hogy optimálisan kihasználhassa azokat. Ezenkívül a szokatlan formájú vagy természetes anyagokból, például fonott vagy bambuszból készült függőlámpák tökéletesen illeszkednek a botanikus stílushoz.

Érdemes a megfelelő kiegészítőket és dekorációkat, azaz a botanikus stílus érdekes attribútumait is kiválasztani. A falakra növényeket vagy természeti tájakat ábrázoló festményeket vagy posztereket akaszthat. Az asztalon egy vágott virágokkal teli váza remek kiegészítő lesz. Ne feledkezzen meg a textíliákról, például a függönyökről, terítőkről és párnákról sem, amelyeket botanikus mintákkal díszíthet. A zöld színű anyagok szintén jó szolgálatot tesznek.

Botanikus stílus a belső terekben - világítás és kiegészítők

A botanikus stílus népszerűsége és a botanikus stílusú konyha funkcionalitása

A botanikus stílus mindezen elemeinek kéz a kézben kell járniuk a konyha funkcionalitásával. Elvégre itt főz, itt szórakoztatja a vendégeket, és itt tölti az idejét a családjával. Ezért érdemes odafigyelni az ergonomikus bútorelrendezésre, az átgondolt tárolási megoldásokra és a megfelelő konyhai berendezésekre.

A botanikus stílusú konyha a természet, a funkcionalitás és az esztétika harmonikus keveréke. A növényeknek, a természetes anyagoknak, a finom színeknek és a gondosan kiválasztott kiegészítőknek köszönhetően olyan belső teret hozhat létre, amely belengi a természetet, és a konyhában eltöltött idő igazi élménnyé válik. Ha friss, élettel teli környezetről álmodik, akkor ez az elrendezési stílus biztosan megfelel az elvárásainak.

Ne feledje, hogy nem csak a konyha rendezhető be ebben a stílusban. Nappali botanikus stílusban, hálószoba botanikus stílusban és fürdőszoba botanikus stílusban is kialakítható. Gyakorlatilag minden helyiségbe meghívhatja a természetet. Ha többfunkciós helyiségekkel rendelkezik, több stílus kombinációja is érdekes lehet, például egy botanikus konyha boho-stílusú étkezővel. A közös designelemek, a természetes fából készült bútorok, a zöld növények és a környezetbarát megoldások mindent vonzóbbá tesznek. A botanikus stílus kombinálható többek között boho, loft és vintage enteriőrökkel.

vissza