Hogyan élezzük meg a kerti szerszámokat?

09.05.2024

Egy szép kert a gondozott növényzet, a szép építészet és a tulajdonos sok munkájának kombinációja. Ahhoz, hogy a növények vonzónak és egyedinek tűnjenek, érdemes gondoskodni arról, hogy jól nyírtak és gondozottak legyenek. Ez különösen vonatkozik a sövényekre, a díszcserjékre és -fákra, valamint a gyümölcsösökre. A megfelelő metszés ösztönzi a növekedést és megtisztítja a növényt. Kertészeti eszközeit fel kell készítenie az ilyen kezelésre, és különösen ügyelnie kell arra, hogy azok élesek maradjanak

Az élesített kerti szerszámok egyenletesen vágnak, és nem hagynak szaggatott végeket, így a növények hatékonyabban gyógyulnak. Tudja meg, hogyan élezze meg saját ollóit, késeit és egyéb szerszámait, hogy azok mindig tökéletes állapotban legyenek, és hogy a velük végzett munka gyorsabb, élvezetesebb és kevésbé károsítsa a növényeket.

Hogyan élezzük meg a kerti szerszámokat?


Ebben a cikkben:

1. Hogyan készítsük elő a szerszámokat élezésre?

2. Hogyan élezzük meg a metszőollót?

3. Hogyan kell élesíteni az ollót?

4. Hogyan kell élezni egy kerti kést?

5. Hogyan élezzük meg a kapát és az ásót??

6. Hogyan élezzük meg a fűnyíró pengéit?

7. Miért érdemes éles kerti szerszámokat használni?

8. Mikor élezzük a kerti szerszámokat?

9. Hogyan kell megfelelően ápolni a kerti szerszámokat?



Hogyan készítsük elő a szerszámokat élezésre?

A kerti vésők, kések, ollók vagy fűrészláncok élezése előtt győződjön meg róla, hogy a kerti szerszámokat alaposan megtisztította. A levél-, kéreg- vagy fakéregmaradványok szeretnek a fémhez tapadni, és gyakran megakadnak a pengék és a rugók között. Élezés előtt mindenképpen távolítsa el őket - ehhez használjon gallyat, drótot vagy reszelőt. Próbáljon meg nem éles szerszámokat használni a tisztításhoz, mivel azok megkarcolhatják a penge felületét, vagy jelentősen károsíthatják azt.

Ezután mossa ki a pengéket vízben, szürke szappan hozzáadásával. Ezután alaposan öblítse le a szerszámokat tiszta vízben és szárítsa meg. Ne hagyja őket sokáig nedvesen, mert a fém rozsdásodhat, és a szerszámok nehezebben ápolhatók lesznek.

A szerszámokat leggyakrabban köszörűvel vagy köszörűkővel csiszolják. Az ollót reszelővel vagy csiszolópapírral ellátott sarokcsiszolóval lehet élezni.

Dolgozzon nagyon óvatosan, és adjon magának elegendő időt, hogy előkészítse a pengét a későbbi munkákhoz. Egyetlen metszőolló vagy kés élezése több percig is eltarthat. Ne siessen - az elvégzett munka precizitása a garancia arra, hogy a pengék a következő szezonban is megbízhatóak lesznek.

Hogyan készítsük elő a szerszámokat élezésre?

Hogyan élezzük meg a metszőollót?

A metszőolló élezése gyorsabban megy, ha szétszereli a szerszámot. Sajnos ez nem minden esetben lehetséges.

Függetlenül attól, hogy a metszőolló szétszedhető-e vagy sem, az élezés hasonló. A saját kerti szerszámok, kések, metszőollók vagy kapák élezése nem bonyolult, de érdemes először megtanulni az alapvető szabályokat. A metszőolló esetében a pengéket negyvenöt fokos szögben a köszörűhöz kell helyezni, majd lassan eltávolítani egymástól. Minden egyes mozdulatnak egyenletesnek kell lennie, és minden mozdulatot ugyanabban az irányban kell végezni.

A hagyományos metszőollót, amelynek pengéi egymást metszik, csak a külső oldalon élezik, míg az üllőolló pengéje mindkét oldalon éles.

Hogyan kell élesíteni az ollót?

Az ollót a metszőollóhoz hasonlóan élezik. Itt is érdemes szétszedni a szerszámot, ha lehetséges. Az ollókések és a sövényvágók pengéit kívülről csiszolják.

Minél nagyobb a metszőolló, annál több időt kell vele töltenie. De ne tántorítson el az a tény, hogy sokáig tart az élezés - a szorgalmas munka révén a szerszám ideális kerti társa lesz a szezonban.

Hogyan kell élesíteni az ollót?

Hogyan kell élezni egy kerti kést?

A legjobb, ha a kést pontosan abban a szögben élezi, amelyet a gyári élezés során állítottak be. A kés élezésének legegyszerűbb módja a csiszológép használata. Az élezés elve nagyon egyszerű - tartsa a kést a megfelelő szögben, és előre-hátra mozgással futtassa át az élezőn. Az egyik oldal élezése után a kést elforgatjuk, és a műveletet megismételjük a másik oldalon.

Az élezés célja az egyenetlenségek kisimítása, a karcolások eltüntetése és természetesen a penge élesítése, hogy a vágás hatékonyan, gyorsan és a növényeket a lehető legkevésbé károsítva történjen.

Hogyan élezzük meg a kapát és az ásót?

A kapa élezése nagyon hasonlít a kések élezéséhez - a kapát is élezni kell egy élezővel, de ne feledje, hogy a kapát csak az egyik oldalról, általában a felső oldalról élezik.

Az ásót az egyik oldalról - a munkaoldalról - csiszolják. Munka közben ne végezzen túl gyors mozdulatokat, mert a súrlódás felmelegítheti a fémet és indokolatlanul megkeményítheti.

Hogyan élezzük meg a fűnyíró pengéit?

A kerti fűnyíró pengék csiszolása nem egyszerű feladat, és gyakran professzionális cégeknek adják ki. Nemcsak az élek élezéséről van szó, hanem a pengék helyes kiegyensúlyozásáról is.
Kezdje a fűnyíró pengék saját maga élezésével azzal, hogy kiveszi őket a gépből. Alaposan tisztítsa meg a pengéket a növényi törmeléktől és mossa le, majd szárítsa meg. Ha a pengéken rozsda nyomai vannak, távolítsa el azokat egy acélkefével.

A fűnyírókés csak az egyik oldalát élezzük meg, a másik oldalnak tompának kell maradnia. Az oldalak felismerése nem okozhat nehézséget.

Miért érdemes éles kerti szerszámokat használni?

A kéziszerszámok csiszolásának minden kertész számára éves feladatnak kell lennie. Az élezett szerszámok gyorsan vágnak, és sima, tiszta vágást hagynak maguk után. Ez azért fontos, mert a rongyos élek vagy a letört növényvégek sokkal tovább gyógyulnak, és sokkal sebezhetőbbek a kórokozókkal szemben.

A tiszta és sima vágás lehetővé teszi a növény gyorsabb regenerálódását, és esztétikusabban is néz ki. A sima vágások megkönnyítik az oltványnak az alanyhoz való rögzítését is, így az oltványok gyorsabban regenerálódnak és növekednek.

Miért érdemes éles kerti szerszámokat használni?

Mikor élezzük a kerti szerszámokat?

A legjobb idő a kerti kéziszerszámok karbantartására és élezésére minden bizonnyal a késő ősz lesz. Miután a kerti munkák nagy részét elvégezték, lesz ideje kitakarítani a szerszámoskamrát, ellenőrizni a szerszámok és eszközök állapotát, és megélezni azokat, amelyek élezésre szorulnak.

Ha gondoskodik a kéziszerszámok élezéséről, azok tavasszal munkára készek lesznek, a tavaszi takarítás és a vágás pedig hatékonyabbá válik.

Hogyan kell megfelelően ápolni a kerti szerszámokat?

Minden kerti szerszám ugyanolyan karbantartást és gondozást igényel, mint az általa vágott növények. Amikor befejezte a napi munkát, érdemes megtisztítani a szerszámokat a növényi törmelékektől. Évente legalább egyszer, ősszel érdemes megélezni a kéziszerszámokat, hogy a kerti szerszámok tavasszal munkára készek legyenek.

vissza