Mi az egyedi a tengerészeti belsőépítészeti stílusban?

05.04.2024

A tengeri stílus a lakberendezés egyedi és felismerhető módja, amely a tengerparti városok hangulatából merít ihletet. Ez az egyedi lakberendezési stílus a finom eleganciájáról, a tengeri életre való utalásokról és a kék hullámokra és sárga strandokra emlékeztető jellegzetes színekről ismert. Számos olyan kulcsfontosságú elem jellemzi, amelyek bizonyos bájt kölcsönöznek neki, és népszerű választássá teszik azok számára, akik tengeri hangulatot szeretnének vinni otthonukba.

Ha tengerész stílusban szeretné berendezni a belső terét, érdemes megismernie a főbb meghatározó elemeit. Egy tengeri enteriőr igazán boldoggá tud tenni, ezért érdemes tengeri enteriőrt választani.

Mi az egyedi a tengerészeti belsőépítészeti stílusban?


Ebben a cikkben:

1. A tengeri stílus rövid története

2. Tengeri színpaletta, azaz kulcsfontosságú tengeri elemek

3. Anyagokban látható tengerparti dekoráció - milyen tengerparti anyagokat és tengerparti kiviteleket válasszon?

4. Tengerészlakás, azaz tengerészeti dekoráció megfelelő mintákkal és motívumokkal

5. Tengerparti enteriőrök és tengeri bútorok

6. Tengerészeti kiegészítők és tengerészeti dekorációk

7. Tengerészeti motívumok különböző enteriőrökben - egy tengerészeti stílusú belső tér, amely örömet okoz Önnek



A tengeri stílus rövid története

A tengerészeti stílus, más néven tengeri vagy tengerparti stílus a tenger történelmében és hagyományaiban gyökerezik. Evolúciója a nagy földrajzi felfedezések idejétől a mai lakberendezési trendekig nyomon követhető.
A tengeri stílus eredete a 17. századra nyúlik vissza, amikor az európai gyarmatosító hatalmak versengtek a tengerek feletti uralomért. A 18. században a tengerészeti stílus a tenger, mint művészi inspirációs helyszín iránti növekvő érdeklődéssel érte el csúcspontját.

A 19. században, a viktoriánus korszakban a tengeri stílus népszerűvé vált a tengerparti városok gazdag lakói körében. A 20. században a tengerészeti stílus különböző átalakulásokon ment keresztül, alkalmazkodva a változó ízléshez és trendekhez. A két világháború közötti időszakban és a II. világháború után az Egyesült Államokban, különösen a keleti part luxus nyári üdülőhelyein vált népszerűvé. A tengerészeti stílus és a modern design elemeinek kombinációja e klasszikus irányzat új értelmezéseit eredményezte.

Napjainkban a tengeri stílus nagyon népszerű, mind a lakberendezésben, mind a divatban és a művészetben.

Mi a New Hampton stílus?

A New Hampton stílus a tengerészeti stílus egyik fajtája, amely a belsőépítészet elegáns és fényűző megközelítése miatt vált népszerűvé. A stílus neve az Egyesült Államokban, Long Islanden található tekintélyes Hampton üdülőhelyre utal, amely fényűző tengerparti birtokairól ismert.
A stílus ötvözi a laza tengeri stílus és a fényűző és elegáns glamour stílus elemeit.

A tengeri stílus rövid története

Tengeri színpaletta, azaz kulcsfontosságú tengeri elemek

A tengeri stílus egyik jellegzetes eleme a színek, amelyek a tengerrel kapcsolatos színpalettát tükrözik. A tengeri stílusban berendezett belső tereknek megfelelő árnyalatokkal kell rendelkezniük. A domináns árnyalatok itt a fehér, a kék, a piros és a bézs. Ezek a világos és friss színek fényt és könnyedséget kölcsönöznek a térnek, utalva a környező vízre és égboltra. A fehér gyakran az alapszín, amely a tisztaságot és a frissességet szimbolizálja, míg a kék és a piros akcentusok energiát és kontrasztot adnak hozzá.

A tengeri lakberendezés tehát semmiképpen sem unalmas. A tengerészeti belső terek életet, békét és örömöt sugároznak. Olyanok, mint a négy fal közé zárt nyaralás emlékei.

Tengeri színek a kiegészítőkben

A színek megjelennek a falakon és a burkolatokon, de a kiegészítőkben is. Dekorációs szempontból gyakran élénk, vidám színekkel rendelkeznek. A kiegészítőkben a kék, a sárga és a piros dominál. Ezek kombinációja kiemelheti a tér időtlen tengeri stílusát és tengerész jellegét.

Tengeri színpaletta, azaz kulcsfontosságú tengeri elemek

Anyagokban látható tengerparti dekoráció - milyen tengerparti anyagokat és tengerparti kiviteleket válasszon?

A tengerparti enteriőrök is gazdagok természetes anyagokban, például fában és rattanban. Az ilyen stílusú bútorok gyakran tartalmaznak a vitorlázásra jellemző elemeket, mint például a fonatokat, fonalakat vagy dekoratív vonalakat. A fapadló, a fehér vagy pasztellszínű bútorok, valamint a természetes szálakból készült kiegészítők hangulatossá és szemet gyönyörködtetővé teszik a teret.

A szövetek szintén hozzátartoznak a hajós stílushoz. A csíkok, mind szőnyegek, mind kárpitszövetek formájában nagyon népszerűek ebben a berendezéstípusban. Dinamikusabbá teszik a teret, és a jachtruházat jellegzetes elemeire utalnak. Ezek az anyagok gyakran puha tapintásúak is, segítve ezzel a pihenés és a nyugalom légkörének megteremtését.

Az időtlen hajós stílus a természetes anyagokat és a természethez kapcsolódó motívumokat használja. A fa, a vászon, a pamut, a homok vagy a kerámia kiemeli a tengerészeti lakberendezést.

Anyagokban látható tengerparti dekoráció - milyen tengerparti anyagokat és tengerparti kiviteleket válasszon?

Tengerészlakás, azaz tengerészeti dekoráció megfelelő mintákkal és motívumokkal

A tengerészeti stílus további jellemző elemei a tengerre utaló motívumok, mint például kagylók, horgonyok, léghajók vagy halak képei. Ezek a párnákon, festményeken vagy kerámiákon elhelyezett apró részletek egyedi jelleget kölcsönöznek a helyiségeknek, és finoman hangsúlyozzák tematikus eredetüket. A kiegészítők tengerészeti lámpák, hajókerekek és világtérképek formájú tükrök formájában egyedi bájt kölcsönöznek, és hangsúlyozzák a vitorlázás világa iránti rajongást.

A tengerészeti belsőépítészet meglehetősen informális. A hajós stílus jellemzői szerint a tengeri jelleget elsősorban a színek, az anyagok és a kiegészítők, valamint a megfelelő minták határozzák meg, tehát mindenekelőtt ezekre az elemekre kell odafigyelni.

Tengerészlakás, azaz tengerészeti dekoráció megfelelő mintákkal és motívumokkal

Tengerparti enteriőrök és tengeri bútorok

A tengerészeti lakást megfelelően kell berendezni. A tengerészeti dekoráció fontos, de végső soron a tengerészeti bútorok teszik a szobát funkcionálissá. Ezért a bútorokon a legfontosabb tengeri jellegzetességeknek láthatónak kell lenniük.

A legjobb, ha a tengeri stílusú belső tereket természetes anyagokból készült bútorokkal rendezzük be. A fabútorok tökéletesen fognak mutatni. A tengeri stílus színeinek ebben a kérdésben ezért a természetes fa meleg színein kell alapulniuk, lehetőleg világos árnyalatokban. A világos tengeri bútorok vizuálisan megnövelik a belső teret, ezért az ilyen motívumok nagyszerűek lesznek kis terekbe.

A tengerészeti stílusú belső terekben a fonott és rattan bútorokat is használják. A tengerészeti stílusú bútorok lehetnek kárpitozottak is, de leggyakrabban párnákat használnak az ülőhely kényelmének fokozására.

Tengerparti enteriőrök és tengeri bútorok

Tengerészeti kiegészítők és tengerészeti dekorációk

A tengerészeti stílus nemcsak a választott színek, motívumok és anyagok, hanem a hangulat miatt is kiemelkedik, amelyet egy adott helyiségben teremt. Egy ilyen stílusú tér frissességet, könnyedséget és tengerparti gondtalanságot áraszt. Ez a tökéletes dizájn azoknak, akik szeretnék gondolataikat a tengerpartra vinni, még akkor is, ha otthonuk messze van az óceántól.

A tengeri motívumok és a tengeri kiegészítők ilyen egyedi hangulatot teremtenek. Vigye be a tengeri stílust a belső térbe a megfelelő motívumokkal ellátott festmények vagy grafikák felakasztásával, illetve a fából készült polcokon és komódokon elhelyezett dekorációkkal.

Tengerészeti kiegészítők és tengerészeti dekorációk

Tengerészeti motívumok különböző enteriőrökben - egy tengerészeti stílusú belső tér, amely örömet okoz Önnek

Hogyan vihetjük be a tengeri stílust a különböző belső terekbe? A tengerészeti stílus használata olyan széleskörű, hogy gyakorlatilag bármilyen helyiségben megjelenhet.

Nautikai konyha, azaz konyhák ebben a stílusban

A tengerészeti stílusú konyhában fából készült szekrények, fából készült székek és faasztalok kapnak helyet. A tengeri tapéta itt jól fog működni. A konyha és az étkező vagy a konyha és a nappali közötti átmenetet jó, ha egy tengeri ajtóval, azaz egy kerek ablakkal látjuk el.

Tengerészeti fürdőszoba

A fürdőszobában könnyű tengeri hangulatot teremteni. Figyeljen a megfelelő színekre a falakon és a fürdőszobai kerámia élénk színeire. Egészítse ki az elrendezést tengeri lámpákkal. A világítótorony-mintás törölközők érdekes elemet jelentenek.

A tengeri fürdőszobát kék és fehér színben kell díszíteni.

Tengerészeti hálószoba

A tengerészeti stílusú hálószobában nagy faágy található. Érdemes világos csíkos ágytakaróval borítani, és jó ötlet a tengeri motívumokkal díszített díszpárnákat is elrendezni. A tengerészeti stílus ötvözi a szabadságot és a meghittséget, így az így berendezett hálószoba egyedülálló pihenőhely lesz.

Egy ilyen elrendezésben mindenképpen helyezzen el egy faágyat.
A tengerész hálószobát Hamptons stílusban is berendezhetjük, ami a tengeri stílus előkelőbb változata. A tengerész stílus használata szintén egy lehetőség lehet azok számára, akik elegáns elrendezést keresnek.

A hálószoba esetében mindenképpen gondoskodjon a tengerész stílusú világításról. Választhat egy öltözőasztalt vagy egy fa íróasztalt is.

Tengeri hangulat a nappaliban - tengerészeti nappali

A tengerész nappali tele lehet a nyaralásból származó emléktárgyakkal - remek dekoráció lesz! A világos tengeri bútorokat megfelelő kárpitozással kell kombinálni. A színek a tengeri stílusban fontosak, ezért ne feledkezzen meg róluk a nappali berendezésénél. A tengerészeti színpaletta olyan széles, hogy nyugodt, visszafogott nappalit és valami élénkebbet is berendezhet.

Ha a tengerész nappali egyben étkezőnek is szolgál, akkor jó ötlet, ha fából készült asztal- és székgarnitúrát helyezel el benne. Ez a tökéletes módja a tengeri fa stílus bevezetésének, egy olyan stílus, ahol a fát tengerészettel kombinálják.

A színpaletta fontos a nappali berendezésénél. Ez a tökéletes hely arra is, hogy nyaralási hangulatot teremtsünk, de gondoljunk a Hamptons-stílusra is, amely a tengerész stílus elegáns változata. A Hamptons stílus élénk színeket és tengerparti mintákat ad hozzá egy nagyon előkelő kiadásban.

vissza