Mi befolyásolja a bútorok árát?

12.04.2023

A piacon kapható bútorok ára gyakran jelentősen eltér az egyes modellek között, még akkor is, ha a termékek látszólag hasonlóak. Ez különösen a nagyméretű bútorok esetében szembetűnő: nappali bútorok és konyhabútor szettek. Miért ilyen nagy az árkülönbség? Az ár mindig együtt jár a minőséggel és a tartóssággal? A következő cikkben megpróbálunk választ adni ezekre a kérdésekre. Ha tehát a nappali berendezése előtt áll, vagy konyhabútor vásárlásán gondolkodik, mindenképpen nézze meg, hogy mitől függ a bútorok ára. Ez megkönnyíti majd a vásárlási döntések meghozatalát a jövőben.

Mi befolyásolja a bútorok árát?


Ebben a cikkben:

1. Mitől függ a bútorok ára?

2. Mely anyagok olcsóbbak és melyek drágábbak?

3. Bútorlap - gazdaságos megoldás

4. Természetes fa, mint bútoranyag

5. Miért drágábbak a méretre gyártott bútorok?

6. Miért van ekkora különbség a konyhabútorok árai között?

7. Konyhai ár és konyhai munkalapok ára

8. Bútorár vs. konyhatervezési ár - mit kell tudni?

9. Mitől függhet még a bútorok ára?



Mitől függ a bútorok ára?

A magas bútorárak nem jönnek a semmiből. A bútorvásárlás árát számos tényező befolyásolhatja, némelyik nyilvánvalóbb, mint a többi. A bútorok végső ára számos elemből tevődik össze, érdemes tudni, min alapul az ár - így megóvhatja magát a felesleges kiadásoktól, és alacsonyabb áron választhat minőségi terméket. A bútorok árát elsősorban azoknak az anyagoknak az ára határozza meg, amelyekből készülnek. Az árat befolyásolhatja a gyártó presztízse, a stílus, amelyben a bútor készül, és az aktuális divatirányzatokhoz való alkalmazkodás is. Az árat befolyásolja az értékesítési hely elhelyezkedése is.

Mely anyagok olcsóbbak és melyek drágábbak?

Mely anyagok olcsóbbak és melyek drágábbak?

A bútorok árának nagy részét maguk az anyagok ára teszi ki. Ez nagyon egyszerű - minél olcsóbbak az anyagok, annál olcsóbb lesz a belőlük készült termék. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az olcsó anyagok általában gyengébb minőségűek, így az olcsó anyagokból nem lesz nagyon jó minőségű termék.

Bútorlap - gazdaságos megoldás

Az egyik olcsóbb anyag, amelyet bútorok készítéséhez használnak, minden bizonnyal a bútorlap lesz. A legelterjedtebb laminált forgácslap annyira tartós és tartós, hogy könnyedén több évig is eláll egy házban vagy lakásban, ugyanakkor előállítási költségei elég alacsonyak ahhoz, hogy a belőle készült bútor ne legyen drága megoldás. A lap ára is ingadozhat - minél vastagabb, annál drágább természetesen. A laminátum típusa is beleszámít a deszka és így a későbbi bútorok árába. A matt bútorok olcsóbbak lesznek, mint a magasfényűek.

Természetes fa, mint bútoranyag

Sokkal drágább megoldás lenne a természetes fa. A természetes fából készült bútorok akár többszörösen is drágábbak lehetnek, mint a megfelelő laminált lapos modellek. A fabútorok ára attól függ, hogy milyen fából nyerték a deszkákat. Itt minden bizonnyal a lucfenyő lesz a legolcsóbb megoldás, míg a tölgy az egyik drágább típusnak bizonyulhat. Az olyan egzotikus fajok, mint a mahagóni vagy a teak szintén drágák lesznek. Az ár itt a fa keménységével, tehát tartósságával és a megmunkálás nehézségével függ össze. A keményfák (tölgy, bükk, gyertyán, kókusz, ébenfa) több munkát igényelnek, ami további költségeket generál, növelve a bútor végső árát. Másrészt a puhafák (hársfa, nyárfa) könnyebben megmunkálhatók, ami csökkenti az adott bútordarab előállításához szükséges munkadíjat.

Miért drágábbak a méretre gyártott bútorok?

A belső terek, és különösen a konyha tervezésekor az egyik gyakran választható megoldás, ha a helyiségben egyedi bútorokat helyezünk el. Ez egy nagyon kívánatos lehetőség - a méretre szabott bútorok ideálisan illeszkednek a helyzethez és a felhasználói preferenciákhoz, de ez a kényelem drága. A méretre gyártott bútorok többszörösen drágábbak lehetnek, mint a kész bútorszettek. Az egyedi bútorok árát számos tényező befolyásolja. A kész bútorokhoz hasonlóan az ár nagy részét maguk az anyagköltségek teszik ki. A kiváló minőségű anyagokból készült egyedi bútorok drágábbak lesznek, mint például a vékonyabb bútorlap. Az anyagok árán kívül a méretre szabott bútorok árában többek között a munkadíjat és a tervezés költségét is figyelembe kell venni. A magas ár ellenére az egyedi készítésű bútoroknak még mindig sok rajongójuk van, mivel tökéletesen alkalmazkodnak az adott belsőépítészeti helyzethez.

Miért van ekkora különbség a konyhabútorok árai között?

A konyhabútorok ára, mind a szerelvények, mind az egyes konyhaszekrények árai valóban jelentősen eltérhetnek, még hasonló méret és megjelenés esetén is. Az anyagok mellett itt fontos szerepet játszik például a fiókok ára is, hiszen ezek mindenképpen drágábbak, mint az ajtók vagy a fülkék. Tehát ha egy konyhában sok fiók van, akkor az többe fog kerülni, mint egy hasonló méretű, csak ajtókkal ellátott összeállítás.

Konyhai ár és konyhai munkalapok ára

A konyhai árak egyben konyhai munkalap árak is. A konyhabútor szekrények általában vékonyabb, ezért olcsóbb munkalapokból vagy vékonyabb fából készült munkalapokból készülnek. A munkalapok valamivel vastagabb termékek, ezért az áruk biztosan magasabb lesz. A kő, márvány vagy gránit munkalapok is sokba kerülhetnek, így a munkalap típusa meghatározza az egész konyha árát.

Bútorár vs. konyhatervezési ár - mit kell tudni?

Bútorár vs. konyhatervezési ár - mit kell tudni?

Ha konyhabútorról van szó, érdemes tudni, hogy a konyha ára nem csak magának a bútornak az árát jelenti, hanem a helyiség felmérésének, a belső tér megtervezésének és a megfelelő termékek kiválasztásának költségeit is. A konyhatervezés pénzbe kerül, és a szolgáltatások árát is érdemes beleszámítani magának a konyhabútornak az árába a konyha végső költségébe. Ezek a költségek azonban csökkenthetők, ha például úgy dönt, hogy maga méri ki a konyhát, maga tervezi meg a helyiséget és maga alakítja ki a berendezési tárgyakat.

Mitől függhet még a bútorok ára?

A bútorok ára elsősorban az anyag- és munkadíjból adódik. A bútorok árát azonban számos tényező befolyásolja. Ilyen lehet például az eladási hely elhelyezkedése. A fejlettebb tartományokban a bútorok drágábbak lesznek, mint az ország többi részén. Így kiderülhet, hogy néhány tucat kilométerrel távolabb alacsonyabb lesz a bútor ára, és nyereséges lesz a szállítás. Ez különösen igaz az egyedi gyártású bútorokra.


Merítsen ihletet!


Hogyan újítsunk fel egy régi szekrényt


Belsőépítészet boho stílusban - ismerd meg a szezon legmenőbb trendjét!


Design-lecke - megtudja, miért érdemes fából készült bútorokat választani?


 

vissza