A legjobb módja a konyhai ablakok bepárásodásának elleni küzdelemnek

03.05.2024

Úgy találja, hogy főzés közben vízpára telepszik az ablakaira? Ez egy természetes folyamat, de idővel csúnyává teheti az ablakokat, és a párás ablakok látványa nem mindenkinek tetszik. Hogyan előzheti meg, vagy legalábbis korlátozhatja a vízgőz elpárolgását és lerakódását az ablakokon? Nézze meg velünk együtt a legkedveltebb módszereket a bepárásodott ablakok ellen!

A legjobb módja a konyhai ablakok bepárásodásának elleni küzdelemnek


Ebben a cikkben:

1. Mi okozza a konyhai ablakok bepárásodását?

2. Hogyan csökkenthető az ablakok párásodása?

3. Konyhai páraelszívó

4. A lakás szellőztetése és az ablakok tömítése

5. Radiátor

6. Főzés közben ne fedje le az ablakokat redőnnyel

7. Használjon nedvességelnyelőket, és válasszon nedvességet elnyelő növényeket



Mi okozza a konyhai ablakok bepárásodását?

A konyhai párás ablakok jelenségével leggyakrabban főzés közben találkozunk, azaz amikor gőz van a konyhában. Amikor a vízgőz hideg vízzel érintkezik, lehűl és lecsapódik, jellegzetes ködöt képezve az ablak felületén. Néha, amikor sok a vízgőz, gyorsabban lecsapódik, és száradáskor csúnya foltokat képezhet. A kondenzált víz gyakran az ablakkeretek közelében gyűlik össze, ahol kárt tehet az ablakokban (különösen a fából készültekben), sajnos az ilyen nedves hely jó élőhely a gombáknak és a penésznek is.

Mi okozza a konyhai ablakok bepárásodását?

Hogyan csökkenthető az ablakok párásodása?

Mint láthatja, az ablakok párásodása nagy problémát jelenthet. Ezért a bepárásodott ablakok problémáját meg kell oldani, vagy legalábbis a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell. Mivel az ablakok párásodásának oka általában a magas páratartalom, ezért a páratartalom ellen kell küzdeni.

Konyhai páraelszívó

A páratartalom szintjét jól korlátozzák a konyhai páraelszívók. Kapcsolja be a készüléket minden alkalommal, amikor főz - a Merkury Market minőségi konyhai páraelszívója könnyen felfogja a főzés során keletkező nedvességet, így az nem fog az ablaküvegeken leülepedni. Ráadásul a vízgőz mellett a páraelszívó a kellemetlen szagokat is képes lesz megkötni.

A lakás szellőztetése és az ablakok tömítése

Feltételezzük, hogy a helyiségek páratartalmának 40-50% között kell lennie. Magasabb páratartalom esetén az ablakok párásodni kezdenek. Az ablakok a túlzott páratartalom és a hőmérsékletkülönbség hatására bepárásodnak, a nedvesség eltávolításáért pedig a jó szellőzés a felelős. Ha az ablakok belső párásodása problémát jelent, érdemes ellenőrizni a szellőzés állapotát. Főzés közben előfordulhat, hogy a vízgőz mennyisége túl nagy ahhoz, hogy a szellőzés megbirkózzon vele, ilyenkor érdemes a lakás szellőztetésével vagy legalább az ablakok kinyitásával segíteni.

Radiátor

A radiátorok elsősorban a helyiségek fűtésére szolgálnak, de nem véletlenül szerelik be őket leggyakrabban az ablakok alá. Az ablakok bepárásodásának hatékony megelőzése érdekében fedje le a radiátorokat. A radiátorok szárítják és fűtik az ablakokat, így a párásodás hatása elkerülhető vagy jelentősen csökken.

Főzés közben ne fedje le az ablakokat redőnnyel

Az ablakokat gyakran redőnnyel takarják le, de ha főzünk, és sok gőz távozik, ez nem jó megoldás - a magas páratartalom a redőny és az ablak között nem tud távozni, mert megakadályozza a levegő áramlását. Az ablakok bepárásodásának oka a túlzott páratartalom és a hőmérsékletkülönbség, a megoldás pedig mindig a jó szellőzés. Főzés közben mindenképpen húzza fel a redőnyt vagy a redőnyöket a belső ablak oldalán, hogy a levegő szabadon áramolhasson.

Használjon nedvességelnyelőket, és válasszon nedvességet elnyelő növényeket

A belső ablaküvegen a harmatos ablakok jelenségét páramentesítő vagy akár nedvességelnyelő növények elhelyezésével lehet csökkenteni. Ha tehát nem szeretné, hogy az ablakai harmatosak legyenek, mindenképpen szerezzen be páramentesítő készüléket, vagy készítsen magának. Házilag is készíthetsz páramentesítő készüléket só felhasználásával, amely elnyeli a nedvességet. Tegye egy zacskóba, és helyezze a zacskót az ablak mellé. A zsákot speciális granulátummal vagy tablettával is megtöltheti. Ha nagy a probléma, fektessen be egy elektromos nedvszívóba.

A túlzott ablakpárásodás ellen az ablakpárkányon elhelyezett növényekkel is lehet védekezni a nedvesség felszívása érdekében. Ilyen fajok többek között a jegenyefenyő, a borostyán és a páfrányok. Bár nem szüntetik meg teljesen az ablakok párásodásának problémáját, de elég hatékonyan csökkenthetik azt, ráadásul esztétikusak, és egy kis életet visznek a konyhába.

vissza